Voor het laatst bijgewerkt: 1 jaar geleden Joppe

Fruitvliegjes Bestrijden en Verjagen met deze 20 Tips

Vooral in de zomer kan het een heuse plaag zijn: fruitvliegjes. Maar tegenwoordig lijkt het wel of die vliegen het liefst het hele jaar door vervelend komen doen. Het lijkt wel alsof je ze niet kan bestrijden of voorkomen. Wat te doen tegen fruitvliegjes? Ze komen op je fruit af en houden van geuren als azijn en alcohol. Heb je eenmaal een plaag van fruitvliegjes in je huis, dan lijk je er maar moeilijk vanaf te komen. Fruitvliegjes bestrijden is namelijk knap lastig! Toch zijn er een heleboel tips om ze te bestrijden en beter zelfs: te voorkomen. We hebben er maar liefst 20 voor je in dit artikel verzameld. Maar voor we je de tips geven, wat is eigenlijk een fruitvliegje? Waarom valt dit kleine insect ons zo lastig en hebben ze eigenlijk enig nut? En hoe kan het dat een diertje als een fruitvlieg, dat helemaal niet zo lang leeft, ons zo kan teisteren? En fruitvliegen bestrijden, hoe je dat nou? Welkom in de wondere wereld van de fruitvlieg.

Fruitvlieg

Inhoudsopgave
- Fruitvliegjes, wat zijn dat eigenlijk?
- Waar komen ze vandaan?
- Fruitvliegjes, het hele jaar door
- Waarom heet een fruitvlieg eigenlijk fruitvlieg?
- Zijn fruitvliegjes ongezond voor ons?
- Wat te doen tegen fruitvliegjes?
- Een plaag in de professionele fruitteelt
- Het nut van de fruitvlieg
- Fruitvliegjes worden bedreigd
- Fruitvliegjes, waar komen ze eigenlijk op af?
- 20 tips om van fruitvliegjes af te komen

Fruitvliegjes, wat zijn dat eigenlijk?

Een fruitvliegje is, zoals zijn naam al zegt, een vliegje dat boven je rijpe fruit zwermt. Eigenlijk bestaat dé fruitvlieg niet. Er zijn namelijk zoveel soorten, dat we alles wat op fruit afkomt een fruitvlieg noemen. Wij vinden dit kleine insect in elk geval een irritant diertje en zien hem liever gaan dan komen. Niet voor niets vragen duizenden mensen zich af: “Wat te doen tegen fruitvliegjes”.

Je denkt misschien dat een fruitvliegje een klein zwart vliegje is. Dat is niet altijd waar. Wat elk fruitvliegje heeft is rode ogen. De kleur van zijn lijf kan variëren van geel, tot (rood)bruin of zwart. Zijn achterlijf en zijn borststuk zijn gestreept of gevlekt. Een fruitvliegje is slechts één tot zes millimeter groot. Ze voeden zich met gistende voedingsstoffen. Ze zijn dus dol op onze bakkersgist, maar ook op rijp fruit. Daarnaast kunnen ze een slokje wijn ook zeer waarderen, net als een beetje azijn. Over het algemeen is dit in de keuken te vinden: het rijpe fruit op de fruitschaal, het vieze wijnglas of de schillen van fruit in je afvalemmer. Genoeg voedingsmiddelen om ons ruimhartig op te zoeken dus en daarom is het zo lastig om ze te verjagen of zelfs te verdelgen.

Voortplanten doet een fruitvliegje in grote getalen, daarom zijn ze juist zo lastig te bestrijden. Een vrouwtje wordt door zijn partner gelokt met een zoemend geluid. Het mannetje is dus met een beetje heen en weer dansen en trillende vleugels een vrouwtje aan het versieren. Na de paring laat het vrouwtje maar liefst vijftien tot vijfentwintig eitjes op de plek van de voedselbron achter. Waar jij een fruitvliegje ziet, kunnen dus binnen korte tijd vijfentwintig fruitvliegjes zitten… Reageer je niet snel genoeg om ze te voorkomen of te verjagen dan heb je dus zomaar een plaag te pakken. Een eitje heeft zo’n dertig uur nodig om uit te komen en binnen een week is een vers geboren fruitvliegje al geslachtsrijp. Gemiddeld leeft een fruitvlieg zo’n week of drie, afhankelijk van invloeden als temperatuur en natuurlijk de mens. Wij willen dit insect namelijk maar wat graag voorkomen en bestrijden! Ook groepsdruk doet het niet goed bij fruitvliegjes: verblijven ze in grote groepen dan leven ze meestal maar een week of twee.

Fruitvliegen, waar komen ze eigenlijk vandaan?

Fruitvliegjes zijn zó klein, dat ze door het kleinste gaatje naar binnen kunnen. Je hoeft maar een klein kiertje tussen je kozijnen te hebben. Horren laten de meeste insecten tegen, maar een fruitvliegje niet, die glipt er met gemak tussendoor. Nu hoef je maar een fruitschaal op het aanrecht te hebben staan met een rijp stuk fruit erop en de fruitvlieg is al aangetrokken. Heb je er twee in huis, dan heb je er binnen korte tijd een heleboel… Want voortplanten kunnen ze in zeer korte tijd. Van verre ruiken ze gist. En gist is te vinden op rijp fruit, rottende groente en in alcohol. Wie heeft nu niet een van de drie in huis? Juist, en dat maakt het zo lastig om deze fruitvliegen te bestrijden.

Fruitvlieg verspreid

Het kan zijn dat de vliegjes gewoon van buiten komen, het kan ook dat je ze zelf met boodschappen doen mee naar binnen hebt genomen. Ook de groenteboer of supermarkt heeft soms last van fruitvliegjes. Nu hoeft er maar één overrijpe druif in het bakje te zitten… Wellicht is deze druif allang voorzien van enkele eitjes. Deze eitjes zijn gelijk tientallen vliegjes. Het kan ook zijn dat je zelf fruit of groente in de tuin hebt. We weten allemaal wat het allerlekkerst is: rijp fruit, vers geoogst van de struik. Stel je hebt een heerlijk knalrode, rijpe en verse tomaat, zojuist geplukt van je tomatenstruik, bedoeld om direct op te eten. Je hoeft hem maar eventjes om het aanrecht neer te leggen en de besmetting kan al plaatsgevonden hebben. Honderd procent voorkomen van fruitvliegjes is dus bijna onmogelijk.

Fruitvliegjes, het hele jaar door

Omdat de levenscyclus en activiteiten van een fruitvlieg per seizoen verschillend is, hebben we een uitsplitsing gemaakt in de vier seizoenen:

Fruitvliegjes in de winter

Je denkt misschien dat er in de winter geen fruitvliegjes zijn, maar niets is minder waar. Meestal zijn ze in de winter niet zo actief, dat klopt, maar overwinteren kunnen ze zeker. Zodra de temperaturen oplopen tot een graad of twaalf, dan is de fruitvlieg alweer in touw. Eitjes en larven vind je in deze tijd van het jaar alleen op plekken die nogal beschut zijn.

Fruitvliegjes in de lente

Zodra het warmer wordt, neemt het aantal fruitvliegjes toe. In de lente begint het beestje zich dus in rap tempo aan het vermenigvuldigen. De overwinterende vliegjes beginnen weer actief te worden en er is steeds meer rijp fruit, waar ze van houden. Het volk wordt in korte tijd zeer uitgebreid. Probeer dus nu de fruitvliegjes te verwijderen, voor je in de zomer helemaal niet meer van ze afkomt.

Fruitvliegjes in de zomer

De zomer is voor een fruitvliegje het beste seizoen. Er is genoeg voedsel te vinden, dus floreren ze rijkelijk. In deze tijd van het jaar is de plaag het grootst en de levenscyclus het kortst. Een volwassen fruitvlieg is altijd op zoek naar voeding. Mannetjes zoeken vrouwtjes om te paren en vrouwtjes zoeken een rustig plekje voor de eitjes. De fruitvliegjes hebben het er maar druk mee…

Fruitvliegjes in de herfst

Het wordt kouder en de fruitvliegjes worden trager. Het duurt langer voor er weer geboren wordt en er is veel minder voedsel beschikbaar. Niet alleen in onze keukens, maar ook in de natuur in het algemeen. Grote delen van de fruitvliegpopulatie gaan ten onder, maar altijd blijven de overwinteraars over… Die moet je eigenlijk zien te bestrijden!

Waarom heet een fruitvlieg eigenlijk fruitvlieg?

Dat een fruitvlieg een grote voorkeur heeft voor fruit, dat zegt zijn naam eigenlijk al. Een fruitvlieg wordt ook wel een bananenvlieg genoemd. Dit komt omdat het vliegje in landen als Noorwegen en Zweden ook respectievelijk bananflue of bananfluga genoemd wordt. In andere landen is de benaming ook algemener: fruit fly of mosca de la fruta. Fransen noemen het vliegje overigens een azijnvlieg: mouche du vinaigre. Een fruitvlieg heeft uiteraard ook een officiële Latijnse naam: Drosophila funebris. Letterlijk vertaald betekent dit dauwliefhebber met zwarte buik. Drosos is namelijk in het Grieks dauw en Philus in het Latijn liefhebber. Overigens: een fruitvlieg eet geen fruit (de larven wel), ze legt alleen haar eitjes op een rijp stuk fruit of op de schil van fruit.

Zijn fruitvliegjes ongezond voor ons?

Laten we vooropstellen, fruitvliegjes zijn vooral irritant. Ze zwermen om ons lekkere fruit en zitten ons nogal in de weg. Een fruitvliegje kan echter geen ziektes verspreiden. Wel bacteriën, dus de noodzaak van het bestrijden van fruitvliegjes is er wel degelijk. Heb je rijp fruit waar al lichte rottende plekken op zitten, kijk dan wel uit voor eventuele eitjes. Deze verwijder je simpelweg door het fruit goed te wassen en eventueel te schillen. Het is belangrijk voor onze gezondheid dat we hygiëne in acht nemen, maar dat is eigenlijk vooral een algemeen advies.

Fruitvlieg ongezond

Hoewel een fruitvliegje dus niet schadelijk is voor ons als mens, is het wel een belangrijk dier voor ons ecosysteem. Bovendien dient de fruitvlieg als voedsel voor kleine-insecteneters. Dit komt door de hulp die het insect biedt bij organisch materiaal opruimen. Er zijn overigens wel andere hele kleine insecten die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Dit zijn bijvoorbeeld latrinevliegjes, die rottende materialen nodig hebben voor hun ontwikkeling. Deze vliegjes zijn vaak te vinden in afvoerbuizen en riolen. Dit is echt een hygiëneprobleem. In dit artikel beperken wij ons echter bij de fruitvlieg. Deze is ook gek op organisch materiaal als rottend fruit, maar zal bijvoorbeeld nooit op rottend vlees gaan zitten. En dat scheelt een heleboel! Een fruitvliegje gaat overigens alleen maar op het rottend fruit zitten, hij gaat er niet in.

Wat te doen tegen fruitvliegjes?

Zoals we al gezegd hebben is het vooral rijp fruit waar de fruitvliegjes op af komen. Je kunt al een heleboel voorkomen door fruit goed te wassen voor je het op een fruitschaal neerlegt. Ook moet je voorkomen dat fruit al te rijp wordt. Dus niet te veel fruit tegelijk kopen en het opeten voor de fruitvliegjes de kans krijgen. Daarnaast is de hygiëne in je huis heel belangrijk. Laat je woning zo af en toe even lekker luchten, frisse lucht doet wonderen. Fruitvliegjes houden namelijk helemaal niet van stroming van lucht. Je kunt ook een ventilator naast je fruitschaal zetten, dan krijgen fruitvliegjes eenvoudigweg niet de kans om te landen op je fruit. Daarnaast is het belangrijk om het volgende in acht te nemen:

- Heb je per ongeluk toch overrijp fruit en je wilt het weggooien, gooi het dan niet in je keuken in de afvalemmer.
- Heb je een gft-bakje op het aanrecht staan? Verban die dan even.
- Laat geen afwas op het aanrecht staan. Fruitvliegjes zijn gek op een laagje wijn of een bordje waar fruit op geschild is.
- Bewaar je fruit in de koelkast. Het is minder lekker, dat geven we direct toe, maar het scheelt wel enorm in de fruitvliegjes.
- Houd je keuken schoon. Niet alleen de kastjes, ook je magnetron en oven. Die worden nog weleens vergeten.
- Denk ook aan de filter van je afzuigkap! Filters kunnen vaak gewoon in de vaatwasmachine.
- Bij een plaag: zet de vuilnisbak een tijdje buiten. En leeg hem zo vaak als kan.
- Niet alleen fruit heeft aantrekkingskracht, ook rotte blaadjes op bloemen en planten. Haal deze dus weg en gooi je bloemen weg voor ze echt rot zijn.
- Haal elke dag een nat doekje over het aanrecht en over het tafelblad.
- En gebruik daarvoor elke dag een schoon vaatdoekje. Vervang gewoon elke dag je spons of doekje voor een schone.

Laat dus nooit etensresten op het aanrecht liggen en houd alles goed schoon, vooral als je net eten klaar hebt gemaakt. Klinkt misschien logisch, maar denk eraan niet schoon te maken met schoonmaakmiddel met een fruitluchtje. Je raadt het al, daar zijn die fruitvliegjes juist weer dol op en op deze manier ga je ze nooit verjagen! Onthoud altijd: als de bron weg is, is de plaag bestreden. Zorg er dus altijd voor dat je de bron vindt. En soms is dat gewoon een vergeten aardappel in een aanrechtkastje…

Een plaag in de professionele fruitteelt

In de professionele fruitteelt is de fruitvlieg soms een serieus probleem. Na een milde winter kan een fruitvliegplaag een forse schade opleveren. Vanuit Azië kwam enige jaren geleden de Suzuki-fruitvlieg naar ons land. In 2012 is hij voor het eerst ontdekt in Nederland. Het is een fruitvlieg die niet op rottend fruit afkomt, maar juist op vers fruit. Dit is de reden waarom hij zo vervelend is voor de fruitteler. Gemiddeld genomen heeft de fruitteler meer vers dan rottend fruit. Het is in vijftig jaar de meest irritante plaagvlieg geweest voor fruittelers. Zacht fruit als druiven, pruimen, frambozen en bessen zijn voor de Aziaat favoriet. Omdat deze fruitvlieg wel degelijk schadelijk kan zijn voor onze gezondheid, mag hij sinds kort weer bestreden worden met een chemisch middel.

Fruitteelt

Oogsten werden dus serieus bedreigd door deze Aziatische fruitvlieg. Soms zelfs 80 tot 100% van de oogst. Reken maar dat dat een grote strop is. Het enige dat naast chemische middelen helpt tegen dit irritante insectje, is een speciaal middel: fruitnet. Daarnaast moet er gehandeld worden zodra de eerste aantasting zichtbaar is bij het fruit. Bovendien moet er een bedrijfshygiëne zijn. Alleen zo kan de plaag in toom gehouden worden. Je hoeft als consument overigens niet zo bang te zijn voor de Suzuki-fruitvlieg. De inspectie zit er bovenop, dus de kans dat fruit met dit vliegje erop in de winkel terechtkomt is minimaal.

Het nut van de fruitvlieg

Wetenschappers vinden het fruitvliegje een interessant dier. Zo is er bijvoorbeeld uitgezocht hoe het komt dat een fruitvlieg zo van alcohol houdt en of hij ook dronken kan worden. De antwoorden zijn eenvoudig: een fruitvlieg houdt van gisting. Zowel in rottend fruit als in alcohol is gist te vinden. Op de vraag of een fruitvlieg dronken wordt is het antwoord ja. Net als de mens, wordt het vliegje eerst wat actiever, dan vliegt hij ineens heel ongecoördineerd en vervolgens is hij gewoonweg bewusteloos. Ook is door wetenschappers onderzoek gedaan naar fruitvliegjes en een jojo-dieet. Fruitvliegen reageren wat anders op voeding dan mensen. Hoe meer energie er in de voeding zit, hoe langer een fruitvliegje leeft. Bij mensen is dat juist andersom.

Waar de één bezig is fruitvliegjes te bestrijden, is de ander druk met het verlengen van een fruitvliegleven. Wetenschappers zijn er dan ook in geslaagd om het leven van een fruitvlieg met zestig procent te verlengen. Dat deden ze door een gen aan het DNA toe te voegen. Het ene extra gen maakte dat ongezonde cellen afsterven en de fruitvlieg een langer leven beschoren is. Natuurlijk deden de wetenschappers dit onderzoek niet met als doel fruitvliegjes te helpen, de bevindingen worden gebruikt voor het verlengen van een mensenleven. Of deze proef bij mensen hetzelfde effect heeft, is echter nog niet bekend.

Fruitvliegjes worden veelvuldig gebruikt voor onderzoek. Ze planten zich snel voort en zijn eenvoudig te kweken. Het schijnt zelfs dat het kleine insectje ervoor gezorgd heeft dat de basis gelegd werd voor genetica. Een fruitvliegje lijkt verrassend genoeg op een mens. Het heeft hersenen, benen en armen. Het lichaamsproces is soortgelijk. Er zijn fruitvliegjes gebruikt om meer begrip te krijgen voor verstandelijke beperkingen. Door genen te manipuleren zien onderzoekers hoe het gedrag van een fruitvlieg beïnvloed wordt. Ook onderzoeken naar ziekten als kanker, Parkinson en diabetes worden op fruitvliegen veelvuldig gedaan. Fruitvliegen zijn de meest gebruikte proefdieren in een laboratorium. En waar veel mensen erop tegen zijn dat er muizen gebruikt worden, hoor je zeer weinig mensen over het lot van de fruitvlieg… Waarschijnlijk omdat we zo gefocust zijn op het voorkomen en bestrijden ervan!

Fruitvliegjes worden bedreigd

Door de opwarming van de aarde zou het zomaar kunnen dat de fruitvliegjes bedreigd worden. De opwarming van de aarde geeft over het algemeen alleen slechte dingen voor de aarde, maar dat we binnenkort wel eens van fruitvliegjes af kunnen zijn, is misschien wel goed nieuws. Of niet? De fruitvlieg is immers goed voor het ecosysteem. Of de fruitvlieg helemaal verdwijnt is overigens nog maar de vraag. Er zijn nogal wat verschillende fruitvliegen. Wikipedia onderscheidt er al zo’n tachtig. Bovendien zijn de temperaturen niet op de wereld overal hetzelfde. Fruitvliegen die gewend zijn in Spanje te leven, kunnen al beter tegen de warmte dan de beestjes in Zweden. Misschien went de fruitvlieg wel aan de klimaatverandering. De tijd zal het leren.

Fruitvliegjes, waar komen ze eigenlijk op af?

Een fruitvlieg houdt van plantaardig voedsel. Het is inmiddels wel duidelijk dat ze een voorkeur hebben voor rottend fruit. Maar dat is niet het enige. We sommen het even voor je op:

- Rijp fruit, het liefst rottend
- Fruitsappen, ook wat je gemorst hebt
- Frisdrank
- Koffie, ook je koffiedik en gebruikte koffiepads
- Gebruikte theezakjes
- Zuiveldrank
- Gist
- Beschimmelde groente
- Je vuilnisbak, vooral als er gft-afval in zit
- Rotte blaadjes in bloemen en planten, verwelkte bloemen
- Tuinaarde
- Wijn of bier, ook het laatste restje in je vieze glas
- Alcohol in het algemeen

Fruitvliegjes bestrijden, twintig tips!

Vind je die fruitvliegjes maar vervelend en wil je ze bestrijden? We hebben maar liefst twintig tips voor je verzameld, van een zelfgemaakte fruitvliegjes vanger tot het ultieme middel, waarmee het zeker moet lukken.

 1. 20

  Vaatwasser

  Nog een heel eenvoudige tip voor hoe je fruitvliegjes kunt vangen: in de vaatwasser! Je vult gewoon de vaatwasser met vuile vaat en zorgt ervoor dat er ook wat vuile wijnglazen instaan. De fruitvliegjes komen op de wijnglazen af. Door de deur eventjes op een kier te laten staan, krijgen de vliegjes de kans om naar binnen te vliegen. Vervolgens sluit je de deur van de vaatwasser en laat je hem draaien. Makkelijker kan bijna niet!

 2. 19

  Sinaasappel met kruidnagel

  Een sinaasappel met kruidnagels erin laat nare geuren in de keuken verdwijnen. Dit is al een voordeel op zich, maar bijkomend voordeel is dat je ook nog eens fruitvliegjes bestrijdt. Leg zo af en toe een nieuwe helft sinaasappel neer die je ook voorziet van een kruidnagel en de fruitvliegjes zijn verleden tijd. Overigens is frisse lucht sowieso heel goed tegen fruitvliegen. Door te zorgen dat de keuken altijd schoon is en er af en toe een frisse wind door waait, kun je ook al veel doen tegen de fruitvliegjes.

 3. 18

  Gele vangplaten

  Met de zogenaamde gele vangplaten kun je ook fruitvliegjes vangen. Een verpakking bevat zeven vellen, dus daar kun je wel even mee vooruit. Behalve fruitvliegjes vangt dit middel ook de varenrouwmug, mocht je daar toevallig ook last van hebben. Eigenlijk zijn deze gele vellen bedoeld voor het vangen van ongedierte in de plantenteelt, maar ze werken ook heel effectief tegen fruitvliegjes.

 4. 17

  Voorkomen is beter dan genezen!

  Natuurlijk zijn er ook diverse manieren waarmee je fruitvliegen kunt voorkomen. Zo kun je de afvalemmer uit de keuken bannen of het fruit niet op het aanrecht zetten. Fruitvliegjes komen ook op de vuile vaat af, dus zorg ervoor dat het óf afgewassen wordt, of wordt verzameld in de vaatwasser. Mochten ze toevallig de vaatwasser invliegen, is er niet veel aan de hand. Een rondje vaatwasser overleeft een fruitvlieg zoals gezegd namelijk niet. Wil je je fruit laten rijpen, doe dat dan in een afgesloten bak en niet open en bloot op het aanrecht.

 5. 16

  Glasreiniger

  Ramen worden ontzettend schoon van glasreiniger. Maar dat is niet het enige waar je dit schoonmaakmiddel voor kan gebruiken. Fruitvliegjes zijn niet zo gek op dit reinigingsmiddel. Als je de omgeving rondom de explosie fruitvliegjes inspuit met glasreiniger, zullen fruitvliegjes als sneeuw voor de zon verdwijnen. Bijkomend voordeel is dat je keukentegels er ook nog eens hartstikke schoon van worden.

 6. 15

  Aeroxon fruitvliegenval

  Ook Aeroxon heeft een fruitvliegenval ontwikkeld die gifvrij is. Het natuurlijke lokmiddel in de val zorgt ervoor dat de fruitvliegjes naar binnen gelokt worden. Binnen in de val is een laagje lijm, waaraan de fruitvliegjes vastgeplakt zitten, zodra je ze gelokt hebt. Deze val kun je na opening van het flesje acht weken laten staan. Zo lang blijft het middel in elk geval werken. De val heeft de vorm van een kartonnen tunneltje, versierd met fruitmotief. Inhoud van de verpakking is twee lijnvellen en een flesje lokmiddel.

 7. 14

  Fruit Fly Trap

  Een natuurlijke kant-en-klare manier om van je fruitvliegjes af te komen is de Fruit Fly Trap kopen van het merk Pest-Stop. Je prikt een paar kleine gaatjes in deze val en je zet hem zo dichtbij als mogelijk tussen je fruit. De speciale vloeistof in de val zorgt ervoor dat je fruitvliegjes gelokt worden. Eenmaal in de val, kunnen ze er niet meer uit. Voordeel van dit middel is dat de speciale vloeistof niet is voorzien van pesticiden. Met deze val kun je een week of vier vooruit. Dan kun je hem bij het gewone afval in de prullenbak gooien. Met een beetje mazzel ben je dan gelijk voor een seizoen klaar.

 8. 13

  Glazen wespenvanger

  Je kent vast de glazen wespenvangers die je in de tuin kunt hangen. Ook deze kun je inzetten voor het vangen van fruitvliegjes. In plaats van limonade, waar de wespen met liefde op af komen, maak je nu een mengseltje van water met bakkersgist. De fruitvliegjes zijn dol op deze combinatie. En jij ook, want het helpt je van de fruitvliegjes af.

 9. 12

  Bier

  Dat fruitvliegjes van alcohol houden, weet je al uit de tip met rode wijn of port. Maar ook kriekbier of oud bruin bier kun je inzetten als val. In een glas of kopje doe je een klein scheutje bier, vermengd met een schepje suiker. Even doorroeren en gewoon ergens neerzetten. Binnen een uur zit het glas vol met verdronken vliegjes en heb je je doel bereikt.

 10. 11

  Basilicumplantje

  Een heel eenvoudige tip om fruitvliegjes te bestrijden is een basilicumplantje naast de fruitschaal zetten. Waarom is niet te peilen, maar ze hebben blijkbaar een ontzettende hekel aan de geur van basilicum. Terwijl het juist zo lekker ruikt! Je doet jezelf absoluut geen kwaad, door af en toe een plantje in huis te halen, de hele keuken geurt heerlijk naar verse basilicum! Dus mocht je toevallig een lekker recept op je menu hebben, bijvoorbeeld een lasagne met verse basilicum of een pastasalade, haal het plantje dan een paar dagen eerder in huis. Ben je gelijk van die vervelende fruitvliegjes af. Wat je ook kunt doen is een plantje in de tuin zetten en om de paar dagen een paar verse blaadjes in de keuken leggen. Ruikt lekker en is ook nog eens heel effectief!

 11. 10

  Mondwater

  Ken je die grote flessen mondwater, waar je een frisse adem van krijgt? Listerine heet dat. Dit werkt ongeveer hetzelfde als de Dettol. Het is desinfecterend en voorkomt dat je gaatjes of tandproblemen krijgt. Nu wil het feit dat het ook een goed middeltje is tegen fruitvliegjes. Slechts een klein laagje op een schoteltje is afdoende. Je zet het schoteltje vlakbij de fruitschaal en de fruitvliegjes komen er direct op af.

 12. 9

  Bestrijden met de stofzuiger

  Een heel eenvoudig middel om van de fruitvliegjes af te komen is je stofzuiger op de vliegjes zetten. Je laat ze allemaal in de stofzuiger verdwijnen en je bent ervan af. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat ze niet meer uit de stofzuiger kunnen. Dit bereik je door de motor nog even extra krachtig te laten draaien, bijvoorbeeld door met je hand de buis even af te dekken.

 13. 8

  Rode wijn of Port

  Drink je graag een glaasje rode wijn of een glas port? Zorg er dan voor dat er nog een klein laagje in de fles achterblijft. Dus niet de laatste druppel zelf opdrinken! Die laatste druppel gun je namelijk aan de fruitvliegjes. Toevallig zijn fruitvliegjes dol op rode wijn. Het is alleen wel zo dat ze een minuscuul slokje al niet overleven. In dat bodempje rode wijn of port zal binnen korte tijd een zwerm fruitvliegjes drijven. Zonde van die laatste slok, maar hé, het is voor een goed doel! Natuurlijk kun je dit ook uitproberen met een scheutje rode wijn of port in een glas met een dekseltje van huishoudfolie (met gaatjes). Voor het geval je nog lang niet aan het laatste bodempje toe bent…

 14. 7

  Fruitvliegjesval van HG

  De fruitvliegjesval van HG is ook een aanrader. Naast dat dit middel de fruitvliegjes voor je vangt, doet hij het ook nog eens decoratief. De lokdoos is namelijk in de vorm van een prachtige peer. Deze kun je gewoon tussen je fruit op de fruitschaal zetten. Een speciaal middeltje in de peer, dat krijg je erbij als je de peer koopt, zorgt ervoor dat de fruitvliegjes in de val blijven. Eenmaal gevangen, is de kans op voortplanting voorbij en is de plaag bestreden.

 15. 6

  Doctor Clean fruitvliegjes vanger

  Ook Doctor Clean heeft een gelijksoortig systeem. Volgens deze fabrikant kun je met hun Fruit Vliegjes Vanger voorkomen dat de volwassen fruitvlieg zich voortplant. Dit doe je door ze te vangen in de met het speciale lokmiddel. Doctor Clean heeft gekozen voor een lokdoos in een ludieke vorm: een appel. Uit het flesje meegeleverde lokmiddel doe je wat in de appel en de fruitvliegjes zijn zo gevangen. Het systeem werkt hetzelfde als bij de andere tips: eenmaal gevangen, dan weet de fruitvlieg de weg niet meer terug.

 16. 5

  Foetsie Fruitvliegjesvanger

  Naast huis-, tuin- en keukenmiddelen zijn er ook kant-en-klare bestrijders van fruitvliegjes. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Foetsie Fruitvliegjesvanger. Volgens de fabrikant is dit een effectieve manier van fruitvliegjes bestrijden. Het is een lokdoos met een lokmiddel waar fruitvliegjes maar wat graag op af komen. Eenmaal in de lokdoos, dan is de weg terug niet eenvoudig meer te vinden. Foetsie is een fabrikant met verschillende insectenverjagers in zijn assortiment.

 17. 4

  Balsamicoazijn

  Weleens een heerlijke salade gegeten met een dressing van balsamicoazijn? Wij kunnen daar erg van genieten, maar fruitvliegjes ook. Koop je een schenkflesje met een smalle tuit en doe je daar een klein laagje balsamico in, dan trekken fruitvliegjes daar direct op af. En ze kunnen er wel naartoe, maar de weg terug kunnen ze niet meer vinden. De fruitvliegjes genieten van de balsamico, maar dat was direct hun laatste maal. Elke dag een schone scheut balsamico in het flesje en je bent zo van de fruitvliegjes af. Heb je niet zo’n flesje in huis, dan kun je ook kiezen voor balsamico in een glas. Als je het glas een dekseltje geeft van huishoudfolie met wat kleine gaatjes is het effect hetzelfde.

 18. 3

  Dettol

  Dettol is een schoonmaakmiddeltje dat zorgt voor desinfectie. Niet alleen kun je hier heel erg goed mee schoonmaken, het is ook nog eens handig voor het reinigen van je handen, het desinfecteren van wonden of het schoonmaken van je huid. Wat je misschien niet wist, is dat je met Dettol ook fruitvliegjes kunt voorkomen. Als je dit middeltje mengt met wat water en in dit mengsel een doekje neerlegt, kun je met dit doekje je keukenmuur schoonmaken. Je keukenmuur ruikt lekker fris, maar de fruitvliegjes vinden er niks aan.

 19. 2

  Wondermiddel van appelsap, azijn en afwasmiddel

  Fruitvliegjes komen ook af op een drankje als appelsap. Als je een middel maakt van een half glaasje appelsap, vermengd met een half glaasje azijn hoef je er slechts een scheutje afwasmiddel bij te gooien om een dodelijk middel voor fruitvliegjes te maken. Ze komen er als de kippen op af, maar overleven de snoekduik niet. Het perfecte brouwseltje dus, om van de fruitvliegjes af te komen. Heb je last van heel veel fruitvliegjes, dan moet je je glas een paar keer per dag verversen. Je bent zo van de plaag af. Voor de zekerheid kun je het glas nog een dekseltje geven van huishoudfolie, met een paar hele kleine gaatjes erin. Dan weet je zeker dat je binnen kort tijd de vliegjes hebt bestrijd!

 20. 1

  Fruit val

  Fruitvliegjes komen onder andere op fruit af. Waarom zou je ze dan niet lokken met fruit via een val? Doe een klein stukje appel of een stukje peer in iets hoogs. Een glas, een beker, maakt niet uit. Dan neem je een koffiefilterzakje, waar je een klein puntje vanaf knipt aan de onderkant. Je zet de filter op de beker of het glas en de fruitvliegjes zitten bij het fruit gevangen. Vooral als je de filter aan de bovenkant om het glas slaat, zit hij lekker stevig. Let wel op dat je het gat niet te groot maakt, anders weten ze wel heel gemakkelijk de weg terug te vinden! Binnen no-time heb je de ideale fruitvliegjes vanger gemaakt.

Fruitvliegjes Bestrijden en Verjagen met deze 20 Tips
Wat vind je van deze lijst?
5 sterren
0 Reacties