Voor het laatst bijgewerkt: 4 jaren geleden Joppe

De 10 beste films van 2016

Welke films moet je dit jaar echt gezien hebben? Hier vind je een overzicht van de allerbeste films die er dit jaar in de bioscoop zijn verschenen. Hoewel er over smaak niet te twisten valt, zijn er enkele uitschieters die nu al behoren tot de beste films van het jaar. Of je nu houdt van emotionele drama’s, of juist het liefst kijkt naar heftige actiefilms: voor ieder type filmliefhebber is er wel wat moois te zien. 2016 is nu al een geweldig jaar voor de film. Meer mensen dan ooit gaan naar de bioscoop, en kaskrakers volgen elkaar in razend tempo op. Voor fans van Marvel is het helemaal snoepen, want er zijn meerdere Marvel-films uitgekomen die het universum verder uitdiepen. Enkele daarvan hebben zelfs deze top 10 gehaald. Ook de Nederlandse filmmakers doen het weer goed. Vooral Paul Verhoeven is weer in de aandacht gekomen met zijn nieuwe film Elle (zelfs op een derde plek in de lijst). Een tweede opsteker voor de Hollandse cinema, nadat Alex van Warmerdam dit jaar op Cannes al in de prijzen viel. Hier volgen dan de tien beste films die we tot nu toe in 2016 hebben gezien. Wil je bij blijven in de wereld van de cinema, dan zijn dit de titels die je absoluut gezien moet hebben; werk aan de winkel dus voor iedere serieuze filmliefhebber.

Zie ook:
Top 15 beste Netflix series
5 series zoals Homeland
Films met de meeste Oscars
Beste oorlogsfilms

De top 10 lijst   Direct naar de top 3
 1. 10

  Kollektivet (The Commune)

  De Deense regisseur Thomas Vinterberg (bekend van Festen en Jagten), schetst in deze levendige film de confrontatie tussen persoonlijke verlangens en solidariteit in een Deense commune. Dit hippiedrama, dat zich afspeelt in de jaren ’70 van de vorige eeuw, is een sterk atmosferische film, dat op een knappe manier thema’s als liefde, verraad en deceptie de revue laat passeren. De typisch Deense sfeer maakt dat de film steeds klein en persoonlijk kan blijven zonder daarbij te emotioneel of aanstellerig te worden. In een kleine, hechte commune ontstaat commotie nadat Erik, die samen met zijn vrouw Anna en een groep vrienden samen woont in een groot huis, een nieuw meisje introduceert in de groep. De film laat de worsteling zien die deze verandering ten gevolge heeft, en hoe moeilijk het is om persoonlijke vrijheid, die het ideaal is van de commune, in de praktijk te realiseren. Een emotioneel en diepgaand drama, dat ook de focus legt op de manier waarop de maatschappij veranderd is in de laatste 40 jaar.

 2. 9

  X-Men: Apocalypse

  Het nieuwste deel in de bekende actiefilm-serie, die gebaseerd is op de strips van Marvel, zorgt er weer voor dat je als toeschouwer op het puntje van je stoel zit. Apocalypse, de eerste en meest sterke mutant uit het universum, wordt na duizenden jaren plotseling gewekt. Samen met Magneto wil hij de wereld zuiveren van alle mensen, en een nieuwe orde scheppen waarin hij als een god aanbeden zal worden. Met het lot van de aarde op het spel leidt Raven, samen met Professor X, een nieuw team van jonge mutanten om de grootste vijanden die de mensheid ooit heeft gekend tot een halt te roepen. Veel actie, veel drama en veel grappige momenten maken dit een van de beste films van het jaar. Zeker fans van de vorige X-Men-films zullen genieten van iedere minuut, want er zijn grote ontwikkelingen in de film die het X-Men universum flink op zijn kop zetten.

 3. 8

  The Nice Guys

  The Nice Guys is een spannende en komische detective, die zich afspeelt in 1977. Alleenstaande vader en detective Holland March (Gespeeld door Ryan Gossling) wordt ingehuurd om een zelfmoord van een bekende pornoster te onderzoeken. Dat brengt hem in contact met Jackson Healey, een wat meer rauwe en wat minder brave detective die eveneens ingehuurd is om de zaak op te lossen. De situatie wordt pas echt spannend als Amelia, een van de meisjes die iets maken lijkt te hebben met de zaak, spoorloos verdwijnt. Dit dwingt beide detectives om samen te werken, en de wereld van excentrieke strippers en vreemde complotten in te duiken. Dat leidt tot even hilarische als spannende taferelen – de twee vormen namelijk een onverwacht goed duo, dat samen antwoord probeert te vinden op de mysteries rondom de zaak. Want hoe zit het nou precies met die vermeende zelfmoord, en waar leidt het onderzoek Holland naar toe?

 4. 7

  Eddie the Eagle

  Deze film, geïnspireerd op echt gebeurtenissen, vertelt het verhaal van Michael “Eddie” Edwards, de dappere Britse ski-springer. Tegen alle waarschijnlijkheid en beter weten in blijft Eddie (gespeeld door Taron Egerton) in zichzelf geloven. Met hulp van de charismatische en onorthodoxe coach (Hugh Jackman) confronteert Eddie de grootste obstakels, en overkomt hij de grootste moeilijkheden met een positieve instelling. Op die manier wint hij het respect van sportfans in de hele wereld. Het hoogtepunt van de film, die gemaakt is door de producers van de Kingsman: The Secret Service, komt als Eddie – de complete underdog – iedereen verrast op de Winterspelen van 1988 in Calgary door een geweldige performance neer te zetten. Dat laat zien hoe ver je kunt komen op pure wilskracht. Een inspirerende en ontroerende film, die een waargebeurd verhaal vertelt op een inspirerende wijze en die vooral de sportliefhebbers met een hart voor drama goed zal bevallen.

 5. 6

  Deadpool

  De ironie en de grove humor spat er vanaf in deze ongebruikelijke Marvel-film. De film draait om de superheld Deadpool, die een verleden heeft als speciaal geheim agent. Na een gruwelijk experiment ontwikkelt hij zijn superkrachten: hij kan razendsnel herstellen van alle verwondingen die hem overkomen. Op die manier bestrijdt hij op vrij laconieke en vermakelijke wijze de criminelen en de mensen die achter hem aan zitten. Deadpool biedt de gebruikelijke mix van actie en spanning die je verwacht van een film van Marvel, maar heeft ook een geheel eigen stijl die de film er uit laat springen. Het hoofdpersonage breekt voortdurend de vierde muur en becommentarieert – soms op behoorlijk grove wijze – de gebeurtenissen in de film zelf, wat een uniek effect heeft en de film zeer de moeite waard maakt. Dat maakt Deadpool niet alleen een leuke film voor Marvel-fans, maar ook voor filmliefhebbers in het algemeen.

 6. 5

  Captain America: Civil War

  Ook de nummer vijf van de lijst is een superheldenfilm van Marvel. Captain America: Civil War is het nieuwste deel van de succesvolle films waarin Captain America de hoofdrol speelt – en deze keer heeft de film een vrij duistere rand, met een duidelijk politieke boodschap. Daarmee is de film niet alleen spannend en vol actie, maar ook relevant voor de huidige politieke situatie, zoals het een echte superheldenfilm betaamt. In het Marvel-universum bepaalt de regering dat de acties van superhelden aan banden gelegd moeten worden. Die zouden namelijk, door middel van onbezonnen acties, zorgen voor teveel schade in steden en meer problemen veroorzaken dan ze oplossen. Iron Man, de bondgenoot van Captain America, stemt daarmee in terwijl de rest van de Avengers minder blij is met deze bepalingen. Dat leidt tot een breuk onder bevriende superhelden en een spannend gevecht, waarin Captain America het op moet nemen tegen zijn voormalige medestrijder.

 7. 4

  Zootopia

  In de stad Zootopia wonen alle diersoorten samen in harmonie: van de allerkleinste muisjes tot de grootste olifanten. Deze nieuwe, vrolijke animatiefilm van Disney volgt de avonturen van Judy Hopps, de eerste konijn die lid wordt van de politie. Al snel komt ze er achter dat het niet zo makkelijk is als ze had gedacht om de wetten van de stad te handhaven. Bovendien krijgt ze te maken met de twijfel en hoon van de andere dieren, die haar als konijn niet altijd even serieus nemen. Vastberaden om zichzelf te bewijzen neemt ze het al snel op zich om een mysterieuze zaak op te gaan lossen. Vanaf dat moment neemt de film een aantal onverwachte wendingen en verandert het in een spannende detective, waarbij Judy Hopps te maken krijgt met een aantal grote problemen – niet in het minst dankzij Nick Wilde, de vos waarmee ze samen moet werken om de zaak op te lossen.

 8. 3

  Elle

  Elle is een spannende thriller van Paul Verhoeven, met Isabelle Huppert in de hoofdrol. Zij speelt Michèle, een onverwoestbare vrouw die een succesvol softwarebedrijf leidt. Als zij wordt aangevallen in haar huis door een onbekende man, verandert haar leven voorgoed. Ze wendt al haar energie op het vinden van haar belager. Dat leidt tot een onverwacht verhaal, want het plot neemt enkele wendingen die je misschien niet meteen aan ziet komen.De film gaat flink de diepte in en verkent op aangrijpende wijze een sterk vrouwelijk personage. Dat gebeurt overigens ook niet zonder de nodige satire, die het werk van Verhoeven kenmerkt. De film werpt op intrigerende wijze een donkere blik op de relatie tussen man en vrouw. Huppert zet bovendien een dijk van een prestatie neer met haar overtuigende vertolking van Michèle, en draagt daarmee de hele film naar een nog hoger level.

 9. 2

  The Conjuring 2

  Londen, 1977. In een huis in een buitenwijk krijgt alleenstaande moeder Peggy Hodgson te maken met vreemde gebeurtenissen. Zij schakelt de hulp in van paranormale onderzoekers Ed en Lorraine Warren (Patrick Wilson en Vera Farmiga). Op het moment dat Peggy’s jongste dochter hallucinaties begint te krijgen en bezeten lijkt te zijn door een demoon, proberen de twee onderzoekers haar te helpen los te komen van de kwade invloeden. In plaats daarvan worden zij zelf het doelwit van de boosaardige geesten die ronddwalen in het huis. De film The Conjuring 2 is een vervolg op de zeer succesvolle eerste film, en volgt in grote delen de lijnen van dat eerste verhaal. Onder de oppervlakte worden thema’s als familie en geloof behandeld; daarmee is het een zeer verdienstelijke horrorfilm, die iedere fan van het genre zeker gezien moet hebben.

 10. 1

  The Jungle Book

  Iedereen kent het verhaal van Mowgli, het mensenjong dat opgroeit in de jungle en vervolgens allerlei spannende avonturen beleeft. In deze remake van de klassieke Disneyfilm – die zelf weer gebaseerd is op de bekende boeken – wordt het verhaal van Jungle Book beter dan ooit verteld. Alle dieren zijn levensecht geanimeerd, en een sterrencast voorziet de verschillende hoofdpersonages van stemmen: Bill Murray speelt Baloo, Ben Kingsley is Bagheera, en Scarlett Johansson heeft de stem van Kaa ingesproken. De kwaadaardige tijger Shere Khan wordt op overtuigende wijze vertolkt door Idris Elba. Het klassieke verhaal boet niets van zijn kracht in, en houdt jong en oud moeiteloos meer dan twee uur lang in zijn grip met een mix van nostalgie, humor en spanning. Zelfs enkele van de bekende liedjes uit de tekenfilm passeren de revue. Daarmee is Jungle Book met recht de beste film van 2016 te noemen. Ga je naar één film in de bioscoop dit jaar, laat het dan deze zijn.

De 10 beste films van 2016
Wat vind je van deze lijst?
5 sterren