Voor het laatst bijgewerkt: 5 jaren geleden Joppe

12 geweldige weetjes & feiten over Egypte

Relevante informatie

Ben jij ook zo benieuwd naar alle geheimen van Egypte? Ontdek hier alle leuke weetjes over bijvoorbeeld mummies, faroa's of uitvindingen!

Egypte is een magisch land met een betoverende geschiedenis en cultuur. Veel mensen bezitten weinig kennis over de magistrale feiten die Egypte omringen. Tegenwoordig wordt het in verband gebracht met politieke onrust en radicalisme, maar ooit was Egypte de bakermat van beschaving en maakte het deel uit van vele andere grote imperiums en tijdperken. Deze lijst illustreert enkele weetjes over dit unieke land en zijn rijke geschiedenis.

Als je daarnaast nog meer wilt weten of Egypte en de geschiedenis, lees dan meer informatie en feiten in de relevantie informatie die bij dit artikel is ingevoegd.

De top 12 lijst   Direct naar de top 3
 1. 12

  Egyptenaren aanbaden meer dan 1000 goden

  Een van de belangrijkste aspecten uit de cultuur en geschiedenis van Egypte is natuurlijk hun uitbundige mythologie. Vaak wordt er gezegd dat de Egyptenaren meer dan 1000 verschillende goden aanbaden. Dit is waar en niet waar. Egyptenaren aanbeden vele verschillende aspecten van het leven. Niet alleen de goden zelf maar ook natuurlijke zaken zoals dood, ziekte, groei, geboorte en overige rituelen. Deze werden vaak namen gegeven en een soortgelijke status als de goden Seth, Ra en Isis. Het Egyptische pantheon wordt vaak vergeleken met die van de oude Grieken en Noren die soortgelijke pantheons hanteerden en de goden vaak in verband brachten met een element van het universum of een aspect van het leven. Wel werd er onderscheid gemaakt tussen de verschillende goden en niet allen hadden dezelfde macht als de ander. Zo was Ra de oppergod van het Egyptische pantheon en kwamen andere goden onder hem te staan.

 2. 11

  De piramide van Khufu

  De piramide van Khufu, ook wel de grote piramide genoemd, is een van de grootste schatten van Egypte. Oorspronkelijk maakte de Grote piramide deel uit van de originele zeven wereldwonderen en was voor de constructie van de Kathedraal van Lincoln in 1311 met 146 meter hoogte de grootste constructie ter wereld. Vandaag de dag is de piramide de enige overgeblevene van de originele zeven wereldwonderen. Piramides zijn grote symbolen in Egypte en vaak werden grote farao’s er begraven. Vele architecten en wetenschappers buigen zich nog steeds over de constructie van de piramide. Sommige wetenschappers stellen zelfs dat ondanks onze technologische vooruitgang wij in de tegenwoordige tijd niet de technieken bezitten om de piramide na te bouwen. Dit maakt de piramide van Khufu niet alleen een symbolisch monument maar ook een interessant onderwerp voor de moderne wetenschapper.

 3. 10

  Het Egyptische alfabet bestaat uit 700 hiërogliefen

  De Egyptenaren waren niet alleen een interessant volk op het gebied van cultuur en geschiedenis ook droegen ze bij aan de linguïstische vorming van de mensheid. De Egyptenaren hadden hun eigen manier van schrijven en gebruikte hiervoor specifieke tekens die Hiërogliefen genoemd werden. De Egyptenaren gebruikte al sinds het begin schilderijen, tekens en illustraties om dingen uit te beelden en om boodschappen door te geven. De Egyptenaren hanteerden 700 hiërogliefen. Als we nagaan dat ons alfabet maar 26 basis tekens bezit, diakritische tekens niet meegerekend, dan moeten we constateren dat de Egyptenaren meesters waren van de illustratie en communicatie. Vele van deze tekens zijn verloren gegaan en de teksten die bewaard zijn gebleven worden nu gepresenteerd in musea van over de hele wereld.

 4. 9

  Zowel mannen als vrouwen droegen make-up

  Als een man tegenwoordig make-up draagt zijn we al gauw geneigd om hem in een hoek te plaatsen en zijn seksuele geaardheid in twijfel te trekken. Vroeger droegen mannen van hoge status make-up als symbool van hun luxe levensstijl en welvaart. Farao’s droegen make-up en de heren in hun hof deden hetzelfde. De Egyptenaren hebben altijd een grote affiniteit met stijl en uiterlijke vertoning gehad. De manier waarop ze liepen en zichzelf kleden bevestigd dit. De Egyptenaren zagen make-up zoals het oorspronkelijk bedoeld was. Een manier om bij te dragen aan een stijl en de schoonheid van een gezicht op een creatieve manier te complimenteren en weer te geven. Vrouwen droegen net zoveel make-up als mannen en ook hier was het een tribuut aan hun schoonheid maar ook aan hun welvaart en status.

 5. 8

  Egyptische arbeiders protesteerden regelmatig

  De Egyptenaren waren bouwers in hart en nieren. De vele constructies die Egypte in haar hoogtij dagen heeft gecreëerd zijn tot de dag van vandaag interessante onderwerpen voor architecten, archeologen en wetenschappers. Om al deze prachtige constructies te maken was er natuurlijk een grote werkkracht nodig en vele manschappen. Naast de reguliere arbeiders waren de Egyptenaren ook gedreven slavendrijvers en werkte vele slaven aan de zware en vermoeiende projecten van Farao’s. Omdat het werk zwaar was en de farao’s het ene na het andere project creëerde waren er vele protesten onder de arbeiders. Deze protesten hadden gemengd succes. Sommige farao’s sloegen deze protesten met harde hand neer, terwijl andere meer begrip toonde voor de arbeiders. Soms kwam er niet eens een farao aan te pas en werden er andere aanvoerders verantwoordelijk gehouden voor de creatie en leiding van projecten. Zo werd er ook in de oudheid al behoorlijk wat geprotesteerd.

 6. 7

  Egyptenaren vonden bordspellen fantastisch

  De oude Egyptenaren waren een kleurrijk volk en hielden van de vreugde van het leven. Zo waren zij het volk dat bordspellen echt op de kaart zetten. Mensen uit allerlei lagen van de bevolking hanteerden verschillende bordspellen om zichzelf en andere te vermaken. De Egyptenaren waren kunstenaars en artistieke personen. Het creëren van verschillende bordspellen was slechts weer een andere manier om hun oneindige creativiteit en kunst te presenteren. Vele van deze spellen zijn verloren gegaan met de val van de farao’s en de Egyptische invloed in de wereld. Anderen liggen in musea waar ze worden behouden en gepresenteerd aan duizenden toeristen. Wat we moeten onthouden is dat de bordspellen die we nu spelen beïnvloed zijn door deze oude relieken van een van de grootste beschavingen die de wereld ooit heeft gekend.

 7. 6

  Het verband dat gebruikt wordt voor een mummie is uitgestrekt 1,6 km lang

  Een van de meest bekende aspecten van de Egyptische cultuur en geschiedenis is natuurlijk de mummie. De mummie is vaak een populair element in vele westerse sprookjes, verhalen en in tv series en films. De echte mummies behoorden tot de dodenceremonie van de oude Egyptenaren en hadden een grote rituele symboliek in het oude Egypte en de doden werden zorgvuldig behandeld en onderworpen aan allerlei rituelen om de overgang naar het dodenrijk te bevorderen en het lichaam zo goed mogelijk te behouden. Zo is het verband dat gebruikt werd voor een mummie uitgerold wel 1,6 km lang. Dit geeft een goede indicatie van hoe serieus de Egyptenaren bezig waren met de doden en de rituelen die daarbij gepaard gingen.

 8. 5

  De oudste piramide is gebouwd in de 27e eeuw voor christus

  De piramides zijn ouder dan de meeste mensen denken. Zo begon het piramidetijdperk in de 27ste eeuw voor christus. Het was koning Djoser die dit tijdperk inluidde en de eerste piramides liet bouwen. De piramide van Djoser zoals deze piramide genoemd wordt is volgens wetenschappers en architecten de eerste piramide die ooit gebouwd is en het is eerste gebouw dat volledig door steen is opgetrokken. De piramide trekt nog altijd vele toeristen en geeft het gevoel dat je in een vroeger tijdperk stapt, een tijdperk dat zelfs de grote farao’s voorging. Toeristen worden vaak naar Caïro getrokken waar je de piramide kan bezichtigen in helder weer. De piramide is extra aantrekkelijk aangezien deze anders is opgebouwd dan de andere piramides in andere tijden. Deze piramide is opgebouwd uit verschillende trappen gebouwd uit natuursteen en kalksteen, gesteentes die veel gebruikt werden in die tijd.

 9. 4

  Piramiden werden niet gebouwd door slaven

  Er is nog altijd veel ophef over de origine van de piramides of beter gezegd wie de piramides nou eigenlijk gebouwd hebben. Aangezien de piramides gebouwd werden in een tijdperk waarin andere religies gehanteerd werden en bevolkingsgroepen leefden die later onder andere namen verder zouden gaan, is het moeilijk om te bepalen wie er nou verantwoordelijk is voor de bouw van deze piramides. We moeten onthouden dat de piramides gebouwd werden over een tijdsbestek van 1000 jaar. Dat is een lange tijd. Om te zeggen dat een volk of bevolkingsgroep verantwoordelijk is geweest voor de bouw van deze constructies is dus totaal irrelevant. De piramiden zijn gebouwd door vele individuen afkomstig uit verschillende tijdperken en bevolkingsgroepen. Vele van deze waren arbeiders en werden betaald. Andere waren minder fortuinlijk en werden als slaven ingezet. Zo kunnen de piramides gezien worden als een symbool voor vele culturen en bevolkingsgroepen die bij iedere bevolkingsgroep andere herinneringen zal ophalen.

 10. 3

  Egyptenaren hebben de tandpasta uitgevonden

  De Egyptenaren hebben uitvindingen gedaan die door veel mensen niet eens erkend worden. Neem bijvoorbeeld tandpasta. Tandpasta is een Egyptische inventie. Alleen werd het niet gebruikt zoals wij het vandaag de dag gebruiken. De Egyptenaren gebruikte een middel dat bestond uit as, mirte, eierschalen en puimsteen. Dit is behoorlijk veranderd in de afgelopen millennia. Maar het is belangrijk om te weten en te erkennen dat de Egyptenaren de eerste waren met een daadwerkelijke formule voor dit goedje. Als westerlingen zijn we vaak vergeten waar onze “roots” vandaan komen. Het antwoord ligt in de culturen en geschiedenis van de volken om ons heen. Oost en West hebben beide bijgedragen aan de vorming van de meest prominente culturen en beschavingen van onze wereld.

 11. 2

  Cleopatra was niet Egyptisch maar Grieks

  Een van de meest bekende figuren uit de Egyptische geschiedenis en cultuur is Cleopatra VII Thea Philopator, ook wel Cleopatra genoemd. Het ironische is dat Cleopatra pas vele eeuwen na de hoogtijdagen van het oude Egypte geboren werd maar door haar relatie met het Romeinse rijk en haar unieke, passievolle en vurige persoonlijkheid is ze niet meer uit de geschiedenis boeken weg te denken. Wat veel mensen vergeten is dat Cleopatra oorspronkelijk geboren is uit een Grieks-Macedonische familie en een afstammeling is van de beroemde Ptolemaeus, de beroemde rechterhand van Alexander de Grote. Na de val van het hellenistische rijk dat Alexander had opgebouwd en in 4 delen werd gesplitst nam Ptolemaeus de macht in Egypte en bouwde hier zijn familielijn uit. Dit gaf Cleopatra de mooiste kenmerken van beide werelden en werd ze als vrouw door vele mannen begeerd waaronder de machtige Julius Caesar en Marcus Antonius.

 12. 1

  Mummificatie voor veilige weg naar het hiernamaals

  Zoals eerder aangegeven was mummificatie niet slechts voor het behoud van het lichaam maar was het ook een toepasselijk ritueel om de doden een veilige tocht naar het rijk der doden te bieden. De Egyptenaren geloofden dat het beschermen en het behoud van het lichaam cruciaal was voor rust en een goed bestaan in het dodenrijk. Volgens de Egyptische mythologie ging een dode farao door verschillende kamers naar het dodenrijk, ieder met zijn eigen gevaren en obstakels. Mummificatie ging dus vooral over het behoud en het beschermen van het lichaam. De Egyptenaren namen de reis naar het dodenrijk uitermate serieus en veel zorg werd er besteed aan het mummificeren van een overledene.

12 geweldige weetjes & feiten over Egypte
Wat vind je van deze lijst?
4 sterren