Voor het laatst bijgewerkt: 2 jaren geleden Joppe

Beste navigatie apps voor Android 2016

Nooit meer verdwalen? Kies de juiste navigatie app voor Android

Waar je vroeger nog een volledig navigatiesysteem van bijvoorbeeld TomTom moest kopen is het tegenwoordig een kwestie van een app downloaden op je smartphone. De markt voor navigatiesystemen is hiermee behoorlijk opgeschud. Nieuwe partijen zoals Waze zijn razend populair maar ook TomTom lijkt eindelijk de slag naar mobiel met succes te hebben gemaakt. Maar welke app kan je nou het beste downloaden op je Android systeem? Wij laten het zien in deze top 10 lijst met beste Android navigatie apps.

Grootste verschillen offline en online navigatiesystemen

Bij de aanschaf van een navigatie app is er een verschil waar je van tevoren beter even op kunt letten. Er bestaat namelijk offline en online navigatie. Bij de offline navigatie worden de kaarten (vooraf) op je smartphone gezet, zodat je deze altijd kunt gebruiken, ook als je geen bereik hebt. Je betaalt hiervoor natuurlijk wel een aanzienlijk bedrag (alhoewel er tegenwoordig veel gratis apps gedownload kunnen worden) en het gaat ten koste van de ruimte op je telefoon. De online navigatie behelst vooral actuele informatie, zoals bijvoorbeeld verkeersinformatie en berichtgeving over flitsers. Ook kun je er bijvoorbeeld gemakkelijk een mee locatie bepalen. Ook updates worden vaak via online navigatie doorgegeven. Voor deze online navigatie betaal je extra, bijvoorbeeld via je bundel.

Samenstelling van deze lijst

Deze lijst is samengesteld op basis van votes in Google Play Store. Dit houdt concreet in dat het aantal mensen dat deze app een waardering toegekend heeft, groter is dan 75.000. Hierbij wordt de gemiddelde waardering vermeld. Apps met minder waarderingen worden niet meegenomen, omdat dit een scheef beeld kan veroorzaken. De apps die deze lijst net niet gehaald hebben, hebben dus niet per definitie een mindere waardering gekregen, maar zijn slechts in kleinere getale gewaardeerd. Er zijn een aantal navigatiesystemen die net buiten deze top 10 vallen, maar die in waardering nauwelijks onderdoen voor de navigatie die op de laagste plek geëindigd is. De lijst begint met de op de 10de plaats geëindigde app, om vervolgens door te stomen naar de uiteindelijke winnaar.

De top 10 lijst   Direct naar de top 3
 1. 10

  TomTom GPS Navigatie Traffic

  De app van TomTom heeft een waardering gekregen van 4.0. De app is gratis te downloaden en heeft een goede navigatiekwaliteit. Het gebruik van de navigatie is gratis voor de eerste 75 kilometer per maand, daarna betaal je ervoor. De kaarten worden vooraf geladen dus de navigatie is offline te gebruiken, maar voor extra's als actuele verkeersinformatie en flitsers, dien je online te gaan. Je hebt geen internetverbinding nodig bij het downloaden van de kaarten, maar deze nemen wel een behoorlijke ruimte in beslag op je smartphone. Je kunt helaas maar één kaart tegelijk gebruiken. Er bestaat tegenwoordig nog maar één versie van deze app, met een volledig nieuwe interface die overeenkomt met de losse navigatiesystemen van TomTom. Je hebt snel toegang tot je favorieten en je kunt door het invoeren van een contactpersoon je route laten berekenen.

  Download in de Google Play Store
 2. 9

  Navmii GPS Wereld

  De app van Navmii heeft een waardering gekregen van 4.0 en is daarin gelijk aan die van de voorgaande. De kaarten voor de Navmii (voorheen Navfree) zijn van tevoren gratis te downloaden, zodat je geen internetverbinding nodig hebt. Je kunt de kaarten offline gebruiken. Voor extra informatie, zoals over verkeer, files en werkzaamheden moet je uiteraard wel online zijn. Deze versie van de app is stabieler dan de vorige versies en er zitten geen bugs meer in. Je kunt kaarten downloaden per land, maar bijvoorbeeld ook voor delen van Europa.

  Download in de Google Play Store
 3. 8

  GPS Navigation

  Aan de GPS Navigation is een waardering toegekend van 4.1. Deze app is gratis te downloaden, en dat geldt ook voor de update van de app op zich, alsmede voor de kaarten. De kaarten worden meer keren per jaar geupdated. Ook dit is een offline systeem. De meest in het oog springende kenmerken van deze app zijn dat je gewaarschuwd wordt als je te snel rijdt, dat de flitspalen die op een vaste plek staan aangegeven worden en dat de navigatie niet alleen voor auto's te gebruiken is, maar ook voor voetgangers. De app bevat ook een uitgebreide database met nuttige locaties.

  Download in de Google Play Store
 4. 7

  Offline Maps & Navigation

  Met een goede waardering van 4.2 vinden we deze app terug op plaats 7. Zowel de app als de kaarten zijn offline beschikbaar en gratis te downloaden. Ook de updates zijn gratis. De navigatie is in een groot aantal talen instelbaar en kan gebruikt worden voor verschillende vormen van vervoer, zowel voor de auto als voor voetgangers. Er zijn geen verborgen kosten aan verbonden en de bepaling van de locaties heeft een sterke verbetering ondergaan in de recente versies. Ook waarschuwingen voor de snelheid en flitspalen worden gegeven.

  Download in de Google Play Store
 5. 6

  CoPilot GPS Autonavigatie

  Co-Pilot kreeg een waardering van 4.2 toegekend. Deze offline app kent wereldwijd al zo'n 14 miljoen gebruikers en werkt zonder internetverbinding. Je kunt deze app voor een proefperiode van 7 dagen downloaden. De app heeft een 3D-weergave en de routebeschrijving is stemgestuurd. De planning van de route werkt voorspellend en geeft bijvoorbeeld aan waar files kunnen staan zodat je zonder al te veel stress je bestemming zult kunnen bereiken. Ook bij dit systeem word je weer gewaarschuwd mocht je te hard rijden, en voor flitscontroles. Dit laatste geldt niet in alle landen. Je krijgt de aanwijzingen op je scherm en dit wordt vergrendeld, zodat je er tijdens de rit niet aan hoeft te komen, hetgeen de veiligheid natuurlijk ook ten goede komt.

  Download in de Google Play Store
 6. 5

  GPS Navigatie en Kaarten Sygic

  Op een keurige plaats 5, met een waardering van 4.3 vinden we de app van Sygic terug. Dit is de meeste geavanceerde navigatie app van dit moment. Er wordt gebruik gemaakt van offline kaarten van TomTom en de navigatie brengt je letterlijk van deur-tot-deur. Behalve het aangeven van politieradars en informatie over flitspalen, kun je ook info krijgen over voordelige tankstations en plaatsen om te parkeren. Er is ook veel informatie beschikbaar over toeristische attracties, er staan namelijk miljoenen nuttige punten aangegeven. De kaarten worden meer keren per jaar voorzien van een update. Voor snelle, alternatieve routes om bijvoorbeeld files te vermijden, kun je deze app ook prima gebruiken.

  Download in de Google Play Store
 7. 4

  MAPS.ME- Map en routeplanner

  Ook deze app werkt offline, je hebt voor het gebruik van de gedetailleerde landenkaarten geen internetverbinding nodig. De app werd gewaardeerd met een 4.4. De app bevat een reisplanner, gps navigatie en verkeersinformatie in één. Je kunt de routeplanner gebruiken vanaf iedere locatie ter wereld (zonder internet) en deze app werkt ook echt overal. De app is supersnel, de kaarten nemen bovendien erg weinig ruimte in op je smartphone omdat ze op een speciale wijze gecomprimeerd zijn. Je kunt bladwijzers opvragen voor je favoriete locaties zodat je deze in no-time gevonden hebt.

  Download in de Google Play Store
 8. 3

  HERE Maps-Offline kaarten

  Met een waardering van 4.4 is HERE de ideale navigatie app voor vervoer in de stad. Je kunt in meer dan 160 landen ter wereld informatie opvragen. Zowel voor vervoer met de auto, als voor het openbaar vervoer en te voet. De app bevat ook een groot aantal dienstregelingen van tram en metro voor meer dan 1200 steden en onderscheidt zich hierin sterk van de andere apps. Je kunt live informatie krijgen, zelfs zonder of met slecht bereik. Alle plaatsen die je zoekt, worden opgeslagen en met één tik vind je ze direct weer terug. De navigatie is gesproken en wordt stapsgewijs aangeboden.

  Download in de Google Play Store
 9. 2

  MapFactor GPS Navigation Maps

  Voor deze navigatie app werd het cijfer 4.4 gegeven. De kaarten kunnen gratis vooraf gedownload worden en ook gratis gebruikt worden. Ze worden iedere maand van een update voorzien. De kaarten zijn gebaseerd op die van TomTom en OpenStreetMaps (OSM). De navigatie is gesproken en behalve de route, worden er ook waarschuwingen gegeven voor flitspalen, alsmede hoe hard je mag rijden. De app is te gebruiken voor verschillende manieren van vervoer. Het belangrijkste kenmerk van deze navigatie is dat het werkt op basis van postcodes. Je kunt de app opslaan op je telefoon of op een SD-kaart.

  Download in de Google Play Store
 10. 1

  Waze-GPS, Kaarten en Verkeer

  De hoogste waardering in deze lijst is toegekend aan Waze-GPS, een sociale online app die je deelt met andere bestuurders. Zo kun je samen navigeren. Je kunt informatie delen met andere weggebruikers, zoals bijvoorbeeld het doorgeven van files, ongevallen of flitsers. De app maakt gebruik van live routes, die door alle gebruikers samen worden vastgesteld. Zo worden ook de kaarten up-to-date gehouden. Mocht je verkeerd rijden, dan krijg je automatisch een alternatieve route aangeboden, en ook de voordeligere tankstations, veel gebruikte routes en reistijden, worden geregistreerd. Zo kun je tijd en geld besparen en ook degene waar naar je op weg bent, laten weten wanneer je denkt te arriveren. De navigatie is volledig gesproken.

  Download in de Google Play Store
Beste navigatie apps voor Android 2016
Wat vind je van deze lijst?
3 sterren
0 Reacties