Nicci French is het pseudoniem van het echtpaar Sean French en Nicci Gerrard. Het genre waar het echtpaar in schrijft is psychologische thriller. De negentien thrillers en twee korte verhalen van Nicci French werden in het Engels uitgegeven en voor diverse landen vertaald. Al jaren staan de boeken van French in de top van de internationale bestsellerlijsten. Alleen al in Nederland verkocht het duo meer dan zes miljoen boeken.
Bekijk ook:
– De beste thrillers boeken
23. Bezeten van mij (1998)
Alice Loudon heeft alles: vrienden, een lieve vriend én een succesvolle carrière. Tot ze een ongeremde liefdesrelatie aangaat met een vreemdeling. Dit voert haar naar een duistere wereld. De nieuwsgierigheid van Alice neemt obsessieve vormen aan, waardoor alles wat ze heeft in gevaar komt. ‘Beklemmend en fascinerend,’ lezen we in een recensie. ‘Een goed gecomponeerde psychologische thriller, vol misdaad, romantiek, spanning en seks.’ Een lezer: ‘De bizarre verhalen van Nicci French zuigen je elke keer weer het verhaal in.’
22. Het veilige huis (1998)
In Het veilige huis wordt een brute moordaanslag gepleegd op twee mensen in een rijke, rustige buurt in een provinciestad in Engeland. Een tienermeisje, het derde slachtoffer, wordt in het huis van Samantha Laschen, een specialist in de behandeling van posttraumatische stressstoornissen, ondergebracht. Dit begint als een psychiatrisch experiment, maar eindigt in een vlucht voor Samantha om haar eigen geestelijke gezondheid te bewaren. Een recensent noemt dit boek een combinatie van een warm, intiem verhaal, een politieroman en een doktersroman. ‘Naarmate het boek vordert, ben je gefascineerd,’ aldus een lezer.
21. Onderhuids (2000)
Drie vrouwen ontvangen een anonieme brief met daarin een mededeling: ze worden vermoord. Er zijn geen overeenkomsten tussen de drie. De politie keert de levens van de vrouwen binnenstebuiten: oude geheimen openbaren, relaties knellen of stranden en langzaamaan veranderen de vrouwen van slachtoffers naar verdachten. In een recensie staat: ‘Ook als lezer neem je de bedreigingen niet serieus. Tot je op het puntje van je stoel zit.’ Het boek is geschreven vanuit meerdere perspectieven en als lezer wil je blijven lezen om de boel te ontrafelen. ‘Wederom een knaller van het schrijversduo,’ zegt een enthousiaste lezer.
20. Het geheugenspel (2001)
Natalie Martello wordt al vijfentwintig jaar vermist als haar lichaam wordt opgegraven. Voor de familie komt een eind aan sluimerende hoop en vage dromen. Tegelijkertijd komt een lang verborgen, gruwelijke misdaad boven water. Wie wilde dit briljante en mooie meisje uit de wereld hebben? ‘Een goed boek met verrassende uitkomst’ en ‘boeiend tot het eind,’ zeggen enthousiaste lezers, maar we lezen ook: ‘Voorspelbaar verhaal’ en ‘matig en teleurstellend’.
19. De bewoonde wereld (2002)
Abbie Devereaux kan zich niet herinneren waar ze is en wat er gebeurd is als ze geboeid en geblinddoekt wakker wordt. Een man praat tegen haar, ze ziet hem nooit. Abbie probeert te overleven en vertelt zichzelf verhalen. Ze neemt zich voor te ontspannen, terug naar alledag. ‘Een boeiende en uitermate spannende thriller met een origineel plot,’ lezen we in een recensie. Ook lezers vinden het een aanrader: ‘Het is een meeslepend verhaal en aan het eind geven de schrijvers opeens voor elk raadsel een oplossing.’
18. De rode kamer (2002)
Kit Quancannon, werkzaam met criminelen die geestesziek zijn, raakt tijdens het ondervragen van een verdachte gewond. Als later in het kanaal het lichaam van een voortvluchtige aangetroffen wordt, is de verdachte van de moord dezelfde man die Kit belaagde. Ze wordt bij de zaak betrokken en ontdekt verbanden en nog meer misdaden. Dan raakt ze betrokken bij een verbijsterende zaak. ‘Een heerlijk Engels speurverhaal,’ aldus een lezer.
17. De mensen die weggingen (2003)
De achtjarige Joey neemt je mee naar een fantasierijke belevingswereld. Bekijk haar thuissituatie vanuit de ogen van een kind: wat doet haarvader in zijn schuurtje, waarom is haar moeder meestal ziek, is haar broer nooit thuis en trekt haar zus zich terug in haar slaapkamer? En waarom lijkt iedereen te vertrekken zonder gedag te zeggen? De mensen die weggingen is een kort verhaal. Een reactie daarop: ‘Joey is een interessant meisje. Het is luchtig geschreven en daarom niet zo zwaar. Een erg vermakelijk boekje.’
16. De verborgen glimlach (2003)
Miranda treft bij thuiskomst haar liefde Brendan op de bank met haar dagboek. Ze verbreekt direct de relatie en gooit hem op straat. Enkele weken later blijkt Brendan een relatie te hebben met het zusje van Miranda. Wat wil hij van haar en waarom is hij vol wraak? ‘Het verhaal is zo vergezocht dat niemand haar gelooft, Miranda raakt in een isolement. Een prima geschreven psychologische thriller,’ aldus een recensie. ‘Een aardig boek als je je verveelt,’ zegt een minder enthousiaste lezer. Een ander zegt juist: ‘Het spannendste boek dat ik ooit las…’
15. Verlies (2003)
Een echtpaar verliest bij een ongeluk hun zoon van vijf jaar. Het gezin, moeder, vader en het broertje van tien, verwerken dit verlies elk op hun eigen manier. Over en weer zijn er verdenkingen. Verlies is een kort verhaal van Nicci French, over de geheimen binnen families. Lezers vinden het een spannend en meeslepend verhaal. Het is kort maar krachtig en smaakt naar meer. ‘Verrassend plot, wegleggen is geen optie, hij moet in een keer uit’.
14. Vang me als ik val (2005)
Holly Krauss heeft alles prima voor elkaar, ogenschijnlijk. De andere kant van Holly is wild en losbandig, ze belandt continue in riskante situaties. De uitspattingen volgen elkaar snel op en de wilde Holly krijgt de overhand. Dan verliest ze de controle op haar leven. Wie vangt haar op als ze valt? ‘Het plot is nogal geforceerd,’ aldus een recensie. ‘De echte spanning komt pas aan het eind.’ Lezers zijn ook wisselend, de reacties gaan van meeslepend verhaal naar saai en van goed plot naar niet spannend.
13. Verloren (2006)
Voor de veertigste verjaardag van Nina Landry wordt een surpriseparty georganiseerd door haar tienerdochter. Iedereen is op het feest, behalve de dochter die het organiseerde. Wat is er met haar gebeurd? In de VN Detective & Thrillergids kreeg dit boek slechts twee sterren. Lezers zijn enorm verdeeld. De reacties gaan van langdradig naar meeslepend verhaal en van saai naar spannend. Toch is de meerderheid zeer positief en lezen we bijvoorbeeld: ‘Je wordt in het verhaal gezogen. Het speelt zich af in één dag, dat maakt de spanning er niet minder om. Prachtig boek, van begin tot het eind.’
12. Tot het voorbij is (2007)
Fietskoerier Astrid Bell weet niet goed wat ze met haar leven wil. De groep met zes vrienden waarmee ze woont, valt uit elkaar. Dan zijn er twee dode vrouwen die als overeenkomst hebben dat Astrid met beide te maken had. De politie vindt dit geen toeval. In deel twee van het boek lees je het verhaal opnieuw, maar dan vanuit een ander perspectief. ‘Vakkundig geschreven,’ lezen we in een recensie, ‘geen volmaakt plot, maar mooie opgebouwde spanning.’ Ook lezers zijn enthousiast: ‘Ik kon het boek maar moeilijk opzij leggen’ en ‘verslavend en intrigerend,’ zijn zo wat kreten.
11. Wat te doen als iemand sterft (2008)
Greg, de man van Ellie komt om het leven bij een auto-ongeluk. De vrouw die naast hem zat overleeft het ongeluk ook niet. Dan wijst alles op een verhouding tussen Greg en de vrouw. Ellie komt achter schokkende feiten en hoe minder mensen haar geloven, hoe minder graag ze achter de echte waarheid komt. Toch wordt de zoektocht obsessief. Hoofdpersoon Ellie wordt volgens een recensent heel goed beschreven: ‘De ontreddering, de twijfel en de pijn over het vermeende ontrouw, je raakt steeds meer geïntrigeerd.’ You love it or you hate it, reacties van lezers zijn óf heel positief, óf juist heel negatief.
10. Medeplichtig (2009)
Bonnie vindt zichzelf terug in een vreemd appartement naast een levenloos lichaam. Zelf heeft ze kneuzingen. Met een vriendin wist ze alle sporen. Het lijkt een duidelijke zaak, maar de grenzen tussen onschuld, schuld en medeplichtigheid blijken heel vaag. ‘Het verhaal switcht continue van ‘ervoor’ naar ‘erna’, zo kom je geleidelijk meer over Bonnie en het gebeuren te weten. Prachtig en krachtig opgebouwd en een mooi plot,’ lezen we in een recensie. Lezers zijn al even enthousiast: ‘Intrigeert van begin tot eind. Leest als een trein!’
9. Blauwe maandag (2011)
Dit is het eerste deel van wat een achtdelige serie wordt over psychoanalytica Frieda Klein. In dit deel helpt zij de recherche met het opsporen van een kind dat verdwenen is. Het boek wordt vanuit wisselend perspectief geschreven en heeft volgens een recensent een sympathiek en interessant hoofdpersoon. ‘Het verhaal komt traag op gang, maar hoe verder je komt hoe meeslepender en boeiender het wordt.’ Lezers hebben hetzelfde: het is moeilijk om in het verhaal te komen maar men is ook benieuwd naar de volgende delen en roemen de spanning in het boek.
8. Verlies – De mensen die weggingen (2011)
Het verhaal Verlies is in dit boek wederom verschenen, samen met De mensen die weggingen. In een reactie van iemand die het boek als luisterboek beluisterd heeft, lezen we: ‘De chaos in de auto was voorbij, we luisterden allemaal ademloos. Eenmaal op de bestemming, stapte niemand uit. We wilden eerst de verhalen afluisteren.’
7. Dinsdag is voorbij (2012)
Het tweede deel in de Frieda Klein-serie heet Dinsdag is voorbij. In een achterstandswijk in Londen wordt een lijk aangetroffen in het vervallen huis van een vrouw met psychische problemen. Frieda ontdekt dat het slachtoffer een zwendelaar was die van angsten van anderen profiteerde. Dit deel wordt gezien als een boek met psychologische diepgang. ‘Het meeslepende verhaal met aandacht voor angsten heeft veel nieuwe wendingen en het slot is verrassend aannemelijk.’ Lezers hebben wat moeite om in het boek te komen maar vinden het evengoed een spannend en meeslepend verhaal.
6Wachten op woensdag (2013)
In deel drie van de Frieda Klein-serie vindt een klein meisje het dode lichaam van haar moeder. Uit het onderzoek van de politie blijkt een geheim leven, maar een moordenaar komt niet naar boven. Verder is er een journalist die door Engeland reist met als doel ouders van meisjes die vermist zijn te interviewen. Frieda Klein, herstellende van een aanslag op haar leven, wordt bij beide zaken betrokken. Het boek gaat over verdwenen meisjes, verborgen levens en obsessies. ‘Ongeloofwaardige situaties, verwikkelingen en relaties, lekkere vakantieliteratuur,’ aldus een lezer.
5. Donderdagskinderen (2014)
In Donderdagkinderen, het vierde boek in de Frieda Klein-serie, ontmoeten we een oude schoolvriendin van Frieda die problemen heeft met haar dochter Becky. Het meisje is onhandelbaar en Frieda gaat met haar praten. Becky vertelt dat ze aangevallen is, een verhaal dat Frieda bekend voorkomt. Ze raakt ervan overtuigd dat zowel Becky als zijzelf van dezelfde dader slachtoffer zijn. ‘Elke Nicci French is een avontuur van verbijstering en beklemming,’ lezen we in een recensie. Lezers vinden het boek een aanrader: het is fantasierijk, heeft een goede verhaallijn en is spannend.
4. Denken aan vrijdag (2015)
Uit de rivier de Thames wordt een onherkenbaar lijk gevist van een man met doorgesneden keel. Het enige dat men als aanknopingspunt ziet is een ziekenhuisbandje waarop de naam van Frieda Klein staat. In dit vijfde deel van de achtdelige serie is Frieda verdachte van de moord op de man, ze blijkt een relatie met de man gehad te hebben. Frieda denkt echter te weten wie de dader is en duikt onder om de moordenaar te vinden. ‘Niet zo spannend als we van Nicci French gewend zijn,’ zegt een recensie. Toch denken lezers daar anders over, zij vinden het boek een goed plot hebben en een meeslepend verhaal. ‘Ik had moeite het boek weg te leggen…’
3. Als het zaterdag wordt (2016)
Deel zes in de achtdelige serie over Frieda Klein gaat over Hannah, een 32-jarige vrouw die in een psychiatrische inrichting zit omdat ze veroordeeld is voor de moord op haar broertje, moeder en stiefvader. Frieda krijgt de opdracht Hannah te bezoeken en te onderzoeken of ze daadwerkelijk zo gestoord is als het lijkt. ‘Een sterk opgebouwde thriller met dubbele bodem,’ aldus een recensent. Lezers waarderen de spanning, het meeslepende verhaal en het plot, dat soms wat voorspelbaar wordt genoemd. ‘Een heerlijk spannend boek, een echte thriller van Nicci French.’
2. De vrienden van Matty (2016)
Het boek De vrienden van Matty & andere spannende verhalen is een verhalenbundel met zes verhalen geschreven door Nicci French en Camilla Läckberg. Drie van de verhalen zijn van Nicci French. Lezers zijn wisselend over deze bundel, het is een dun boekje en men had bij aankoop meer verwacht. Toch zijn het verrassende verhalen in een handzaam boekje, leuk om tussendoor van te genieten. Over de verhalen van Nicci French zegt een lezer: ‘Je blijft met een dubbelzinnig einde zitten, de verhalen lijken niet af. Je hebt geen idee wat de schrijvers ermee willen zeggen. Deze verhalen zijn niet representatief voor de literaire thrillers die ze normaal schrijven.’
1. Zondagochtend breekt aan (2017)
Het zevende deel van de achtdelige Frieda Klein-serie begint met een lijk onder de vloer in Frieda’s eigen huis. Volgens Frieda is dit het bewijs dat Dean Reeve nog leeft. Dit heeft consequenties, voor Frieda zelf, maar ook voor haar omgeving. ‘Meesters in het oproepen van beklemming en doem’, ‘Meeslepend geschreven’ en ‘Ik kan niet wachten tot het laatste deel verschijnt’ zijn wat opmerkingen die we in recensies vinden. Men vindt het plot goed, geniet van de spanning en van het meeslepende verhaal. ‘Dit leidt naar een voorspelbare ontknoping, maar wel met een enorme cliffhanger…’