Voor het laatst bijgewerkt: 4 jaren geleden Henrik

15 films met de meeste Oscars

Inmiddels zijn op 26 februari 2017 de Oscaruitreikingen geweest. Waar iedereen dacht dat La La Land er vandoor zou gaan met een recordaantal Oscars viel dit toch tegen, van de 14 nominaties heeft de film 6 Oscars gewonnen.

In deze lijst vind je 15 films met de meeste Oscars. Inclusief een omschrijving, IMDB rating en trailer via Youtube. Veel plezier!

Oscars Filmtitel Jaar Nominaties
11 Ben-Hur 1959 12
11 Titanic 1997 14
11 The Lord of the Rings: The Return of the King 2003 11
10 West side Story 1961 11
9 The English Patient 1996 12
9 Gigi 1958 9
9 The Last Emperor 1987 9
8 Gone with the Wind 1939 13
8 Slumdog Millionaire 2008 10
8 From Here to Eternity 1953 13
8 My fair Lady 1964 12
8 Cabaret 1972 10
8 Gandhi 1982 11
8 Amadeus 1984 11
8 On the Waterfront 1954 12

Zie ook:
Top 15 beste Netflix series
5 series zoals Homeland
De 10 beste films van 2016
Beste oorlogsfilms

De top 15 lijst   Direct naar de top 3
 1. 15

  On the Waterfront (1954)

  8 Oscars uit 12 nominaties
  Tijdens de Oscar uitreiking van 1955

  On the Waterfront uit 1954 gaat over misdaad en infiltratie in de onderwereld. Marlon Brando speelt de rol van Terry Malloy, die als klusjesman voor een vakbondsbaas werkt. Havenarbeiders worden in de film tegen elkaar opgestookt en Malloy raakt onbewust betrokken bij de moord op een van die arbeiders. Deze wordt gepleegd in opdracht van de vakbondsbaas, tevens maffiabaas. Als Malloy familie ontmoet van de overleden arbeider, gaat zijn geweten spreken. Hij wordt onder druk gezet door zowel de criminele vakbond als een priester die de haven misdaadvrij wil hebben. De film werd genomineerd voor twaalf Oscars en won er uiteindelijk acht.

 2. 14

  Amadeus (1984)

  8 Oscars uit 11 nominaties
  Tijdens de Oscar uitreiking van 1985

  Amadeus is een muzikaal drama uit 1984, losjes gebaseerd op het leven van Wolfgang Amadeus Mozart. De film speelt vanuit de optiek van Italiaans componist Antonio Salieri. Hij vindt de muziek van Mozart goddelijk en wil net zo goed kunnen componeren. Als Salieri erachter komt dat hij lang niet zo goed is als ‘het walgelijke schepsel Mozart’, zoals hij hem noemt neemt zijn jaloezie grote vormen aan. Hij neemt wraak op zowel Mozart als God. Amadeus won acht Oscars. Het is uniek in de filmgeschiedenis dat beide hoofdrolspelers genomineerd werden voor Beste Mannelijke Hoofdrol.

 3. 13

  Gandhi (1982)

  8 Oscars uit 11 nominaties
  Tijdens de Oscar uitreiking van 1983

  Dramafilm Gandhi is gebaseerd op het leven van Mahatma Gandhi (1869-1948). Deze gaf in zijn hoogtijdagen leiding in India aan de geweldloze opstand tegen de Britten. Gandhi (in de film gespeeld door Ben Kingsley) was een opmerkelijk man, die je de drie kernwoorden vrijheid, vrede en menselijkheid kunt geven. De indrukwekkende film toont de geschiedenis van een van de meest belangrijke personen uit de vorige eeuw en laat zien hoe een jurist een belangrijk politicus werd. Gandhi werd genomineerd met elf Oscars en won er uiteindelijk acht.

 4. 12

  Cabaret (1972)

  8 Oscars uit 10 nominaties
  Tijdens de Oscar uitreiking van 1973

  In het romantische drama Cabaret zien we Liza Minnelli en Michael York in de hoofdrol als zangeres Sally Bowles en schrijver Brian Roberts. Het is de bewerking van een gelijknamige musical over nachtclub Kit Kat Club in Berlijn waar Bowles een complexe liefdesrelatie begint met twee mannen. Ondertussen stijgt de macht van Nazi-Duitsland. De film schuwde thema’s als corruptie, seksualiteit en valse dromen niet en was daarom een groot succes. Maar liefst tien nominaties kreeg de film, waarvan acht omgezet werden in Oscars.

 5. 11

  My fair Lady (1964)

  8 Oscars uit 12 nominaties
  Tijdens de Oscar uitreiking van 1965

  De Amerikaanse film My Fair Lady speelt zich af in het Londen van 1912. Het gaat over Eliza Doolittle (Audrey Hepburn), een bloemenverkoopster op straat. Ze heeft een afschuwelijk accent. Op een dag komt ze in aanraking met professor Higgens, die een studie heeft gemaakt van taal en dialect. Ze vraagt hem om spraakles, volgens Higgens een onmogelijke taak. Als hij uitgedaagd wordt door vriend kolonel Pickering zorgt Higgens ervoor dat Doolittle als koningin naar het Embassy Ball gaat. My Fair Lady won acht Oscars.

 6. 10

  From Here to Eternity (1953)

  8 Oscars uit 13 nominaties
  Tijdens de Oscar uitreiking van 1954

  De film From Here to Eternity is gebaseerd op een roman van James Jones uit 1951. Soldaat Robert Prewitt komt op een legerbasis op Hawaï in de problemen als hij niet wil boksen voor het compagnie-team. Hij wordt door zijn weigering het mikpunt van pesterijen. Maar dan wordt de legerbasis aangevallen op Pearl Harbor. Romantiek en actie worden in deze film gecombineerd met nare oorlogsbeelden. From Here to Eternity wordt genomineerd voor dertien Oscars en sleept er uiteindelijk acht in de wacht.

 7. 9

  Slumdog Millionaire (2008)

  8 Oscars uit 10 nominaties
  Tijdens de Oscar uitreiking van 2009

  Slumdog Millionaire is een Britse dramafilm over Jamal Malik (Dev Patel), een achttienjarige wees uit de sloppenwijken van Mumbai. Jamal doet mee met de Indiase versie van Who wants to be a millionare en weet vraag na vraag goed te beantwoorden. Als hij bij de laatste vraag is, wordt hij beschuldigd van valsspelen. Hij wordt vastgehouden en gemarteld door de politie. Door middel van flashbacks vertelt Jamal over zijn leven en over hoe dat leven hem alle antwoorden op de vragen gegeven heeft. Slumdog Millionaire is de ‘feelfood film van de eeuw’ en won acht Oscars.

 8. 8

  Gone with the Wind (1939)

  8 Oscars uit 13 nominaties
  Tijdens de Oscar uitreiking van 1940

  De film Gone with the Wind speelt zich af in 1861, op een katoenplantage in Georgia. De Amerikaanse Burgeroorlog breekt uit als de zestienjarige Scarlett (Vivien Leigh) als een blok valt voor Ashley, die haar liefde niet beantwoordt. Scarlett trouwt met Charles, maar die moet naar het front om in de burgeroorlog tussen de noordelijke en zuidelijke staten te vechten. Volgens fans is de film het meest opwindende liefdesverhaal uit Hollywood ooit. De film won dan ook na dertien nominaties, acht Oscars.

 9. 7

  The Last Emperor (1987)

  9 Oscars uit 9 nominaties
  Tijdens de Oscar uitreiking van 1988

  De film The Last Emperor is zowel historisch als biografisch en vertelt het verhaal over de laatste keizer van China. Het speelt zich af in het Peking van 1908 waar een driejarig jongetje op de Drakentroon plaatsneemt. De eenzame jongen wordt omringd door 1.500 gastheren die alles voor hem doen. Hij leeft in luxe maar mag alleen geen stap buiten de muren zetten van de Verboden Stad. Uniek was dat deze film de eerste was waarvoor met toestemming van de regering van Volksrepubliek China opnames gemaakt werden in de Verboden Stad. The Last Emperor won alle negen van de genomineerde Oscars.

 10. 6

  Gigi (1958)

  9 Oscars uit 9 nominaties
  Tijdens de Oscar uitreiking van 1959

  De film Gigi gaat over playboy Gaston (Louis Jourdan) die bevriend raakt met de voormalige minnares van zijn oom en haar jongensachtige kleindochter. Deze kleindochter is Gigi en zij wordt langzaam de vrouw die, aangemoedigd door o.a. haar grootmoeder, een relatie begint met de rijke playboy. De liefdesrelatie begint rationeel maar wordt uiteindelijk liefdevol. Gigi was gebaseerd op een gelijknamig boek en won negen Oscars.

 11. 5

  The English Patient (1996)

  9 Oscars uit 12 nominaties
  Tijdens de Oscar uitreiking van 1997

  De Brits-Amerikaanse film The English Patient over oorlog en trauma’s is gebaseerd op een boek van Michael Ondaatje (1992). Het gaat over een patiënt in Toscane, aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Hij is stervende en lijdt aan geheugenverlies. Omdat hij geen legitimatie bij zich draagt, staat hij bekend als Engelse patiënt. Zijn verzorgster besluit, na evacuatie van het hospitaal, met de patiënt achter te blijven, hij mag namelijk niet vervoerd worden. Als zijn geheugen langzaam terugkomt, wordt duidelijk wat de ware aard is van de mysterieuze patiënt. The English Patient won negen Oscars.

 12. 4

  West side Story (1961)

  10 Oscars uit 11 nominaties
  Tijdens de Oscar uitreiking van 1962

  De Amerikaanse film West Side Story uit 1961 was een groot succes en bracht bijna 44 miljoen dollar op. Het vertelt het verhaal van een onmogelijke liefde in de achterbuurten van New York. Straatbendes vechten om de macht en de bende waartoe Maria hoort staat recht tegenover de bende van haar geliefde Tony. De relatie is gedoemd te mislukken, wat een prachtig beeld geeft van historie en liefde. West Side Story won maar liefst tien Oscars.

 13. 3

  The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)

  11 Oscars uit 11 nominaties
  Tijdens de Oscar uitreiking van 2004

  The Return of the King is het derde deel in de Lord of the Rings trilogie. In The Return of the King volgen we Gandalf en Aragorn die Sauron moeten afleiden van Sam en Frodo die op weg zijn naar Mount Doom om de Ring te vernietigen. In totaal werd de film genomineerd voor 11 Oscars en won ze ook alle 11.

 14. 2

  Titanic (1997)

  11 Oscars uit 14 nominaties
  Tijdens de Oscar uitreiking van 1998

  Een enorm passagiersschip, waarvan de bouwers claimde niet te kunnen zinken, maakt zijn eerste reis over de Atlantische Oceaan. Aan boord is oa. de 17 jarige Rose Bukater (Kate Winslet) die verplicht wordt door haar familie zich te verloven met Cal Hockley. Jack Dawson (Leonardo Dicaprio) is een armoedzaaier die door een geluksspel tickets weet te bemachtigen op de Titanic. Al snel vinden de twee elkaar en groeit de band tussen hen, ondanks de afkeer van de familie van Rose. Door een enorme ijsschots waar de Titanic tegen aan vaart wordt de claim van de bouwers flink op de proef gesteld. In totaal won de Titanic 11 oscars (van de 14 nominaties). Zonder inflatie heeft de Titanic, na Avatar, de meeste omzet ooit behaald.

 15. 1

  Ben-Hur (1959)

  11 Oscars uit 12 nominaties
  Tijdens de Oscar uitreiking van 1960

  Een Joodse prins, die is verraden door een Romeinse vriend, komt terecht in de slavernij. Hij herwint zijn vrijheid en komt terug om wraak te nemen. Ben Hur, geregisseerd door William Wyler, was de duurste film ooit in die tijd (ruim 15 miljoen dollar) en was ook de film die het meeste heeft opgebracht. In totaal heeft de film een recordaantal Acedemy Awards gewonnen: 11 stuks in totaal. Alleen de Titanic en The Lord of the Rings: The Return of the King hebben dit zelfde aantal Oscars gewonnen.

15 films met de meeste Oscars
Wat vind je van deze lijst?
5 sterren