Fotograaf, het lijkt een eenvoudig beroep. Als je je camera onder controle hebt en men vindt dat je mooie foto’s maakt, ben je er wel. Mis. Het vak fotografie behelst veel meer. Met alleen een beetje foto’s maken en bewerken ben je er nog lang niet. We geven tips van 16 experts, die elke beginner een beetje op weg kan helpen.
Zakelijk inzicht
Van de fotografen die wij als expert raadpleegden om beginnende fotografen tips te geven, gaf een groot aantal aan dat zij in het begin zakelijk inzicht misten. Marketing, klanten werven, sociale media, netwerken, het zijn maar wat skills die je onder de knie moet hebben, wil je ooit een volle agenda krijgen. Anne van Ackuiperfotografie vindt de concurrentie moordend. ‘Er zijn zoveel mensen die gewoon een camera pakken en een fotoshoot aanbieden voor twintig euro.’ Reinier van Reinierdevlaam.nl is van mening dat de kunst van fotografie het netwerken is. Er zijn zoveel goede fotografen die allemaal op een kleine en verzadigde markt werken. Wachten tot iemand naar je toekomt is volgens Reinier zinloos.
Duizendpoot
Fotograaf zijn is meer dan alleen foto’s maken. Je bent in je eentje een heel bedrijf. Marry van Fermontfotografie.nl beaamt dat. ‘Je moet behalve foto’s kunnen maken en bewerken een website en social media bijhouden, mails beantwoorden, je administratie bijhouden. En dat zonder collega’s.’ Volgens Melanie van Happyphotographer.nl moet je een duizendpoot zijn, een echt bedrijf. Ze geeft mentoring sessies aan andere fotografen. Zonder hulp van anderen had Melanie het zelf ook niet gered. Samen sparren over fotobewerking, inspiratie, bedrijfsvoering en marketing vindt ze soms écht even nodig. Linda van picturesbylin.nl wilde haar naamsbekendheid vergroten en heeft om dit te bereiken in het begin veel te lage prijzen gevraagd. Hier heeft ze achteraf spijt van omdat ze niet zomaar de prijzen drastisch kon verhogen. Daarom haar tip: ” Bedenk vooraf wat je netto wilt verdienen per shoot door eerst goed uit te rekenen wat je in uren werkt en welke kosten je hebt. Dan kun je daarop verder borduren”. Karin van Karinverhoog.nl geeft als aanvullende tip dat je nooit iets voor niets moet doen. Volgens haar levert een gratis fotoshoot nooit betalende klanten op. Wat niet wil zeggen dat je geen vrijwilligerswerk kan doen, benadrukt ze.
Specialisatie
Wil je uitblinken als fotograaf, kies dan een specialisatie. Als beginner is natuurlijk elk te fotograferen object leuk, maar onderscheiden helpt je een professionele uitstraling te geven. Marcello van Marcellogeerts.nl is daar heel duidelijk in. Hij gaat uit van zijn kracht en geeft als tip dat je moet zorgen dat je ergens heel goed in wordt. Hij fotografeert geen bruiloften of kinderfeestjes. Andere fotografen zijn daar veel beter in. Marcello gelooft niet in kijken naar je sterke én zwakke punten. Je moet je sterke punten ontwikkelen en je zwakke punten aan een ander overlaten. Marlies van Marlies Dekker Fotografie is wel gespecialiseerd in bruidsfotografie. Vijftig bruiloften per jaar verslaat ze. Marlies noemt het tijdrovend, maar zou niet anders willen. Ze had van tevoren willen weten hoeveel tijd een bruidsreportage kost. Marlies geeft aan dat in het begin te onderschatten. Ook Angela van Madebyangela.nl vindt dat je niet zomaar een doelgroep moet kiezen. Ze begon ooit, zonder enige kennis, aan newbornfotografie. Na het volgen van diverse workshops mag je je pas echt gespecialiseerd newbornfotograaf noemen.
Vergeet de techniek
Anders dan wat je misschien zou verwachten is het hebben van de meest geavanceerde apparatuur niet eens een eerste voorwaarde. Vooral veel fotograferen met je huidige camera is een prima begin. Peter van Petergelukbruidsfotografie.nl heeft daar een mooie quote voor: ‘Een goede fotograaf kan met een simpele camera betere foto’s maken dan een amateur met de duurste spullen.’ Vooral in het begin van je fotocarrière kan je dat een hoop geld schelen. Mocht je zover zijn dat je gaat investeren in een goede camera, let dan wel op wat je koopt. Voor studio-opnames heb je een hele andere camera nodig dan voor foto’s buiten. Koop je een camera die minder geschikt is voor de opdrachten die je krijgt, dan is soms een flinke herinvestering nodig. Herman van Wethinkphoto.com merkt op dat die herinvestering wel terugverdiend moet worden. Het aanbod van uitstekende camera’s is volgens Herman overweldigend. Het maken van een goede keuze is een dagtaak. Voor een starter is het daarom aan te raden je niet op je kop te laten zitten door de techniek, voor je het weet is een camera achterhaald. Herman vult nog aan: ‘Oude glorie en reputaties zijn voorbijgestreefd door goede moderne camera’s’. Mr Poro van Mrporo.nl geeft als tip dat een camera altijd opgewaardeerd kan worden en je niet per se direct nieuwe lenzen hoeft te kopen. Investeren moet je volgens deze fotograaf vooral doen in het beste.
Opdrachten en onderwerpen
Opdrachtgevers zijn soms niet te peilen, houdt er dus rekening mee dat je niet iedereen kan bedienen. Foto’s zijn smaakgevoelig, vindt Aletta van Aletta Fotografie. Wat de ene persoon mooi vindt, vindt een ander stom of lelijk. Ook Andrea van Andrealabeur.nl geeft als belangrijkste tip dat beginnende fotografen hun werk moeten waarderen naar wat het waard is. Fotograferen is volgens haar een creatief beroep en dan heb je nu eenmaal te maken met smaak. Karin van Karinvanmierlo.com moest sowieso wennen aan het krijgen van een opdracht. Op de academie voor beeldende kunsten leer je volgens haar vooral je eigen visie ontwikkelen en had daarom nooit geleerd om vanuit een opdrachtgever te denken. José van jmiddelhuis.nl had vooral behoefte aan de informatie waar ze onderwerpen kan vinden. Als voorbeeld geeft ze vlinders, die kun je het best vastleggen als ze nog nat zijn van de dauw, in de luwte van een bosrand. Met de tips van de ervaren fotografen kun je aan de slag en als je ambitieus bent, kun je van deze professionals veel leren. Succes!
Zie ook:
– Beste spiegelreflexcamera
Benieuwd naar de volledige reacties van deze experts? Lees ze hieronder:
16. José
José van J Middelhuis fotografie Jmiddelhuis.nl “Allereerst weet ik niet óf ik me iets heb afgevraagd toen ik begon met foto’s maken. Ik ben overgestapt van beeldend kunstenaar naar fotografie.Een plaatje maken doe je zo, een mooie foto maken daar moet je iets meer voor doen, veel leren en je vooral “open stellen”.Voordat ik begon met het maken van foto’s had ik graag willen weten waar en op welke plek ik onderwerpen kan vinden die ik zoek. Vooral het vinden van insecten en aangezien ik geen bioloog ben is dat best moeilijk Bijvoorbeeld dat je vlinders het beste kunt vastleggen als ze nog nat zijn van de dauw en in de luwte van een bosrand.Dat het onderwerp vaak beter niet in de zon kan staan omdat het dan overbelicht wordt. Al is het juist mooi als het licht net achter het onderwerp valt dat heb ik moet uitzoeken.Bij compositie is van belang om regels eerst te verkennen. Al is het goed om af te wijken van regels en je eigen ding te doen. Behalve dat een onderwerp op de gulden snede staat kan het ook heel goed centraal staan. In het begin heb ik veel foto’s weggegooid omdat “ze niet scherp” waren. Toch is dát juist een van de dingen die ik mooi vindt in een foto. Voor mij is het léren kijken naar de natuur en de manier waarop het in beeld komt belangrijk. Het is mijn manier van kijken en overdragen. Dat ik kan laten zien ” Zo kijk ík naar de wereld.”Goede lenzen zijn belangrijker dan de camera zelf. Die “f” getallen die je op de lenzen ziet staan wat zegt dat. Het f getal dat te maken heeft met de lichtsterkte van de lens die van belang is voor de hoeveelheid licht die je krijgt. Licht is voor macrofotografie belangrijk. De hoeveelheid licht heeft weer te maken met je iso en diafragma en voor de foto die je neemt. De soort lens bijv. een zoomlens is makkelijk maar en kunt zelf verder weg of dichterbij naar je onderwerp lopen. Een prime les is een lens met een vast brandpunt afstand heeft het “beste” glas en zijn dan meestal beter dan zoomlenzen.Voor mij is het fijn dat ik plezier beleef aan wat ik doe, de natuur respecteren en ervan genieten.”
15. Anne
Anne van Ackuiperfotografie.nl “Ik had in het begin graag willen weten dat de concurrentie moordend is wat betreft fotoshoots. Er zijn zoveel mensen die gewoon een camera pakken en een fotoshoot aanbieden voor 20 euro. Zo ben ik ook begonnen maar door snel een eigen stijl te creëren kon ik al vlug wat meer geld vragen. Het is super belangrijk om een eigen fotografie stijl en bewerking te vinden waardoor mensen jou gaan boeken. Ook een snelle manier van de foto’s bewerken was in het begin fijn geweest. Als je net bent begonnen met fotografie moet je nog uitvinden hoe je dingen het beste kan aanpakken en dat duurt best wel even voor je dat door hebt. Ook de tijd die je kwijt bent aan het bewerken van een hele fotoshoot had ik onderschat. Het duurt echt een paar uur voordat je het af hebt. Dat is niet lucratief als je maar 20 euro voor een shoot vraagt. Daar moet je in groeien zodat je sneller en beter wordt zodat je meer tijd over houdt en je meer geld kan vragen.Wat je vooral wel moet doen aan het begin van je fotografiecarrière is naar fotomeetings gaan waar modellen en fotografen gratis elkaar een dienst leveren. Zo heb jij portfolio materiaal voor jouw fotografie en zij voor haar modellen portfolio.”
14. Angela
Angela van Madebyangela.nl “Voordat ik begon met fotograferen had ik graag wat eerder doelgerichte workshops willen volgen. Ik had me niet helemaal verdiept in bijvoorbeeld newborn fotografie en begon daar zonder enige kennis aan. Terwijl dit o zo belangrijk is, want een baby is geen ding. Een baby is kwetsbaar en daar moet je voorzichtig mee zijn.Nu na verschillende workshops te hebben gevolgd, mag ik mezelf een ervaren newborn fotografe noemen, die weet wat ze doet.Ik raad ouders dan ook zeker aan om niet zomaar bij de eerste de beste newborn fotograaf een shoot te boeken. Een ervaren fotograaf is niet goedkoop, maar is het alles waard, want je kind is je ook meer dan alles waard.”
13. Mr. Poro
Mr. Poro van Mrporo.nl “Ik ben begonnen met een kleine wegwerpcamera, toen ik eenmaal mijn eerste Canon kocht ging ik voornamelijk kijken naar de prijs- en kwaliteitsverhouding. De camera die ik toen kocht was wat duurder en de lenzen waren goedkoper. Daar heb ik achteraf spijt van gekregen. Als je begint met fotografie is het natuurlijk belangrijk om te bedenken wat je wil gaan fotograferen, hier ga je de juiste apparatuur voor zoeken.Maar houdt altijd in je achterhoofd dat een camera altijd kan worden opgewaardeerd, hiervoor hoef je niet perse nieuwe lenzen te kopen. Dus als je vanaf het begin investeert in de beste lenzen heb je daar later bij het kopen van een nieuwe camera dubbel profijt van. Je moet dus niet alleen kijken wat je met je camera wil doen, maar bekijk eens welke lenzen er op de markt zijn in het gebied van jouw fotografie interesses, maak hier een keuze voor en zoek dan een bijpassende camera die je later altijd kan vervangen door een grotere camera. De lens zal je bij je nieuwe camera dan ook niet teleurstellen!”
12. Andrea
Andrea van Andrealabeur.nl “Als ik achteraf kijk naar hoe ik begon met fotograferen in opdracht, had ik graag meer willen weten over prijsbepaling, klantcontact en het waarderen van mijn eigen werk. Fotograaf is een creatief beroep en een kenmerk van veel creatieven is dat we beseffen dat ons werk ook te maken heeft met smaak. Niet iedereen zal het mooi vinden en dat moet je accepteren, maar als je net begint is dat erg moeilijk en kan iemands mening over je werk erg hard aankomen. Wat ik bij mezelf zag en nu ook bij heel veel andere creatievelingen die beginnen in de fotografie, is dat prijsbepaling en waardering van eigen werk erg lastig is. Uiteindelijk kom je er achter dat je met €50,00 per reportage (inclusief btw, afschrijving van materiaal, je uren voor tijdens en na de reportage en ga zo maar door) niet uit komt en je aan het eind van het jaar bij moet leggen in je bedrijf omdat materiaal is afgeschreven maar je eigenlijk te weinig hebt overgehouden aan al dat harde werk. Mijn belangrijkste tip aan nu beginnende fotografen is dan ook: Waardeer je werk op wat het waard is. Heb je technisch goede foto’s, is je apparatuur op orde (back-up camera/lenzen voor het geval iets stuk gaat) en wil je jezelf als bedrijf zien, zorg dan ook dat je betaald wordt als bedrijf. Ik weet dat er erg veel hobbyfotografen zijn die wel genoegen nemen met die €50,00. Het is lastig om daar tegen te concurreren, maar gelukkig hoef je die ook niet als echte concurrentie te zien. Als bedrijf met de juiste spullen, strategie, kennis (door bijvoorbeeld opleiding of cursus) en creatieve inbreng mag je jezelf ook zo waarderen. Iemand die op zoek is naar goede foto’s zal daar ook echt naar zoeken en is bereid meer te betalen voor een kwalitatief goed product.Een ander punt wat erg belangrijk is wanneer je als professional fotografeert is klantcontact. Als bedrijf dien je klantgericht te zijn, maar jezelf niet omver te laten lopen door een mondige klant. Wanneer een klant (of kennis, vriend etc.) korting vraagt of zelfs eist, moet je goed nagaan of dit wel gezond is voor je bedrijf. Is het eerlijk naar die andere klant die wel het volledige bedrag heeft betaald? Waarom heeft deze klant recht op die korting en een ander niet? Wanneer je zelf een actie organiseert is dit je eigen keuze. Ook is het natuurlijk prima als je familie en goede vrienden een bepaalde korting of een extra product geeft, maar trek hier ook een duidelijke lijn in. Die kennis die jullie connectie uit wil buiten om gratis of goedkope foto’s te krijgen wil jou als bedrijf in dit geval niet serieus nemen. Je vraagt je kennis die accountant is toch ook niet gratis voor je te werken?”
11. Peter
Peter van Petergelukbruidsfotografie.nl “Dat het véél belangrijker is om de apparatuur die je hebt te beheersen tot in de finesses dan je gebrek aan succes op het gebrek aan apparatuur te schuiven. Een goede fotograaf kan met een simpele camera betere foto’s maken dan een amateur met de duurste spullen (geen ongebruikelijke situatie overigens in de praktijk). Het komt uiteindelijk altijd op skills en creativiteit neer, niet op welke gear je hebt.Kan je een hoop geld schelen, zeker in het begin ;-)!”
10. Linda
Linda van Picturesbylin.nl “Toen ik besloot mij in te schrijven bij de KVK in 2011 had ik nooit gedacht, wel de ambitie, dat mijn bedrijfje zo goed zou gaan lopen. Toen heb ik me vooral ingezet om naamsbekendheid te krijgen in mijn regio en ervaring op te doen. Dit was de reden dat mijn prijzen hier ook naar waren, veel te laag dus voor het aantal uren dat ik aan het werk was. Om nog maar te zwijgen over de aanschaf van al mijn apparatuur, props, verzekeringen, eigen auto om bij de klanten te komen. Dit stond toen niet in verhouding. Achteraf heb ik hier spijt van. Ik had toen gelijk, voordat ik begon, mijn verdienmodel moeten bepalen en op basis daarvan een plan van aanpak moeten maken. Door mijn keuze om laag te beginnen moest ik dus in kleine stapjes groeien in mijn prijzen. Ik kon mijzelf ook compleet storten op weg geef acties of grote korting acties. Dit kost je dus geld ipv dat je ermee verdiend. Natuurlijk krijg je hierdoor op dat moment meer klanten… maar meestal komen deze klanten eenmalig. Dit raad ik nieuwe collega’s echt af. Bedenk vooraf wat je netto wilt verdienen per shoot door eerst goed uit te rekenen wat je in uren werkt en welke kosten je hebt. Dan kun je daarop verder borduren.”
9. Karin
Karin van Karinvanmierlo.com “Wat ik graag had willen weten voor ik startte als professioneel fotograaf. Ik ben afgestudeerd aan de afdeling fotografie van de AKI, academie voor beeldende kunsten in Enschede. Wat je op een academie voor beeldende kunsten natuurlijk vooral leert is het ontwikkelen van een eigen visie en een eigen beeldtaal. Helemaal op de AKI waar zelfexpressie hoog in het vaandel stond. Vanaf het derde jaar werden er ook geen opdrachten meer gegeven, het moest helemaal uit jezelf komen. Toen paste dat heel goed bij mij en was het precies waar ik naar op zoek was. Wat ik later merkte toen ik met fotografie een inkomen wilde genereren was dat ik het heel lastig vond om voor een opdrachtgever te werken. Ik had nooit geleerd om vanuit een opdrachtgever te denken en ideeën te ontwikkelen. Gaandeweg heb ik dit mezelf steeds meer eigen gemaakt. Wat ik heel erg gemist heb in de opleiding is aandacht voor het cultureel ondernemerschap en dan met name de marketing. Mijn idee van marketing was vooral heel goed werk leveren en dan zouden de opdrachten vanzelf binnenstromen. Dat bleek niet helemaal zo te werken. Ik heb in de loop der jaren diverse trainingen, opleidingen en coachingstrajecten doorlopen om deze kant van het cultureel ondernemerschap te ontwikkelen en wat dat betreft leer ik nog elke dag.”
8. Herman
Herman van Wethinkphoto.com “Het aanbod van uitstekende camera’s is de afgelopen tien jaar dermate overweldigend dat het maken van een goede keuze een enorme taak is geworden. Als professioneel fotograaf kijk je in eerste instantie niet naar het aantal pixels van een camerasensor. Het gaat veel meer om (beeld)kwaliteit en of de camera passend is bij het werk dat je doet. Mijn focus ligt hier op de keuze van de camera (los van het merk) en niet zozeer op het objectief. Vaste objectieven hebben per definitie mijn voorkeur boven zoomlenzen. Ik meende een uitermate goede camera-set te hebben van het merk Hasselblad. Perfect voor gebruik in de studio. Echter zijn de werkzaamheden van de studio verplaatst naar fotografie op locatie (inclusief buiten). Een reguliere full-frame spiegelreflex past beter bij deze nieuwe omgeving. Oude glorie en reputaties zijn voorbijgestreefd door zeer goede moderne camera’s.Bovenstaande betekent een forse (her)investering die ook terugverdiend moet worden. Feitelijk is de persoonlijke ontwikkeling van de fotograaf de basis van de marktprijs. Onderscheidende fotografie en het in beeld kunnen brengen van wat de klant echt wil hebben, is cruciaal om concurrentie op prijs te ontlopen. Als beginnend professioneel fotograaf kijk je net iets teveel naar andere fotografen. Wat doen zij? Wat vragen zij ervoor? Het uitgaan van je eigen kracht, creativiteit en goed persoonlijk contact met je klant is essentieel. Dit had ik graag vooraf willen weten, maar naar blijkt is het een groeiproces. Dit groeiproces is mede tot stand gekomen door samen met andere fotografen te fotograferen en van elkaar te leren.Naast professioneel fotograaf ben ik ook straatfotograaf. Terugkijkend had ik eerder straatfotografie moeten gaan beoefenen. Eigenlijk eerst op straat fotograferen en daarna de overstap maken naar professioneel fotograaf. Op straat fotograferen vergt concentratie, observatievermogen, durf en kennis van je apparatuur. Ik durf te poneren dat een goede straatfotograaf ook heel bekwaam is in algemene fotografie. Wat je niet ziet kan je ook niet fotograferen. Een straatfotograaf traint zichzelf om veel te zien, snel beslissingen te nemen en het beste uit de camera te halen (zonder dat Photoshop nodig is om de foto ‘te redden’). Op straat ben ik één met mijn Leica camera, zoals ik als professioneel fotograaf één probeer te zijn met de klant en mijn Canon. Dit schrijvende heb ik geleerd, en dat had ik eigenlijk graag vooraf willen weten, dat samenwerking met klanten, andere fotograferen, beeldbewerkers, je camera cruciaal is.”
7. Aletta
Aletta van Alettafotografie.nl “Wat ik had willen weten van begin af aan voordat ik begon met het maken van professionele foto’s: ik weet niet meteen een goed antwoord op deze vraag te geven, want als fotograaf heb ik altijd vragen en blijf ik vragen houden, ik wil me altijd verbeteren. Graag voldoe ik aan de verwachtingen van de persoon die ik fotografeer, maar is dit wel altijd haalbaar? Foto’s zijn smaakgevoelig, wat de ene persoon mooi vindt, wordt door een ander heel makkelijk beoordeelt als niet mooi of niet geslaagd, of misschien zelfs stom en lelijk. Maar ik denk niet dat er echt iets is wat ik al had willen weten, ik leer nog altijd, ik maak heel graag foto’s en geniet van mijn werk! Misschien had ik dat wel willen weten van het begin af aan dat het werk als fotograaf mij een gelukkiger mens maakt en dat ik blijf genieten van mensen jong of oud die door mij gefotografeerd willen worden! Graag zie ik mensen plezier hebben tijdens een fotoshoot en natuurlijk wil ik dat ze uiteindelijk blij zijn met de foto’s, want dan heb ik mijn doel bereikt!”
6. Reinier
Reinier van Reinierdevlaam.nl “De kunst van fotografie is niet zozeer de fotografie maar het netwerken. Er zijn heel veel goede fotografen die allemaal op een kleine en verzadigde markt werken. Daarmee is de kunst van het netwerken belangrijker geworden dan die de fotografie zelf. De klant heeft uitgebreide keuze dus een mooie site en wachten tot hij naar je toekomt is zinloos. De techniek en kunde van het kijken beheersen velen, de kunst van het netwerken is zoals bij veel creatievelingen beperkter aanwezig en vandaar dat veel fotografen het niet redden. Dat had ik wel eerder willen weten.”
5. Marcello
Marcello van Marcellogeerts.nl “In de fotografie ben ik van amateur naar professional gegroeid, maar dat ging allemaal niet vanzelf. Het zou handig zijn geweest als ik een aantal dingen vooraf had geweten. Het lijkt erg makkelijk om een start te maken in de fotografie. Een goede camera is voor bijna iedereen bereikbaar en als je omgeving zegt dat je mooie foto’s maakt dan kan je de hele wereld aan. Ik merk nu dat een aantal zaken heel belangrijk zijn. In de eerste plaats is dat een constante goede kwaliteit moet leveren. Een amateur maakt veel foto’s en soms/regelmatig duikt er een echt goede foto op. Deze wordt aan de wereld getoond en de amateur staat snel te boek als goede fotograaf. Als professional wordt je op pad gestuurd met de opdracht om altijd goede foto’s te maken. Soms heb je maar een paar minuten (met bijvoorbeeld een directeur of sporter) en in die paar minuten moet je een paar goede beelden schieten. Je kunt niet tegen je opdrachtgever zeggen dat je even je dag niet had of dat die drie minuten met de bekende sporter wel heel weinig waren. Het artikel moet worden gepubliceerd met foto’s en het is de taak van de professional om met een goed set foto’s thuis te komen. Dat moet je je realiseren en je moet tegen die druk kunnen.Verder is het ontzettend belangrijk om je eigen stijl te ontwikkelen. Als je begint met fotograferen vind je alles leuk, dieren, landschappen, een bruiloft, kinderen, etc.. Maar je moet je als fotograaf kunnen onderscheiden en je moet de onderwerpen schieten waar je goed in bent. In de zakenwereld wordt vaak gezegd dat je moet kijken naar je sterke en je zwakke punten en dan moet je werken aan je zwakke punten. Ik geloof hier niet in. Ik denk dat je je sterke punten verder moet door ontwikkelen en je zwakke punten aan een ander over moet laten die er wel goed in is. Ga uit van je kracht en zorg dat je ergens heel goed in wordt. Zelf houd ik erg van dynamiek, snelheid, actie en sensatie in mijn foto’s. Daar ben ik goed in en dat vind ik ook heel leuk. Ik fotografeer geen bruiloften of kinderfeestjes. Andere fotografen zijn daar veel beter in en hebben hier meer geduld voor. Maar het is wel een zoektocht om te ontdekken wat je mooi vindt om te zien en leuk vindt om te doen. Ik heb dit geleerd in mijn fotografie opleiding die ik echt nodig had om richting te krijgen in mijn fotografie.En ik denk dat je risico’s in je shoots moet durven nemen. Bedenk iets geks, iets spectaculairs, iets dat je niet vaak ziet. Ik houd van vuur en water in foto’s. Mijn eerste vuur en water shoot was voor een cover van een plaatselijk voetbalblad. Ik wilde een bal fotograferen met aan 1 kant vuur er omheen en de andere kant water er tegenaan. Ik vertelde mijn vrouw wat ik ging doen met het maken van steekvlammen in de tuin. En tot mijn verbazing zei ze dat ze wel zou helpen. Ik had verwacht dat ze zou zeggen dat ik gek zou zijn en dat die vlammen veel te gevaarlijk waren. Het is een spectaculaire cover geworden en ik heb de uitgever er mee verbaasd. Daar doe ik het voor.”
4. Melanie
Melanie van Happyphotographer “Fotograaf worden: het ging een beetje per ongeluk. Ik was 18 en studeerde net journalistiek toen ik via internet gevraagd werd concerten te fotograferen. Ervan overtuigd dat mijn carrière geboren was, begon ik vol enthousiasme aan mijn fotografie avontuur. Nu, bijna 9 jaar later, ben ik alweer vijf jaar fulltime fotograaf, gespecialiseerd in portretfotografie en bruidsfotografie. Wat ik toen had willen weten?Dat kunnen fotograferen maar een heel klein deel van je succes is. Weten hoe je jouw dienst verkoopt (marketing) is nog veel belangrijker. Dat verstand hebben van bedrijfsvoering, wetgeving en nog honderd andere vakgebieden er ook bij komt kijken. Dat je als fotograaf niet alleen fotograaf bent, maar een duizendpoot, een écht bedrijf. Inmiddels geef ik Mentoring Sessies aan andere fotografen, want zonder hulp van anderen had ik het zelf ook niet gered. Samen sparren over fotobewerking, inspiratie, bedrijfsvoering of marketing is soms gewoon écht even nodig.Leren luisteren naar je gevoel is ook zoiets. Van welke opdrachten krijg je nu echt energie? Wanneer floreer je? En waar moet je juist heel hard ‘nee’ tegen zeggen? Keuzes durven maken, nieuwe dingen uitproberen, een beetje fearless zijn: dat zijn juist pluspunten van dit vak! Ik geloof dat als je je focust op wat jou gelukkig maakt, het ook veel makkelijker is om jouw doelen te behalen. Je straalt het uit, je trekt het aan. Alles is mogelijk!”
3. Marlies
Marlies van Mrliesdekkerfotografie.nl “Wat ik vantevoren graag had willen weten is hoeveel tijd het wel niet kost een bruidsreportage af te leveren op professioneel niveau. Toen ik begon had ik geen idee. Nu weet ik dat je naast de dag dat je bij het bruidspaar bent daarnaast nog twee volle dagen bezig bent met het sorteren en bewerken van alle raw bestanden, welke bijzonder veel aandacht vragen wil je je kunnen meten met de top. Dan volgt daarna nog het maken van het album met eventuele wijzigingen en het feestelijk inpakken en versturen als dit eindproduct eenmaal geleverd wordt. Natuurlijk heb je vooraf ook nog een kennismakingsgesprek waar je zo 1,5 – 2 uur mee kwijt bent, want je laat natuurlijk ook diverse stoffen en albums zien en de bijkomende mailwisselingen tussendoor. Dat heb ik echt onderschat toen ik ooit begon, maar al doende leert men en nu zou ik niet anders meer willen. Het is een heerlijk maar tijdrovend vak als je gemiddeld 50 bruiloften per jaar verslaat.”
2. Marry
Marry van Fermontfotografie.nl “Ik had graag willen weten dat ik het minst van de tijd foto’s aan het maken was. Dat er veel meer bij komt kijken om een professional te worden. Je moet behalve foto’s kunnen maken en bewerken, een website bijhouden, social media bijhouden, heel veel mails beantwoorden, je administratie up to date houden en dat allemaal zonder collega’s. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het een fantastisch beroep, maar er komt heel wat meer bij kijken.”
1. Karin
Karin van Karinverhoog.nl “Er zijn twee dingen die ik heel graag had geweten toen ik begon met professionele foto’s maken.Ten eerste had ik het heel fijn gevonden als iemand me had verteld dat je nooit iets voor niets moet doen. Gratis fotoshoots doen levert nooit betalende klanten op. Dat wil niet zeggen dat je geen vrijwilligerswerk zou moeten doen. Maar een fotoshoot weggeven om naamsbekendheid op te bouwen is echt zinloos.En daarnaast had ik graag willen weten dat je heel veel kunt leren door vooral te doen en dat het echt niet nodig is om de Fotovakschool te doen. Begrijp me niet verkeerd, ik heb echt respect voor iedere fotograaf die de opleiding heeft afgerond. Ik ben er aan begonnen maar er na 6 maanden mee gestopt omdat ik het echt te technisch vond. Ik heb heel lang het gevoel gehad dat ik hierin heb gefaald. Ik maak eigenlijk altijd alles af waar ik aan begin. Maar na ruim 4 jaar fotograferen, heel veel doen, verschillende workshops te volgen over onderwerpen die me echt aanspreken durf ik nu te zeggen dat het een goede beslissing was. En dat ik meer weet dat een flink aantal van mijn klasgenoten die het destijds wel af hebben gemaakt, omdat zij er nu niets meer mee doen.