Voor het laatst bijgewerkt: 2 jaren geleden Joppe

10 zuinigste benzineauto's 2016

Meer dan 20 kilometer afleggen op slechts 1 liter brandstof? Lees snel verder over welke auto we het hebben!

Basis van de lijst: daadwerkelijk benzineverbruik
De volgende lijst bevat de zuinigste benzineauto's van 2016, uit de compacte middenklasse (oftewel C-segment). Deze lijst geeft een indicatie van het daadwerkelijke benzineverbruik, en is dus niet gebaseerd op de verbruikscijfers zoals deze vanuit de fabriek aan de auto worden meegegeven.

Korte uitleg over de lijst
Wanneer het benzineverbruik van een auto 1 op 16,1 is, betekent dit concreet dat je ongeveer 16,1 kilometer kunt rijden met één liter brandstof, in dit geval benzine. De genoemde auto's verschillen verder in motorinhoud en type motor.

Ze verschillen ook in CO2-uitstoot, maar dat wordt niet meegenomen in deze lijst, omdat dit alleen milieutechnisch interessant is, en niets zegt over de zuinigheid van de wagen op zich. Ook de aanschafprijs wordt buiten beschouwing gelaten in de samenstelling van deze lijst. Per model worden wel enige bijzonderheden van de auto vermeld, zoals de cilinderinhoud en de motorsterkte. Alle auto's in deze lijst hebben een energielabel A.

Wat is nog meer bepalend voor de zuinigheid van een auto?
Je dient er verder wel rekening mee te houden dat de zuinigheid van een auto niet alleen bepaald wordt door het soort motor dat erin ligt, de sterkte ervan en de cilinderinhoud. Er zijn meer factoren van invloed, zoals bijvoorbeeld je rijstijl, de vormgeving van de auto, het gebruikte materiaal en het soort banden dat onder de auto ligt. Het gewicht van de auto, en het aantal cilinders kan ook invloed hebben op het verbruik, alsmede de verkeerssituaties. Denk bij het laatste bijvoorbeeld aan of je veel lange afstanden rijdt, of juist alleen maar korte stukjes. Ook veel file-rijden bevordert bepaald niet de zuinigheid van een auto. Dit alles heeft zijn weerslag op het verbruik van brandstof en dus ook op de zuinigheid van een auto.

Hier volgen de zuinigste modellen van dit moment:

De top 10 lijst   Direct naar de top 3
 1. 10

  Seat Leon Eco Reference 1.0 TSI

  Deze Seat staat op plaats 10 en heeft een cilinderinhoud van 1.0 en een TSI-motor. De sterkte van de motor is 85 kW. Het gemiddelde benzineverbruik van deze auto bedraagt in praktijk 1 op 16,1. Deze auto staat als laagste in de lijst, omdat je er de minste kilometers per liter benzine mee kunt maken.

  Daadwerkelijk gebruik:
  - 1:16,1

 2. 9

  Nissan Note Acenta 1.2 DiG-S

  Op de 9de plaats vind je deze Nissan Note terug, met een cilinderinhoud van 1.2, lichtjes meer dan het voorgaande model van Seat. Het gemiddelde benzineverbruik van deze auto bedraagt in praktijk 1 op 16,3, waarmee hij iets zuiniger is dan de Seat op plaats 10. De motorsterkte bedraagt 72 kW.

  Daadwerkelijk gebruik:
  - 1:16,3

 3. 8

  Volkswagen Golf BlueMotion Edition 1.0 TSI

  Plaats 8 is weggelegd voor deze Volkswagen Golf, met een cilinderinhoud van 1.0 en een TSI motor, beiden vergelijkbaar met die van de eerder genoemde Seat, idem wat betreft het aantal kW: ook 85. Het gemiddelde benzineverbruik van deze auto bedraagt in praktijk 1 op 16,4.

  Daadwerkelijk gebruik:
  - 1:16,4

 4. 7

  Citroën C4 Cactus Live 1.2 Pure Tech

  Op de 7de plaats prijkt dit model van Citroën. Deze C4 Cactus heeft een cilinderinhoud van 1.2 en een Pure Tech motor. Het gemiddelde benzineverbuik van deze auto bedraagt in praktijk 1 op 16,4. De sterkte van de motor is 60 kW. Het verbruik van deze auto komt hiermee nagenoeg overeen met dat van de VW Golf op plaats 8.

  Daadwerkelijk gebruik:
  - 1:16,4

 5. 6

  Opel Astra Edition Easytronic 1.0

  Plaats 6 is voorbehouden aan een Opel, model Astra. Deze Opel heeft een cilinderinhoud van 1.0 en een Easytronic motor. De motorsterkte is 77 kW. Het gemiddelde benzineverbruik is in praktijk 1 op 16,9. Behoorlijk zuiniger dan de vier eerder genoemde modellen dus. De hierna volgende modellen, aflopend van plaats 5 naar plaats 1, zijn allemaal behoorlijk zuiniger in gebruik.

  Daadwerkelijk gebruik:
  - 1:16,9

 6. 5

  Toyota Prius + Comfort cvt aut 1.8 hybrid

  De Toyota Prius + Comfort op plaats 5 in deze lijst is de eerste auto die een gemiddeld benzineverbruik heeft van 1 op 17, dus als eerste de grens van 17 kilometer per liter behaalt. De auto heeft een cilinderinhoud van 1.8 en een hybride motor. De sterkte van de motor is 100 kW, zoals bij alle Toyota's in deze lijst het geval is.

  Daadwerkelijk gebruik:
  - 1:17

 7. 4

  Peugeot 308 PureTech Bluelease 1.2

  Op plaats 4, dus net naast het podium van de top 3, vind je de Peugeot 308 terug. Deze Franse auto heeft een cilinderinhoud van 1.2 en een PureTech motor. Hij rijdt gemiddeld in praktijk 1 op 17. De sterkte van de Peugeotmotor is 80 kW.

  Daadwerkelijk gebruik:
  - 1:17

 8. 3

  Lexus CT-serie 200h aut 1.8 hybrid

  Aangekomen bij de zuinigste drie modellen, schiet het verbruik ineens behoorlijk de diepte in. Deze Lexus heeft een cilinderinhoud van 1.8 en een hybride motor. Het gemiddelde benzineverbruik is in praktijk 1 op 18,8, waarmee hij als eerste auto in deze lijst ruim de 18 kilometer overschrijdt. Deze Lexus is een automaat. Overeenkomstig de Toyota's heeft de Lexus een sterke motor, van 100 kW.

  Daadwerkelijk gebruik:
  - 1:18,8

 9. 2

  Toyota Auris Business cvt aut 1.8 hybrid

  Op plaats 2 en helemaal bovenaan, zie je beide een Toyota, hetgeen je waarschijnlijk niet zal verbazen. De Toyota Auris (automaat) heeft een cilinderinhoud van 1.8 en een hybride motor. Dit model kan in praktijk meer dan 19 kilometer rijden met een liter benzine, want het gemiddelde benzineverbruik is 1 op 19,4. En wederom 100 kW.

  Daadwerkelijk gebruik:
  - 1:19,4

 10. 1

  Toyota Prius Aspiration cvt aut 1.8 hybrid

  En bovenaan, op plaats 1, zoals reeds genoemd, wederom een Toyota, maar ditmaal een ander model, de Prius Aspiration (automaat). Als enige auto in deze lijst gaat hij ruim over de 20 kilometer per liter brandstof heen (gemiddeld verbruik in de praktijk is 1 op 21,5). De auto heeft een cilinderinhoud van 1.8 en een hybride motor, met een sterkte van 100 kW. Met dit gemeten verbruik is de Toyota Prius Aspiration veruit de zuinigste benzine-auto in zijn klasse. En tevens hybride.

  Daadwerkelijk gebruik:
  - 1:21,5

10 zuinigste benzineauto's 2016
Wat vind je van deze lijst?
5 sterren
0 Reacties