Voor het laatst bijgewerkt: 5 jaren geleden Joppe

De 10 beste thriller boeken 2016

Relevante informatie

Grote kans dat je zoetsappige chicklits en doktersromannetjes met een grote boog uit de weg gaat en een boek voor jou pas echt goed is als deze zo spannend is dat je hem binnen drie dagen uitleest. Dan mag een goede thriller in jouw boekenkast niet ontbreken – en gelukkig is er aan bloedstollende thrillers geen gebrek.

Ook dit jaar zijn er weer een aantal literaire thrillers uitgegeven die veel lof ontvangen hebben. Of je ze nu vanaf een strandstoeltje aan de Costa Brava of gewoon vanuit de hangmat in de achtertuin zult gaan verslinden - dit zijn tien page-turners die je niet zullen teleurstellen en er in 2016 voor lezend Nederland uitsprongen.

Samengevat:
Titel Schrijver Genre Verschijningsdatum Aantal bladzijde Prijs
Verborgen Karin Slaughter Literaire thrillers Juni 2016 480 €19,95
Niemand zeggen Karen Rose Spanning, Thrillers April 2016 416 €19,99
In de aanval Tom Clancy & Mark Greaney Spanning, Thrillers April 2016 528 €22,50
Mr. Mercedes Stephen King Thrillers Januari 2015 400 €11,99
Zomertijd Suzanne Vermeer Spanning, Thrillers Mei 2015 264 €7,99
Stockholm Delete Jens Lapidus Literaire thrillers Maart 2016 376 €19,99
Zijderups Robert Galbraith Spanning, Thrillers Oktober 2014 544 €12,85
Erfschuld Arnaldur Indridason Literaire thrillers Mei 2015 272 €19,99
Maakbaar Mariette Zweers Literaire thrillers Mei 2016 288 €19,99
Pluk een roos M.J. Arlidge Spanning, Thrillers Mei 2016 397 €19,99

Bekijk ook:
- Boeken van Nicci French

De top 10 lijst   Direct naar de top 3
 1. 10

  Pluk een roos (M.J. Arlidge)

  Dit derde (en door velen ook best beoordeelde) deel uit de bloedstollende serie van M.J. Arlidge gaat over een nachtmerrie die werkelijkheid wordt. Een huiveringwekkend verhaal waarin hoofdpersoon Helen Grace de waarheid moet zien te ontrafelen over een duister persoon die vrouwen op brute wijze ontvoert en vermoord. Een toegankelijk boek dat je tot aan de laatste pagina toe maar moeilijk weg zult kunnen leggen.

  Koop bij Bol.com
 2. 9

  Maakbaar (Mariette Zweers)

  Bij degenen waarbij boeken van schrijfsters als Saskia Noort, Esther Verhoef en Simone van der Vlugt een vast plekje hebben in de boekenkast, zal deze debuutroman van Mariette Zweers zeker in de smaak vallen. Een vrouw die een ogenschijnlijk perfect leventje leeft, wordt geconfronteerd met een minder mooi verleden dat ze al die tijd verborgen heeft proberen te houden. Met herkenbare personages en een vlotte opbouw van het verhaal, kan menig thriller-liefhebber een nieuwe schrijfster aan zijn to-read lijstje toevoegen.

  Koop bij Bol.com
 3. 8

  Erfschuld (Arnaldur Indridason)

  Deze literaire thriller van auteur Arnaldur Indridason is een boeiend verhaal waarin twee IJslandse moordzaken (een uit 1944 en een recente) uitgelicht worden en waarin langzamerhand duidelijk wordt wat deze met elkaar van doen hebben. Niet het meest onvoorspelbare boek, wel een goed uitgedacht en pakkend geschreven verhaal waarin je ook nog eens je algemene kennis van de cultuur en geschiedenis van IJsland op een hoger pitje brengt.

  Koop bij Bol.com
 4. 7

  Zijderups (Robert Galbraith)

  Ook in dit boek draait alles om een mysterieuze moord. Het plot gaat over een vermiste en vervolgens vermoord teruggevonden schrijver. Een speurdersduo gaat vervolgens aan de slag met de zaak en zoekt uit wat de motieven van de eigenaardige dader zijn. Klinkt een beetje cliché, maar schrijver Robert Galbraith weet er met zijn buitengewone schrijfskills voor te zorgen dat het verhaal alles behalve een doorsnee detective is. Een aanrader voor iedereen die houdt van een spannend boek dat anders-dan-anders is.

  Koop bij Bol.com
 5. 6

  Stockholm delete (Jens Lapidus)

  Dit knap geschreven verhaal vormt het tweede (maar zelfstandig te lezen) deel van de bloedstollende serie van schrijver Jens Lapidus, waarin de jonge advocate Emelie en ex-crimineel Teddy verstrikt raken in een ingewikkelde moordzaak. Door Emelie’s onderzoek (dat ze onderneemt zonder dat haar baas daarvan op de hoogte is) moet Teddy de confrontatie met het verleden wel aangaan en ook zijn neefje Nikola raakt betrokken bij de zaak. Vergeet niet je focus erbij te houden tijdens het lezen van dit verhaal – door de vele personages en complexe verhaallijn zou je gemakkelijk het spoor bijster kunnen raken. Perfect voor degene die houdt van een uitdaging en meer inzicht wil krijgen in het maffia-wereldje.

  Koop bij Bol.com
 6. 5

  Zomertijd (Suzanne Vermeer)

  Vergeet geen adem te halen tijdens het lezen van deze nieuwe, makkelijk ‘weg te lezen’ page-turner van Suzanne Vermeer, want als dit boek één ding niet is dan is het saai. Het verhaal, dat draait om de kidnapping van een negenjarig meisje en haar moeder, is onvoorspelbaar en bevat alle elementen die je van een bloedstollende vakantie-thriller zou verwachten. Dit boek is een mooie aanvulling op Vermeers’ eerder geschreven thrillers en zal je wat dat betreft niet teleurstellen. Zodra je aan de eerste bladzijde bent begonnen, zal dit boek alles behalve verstoffen op de boekenplank.

  Koop bij Bol.com
 7. 4

  Mr. Mercedes (Stephen King)

  Dit boek van meesterschrijver Stephen King is ditmaal geen horrorverhaal vol bovennatuurlijke elementen, maar een geloofwaardig verhaal dat zich afspeelt in een karakteristiek Amerikaans stadje. Het verhaal draait om een psychisch gestoorde man die op een dag met een Mercedes op een horde mensen inrijdt en vervolgens weet te ontsnappen. Politie-agent Hodges neemt besluit het heft in handen te nemen en de zaak te onderzoeken – zonder zich daarbij heel wat gevaar op de hals te halen. Wanneer je er eenmaal inzit, zal je ook dit boek maar moeilijk weg kunnen leggen.

  Koop bij Bol.com
 8. 3

  In de aanval (Tom Clancy)

  In dit boek is Jack Ryan, de door schrijver Tom Clancy gecreëerde president en machtigste man van de Verenigde Staten het mikpunt van de jonge dictator van Noord-Korea. Laatstgenoemde heeft zich namelijk ten doel gesteld een groot nucleair programma te ontwikkelen en uiteindelijk een raket te bouwen die zover als de Verenigde Staten kan reiken. Doelwit nummer één is Tom Clancy himself. Een meeslepend verhaal dat helaas aardig overeenkomt met gebeurtenissen die werkelijk hebben plaatsgevonden, maar waarbij een vleugje humor desondanks niet ontbreekt.

  Koop bij Bol.com
 9. 2

  Niemand zeggen (Karen Rose)

  ‘Niemand zeggen’ is een pakkend verhaal van Karen Rose waarin hoofdrolspeelster Caroline een nieuwe identiteit aanneemt om de relatie met haar gewelddadige man te kunnen ontvluchten. Ze lijkt haar nieuwe leven aardig op te kunnen bouwen totdat haar verleden haar, natuurlijk, toch inhaalt. Karen Rose heeft een relaxte maar toch beknopte schrijfstijl waarbij de losse hoofdstukken vaak met een cliffhanger eindigen. ‘Niemand zeggen’ is een meeslepend verhaal met een sterke ontknoping, waarbij ook de nodige romantiek niet ontbreekt.

  Koop bij Bol.com
 10. 1

  Verborgen (Karin Slaughter)

  Dit nieuwe boek in de populaire serie over (voor sommige onder ons al bekende) agent Will Trent en pathaloog-anatoom Sara Linton, geschreven door Queen of Crime Karin Slaughter, leest weer weg als een trein. De huiveringwekkende zaak waar Will Trent dit keer mee te maken krijgt blijkt onlosmakelijk verbonden te zijn met zaken uit Trent’s eigen verleden. Een boek dat garant staat voor Karin Slaughter zoals we haar kennen en helemaal past binnen haar oeuvre – krachtig geschreven, veel vaart en actie en een geniaal plot waarin alle eindjes uiteindelijk aan elkaar geknoopt worden.

  Koop bij Bol.com
De 10 beste thriller boeken 2016
Wat vind je van deze lijst?
4 sterren