Voor het laatst bijgewerkt: 2 jaren geleden Joppe

Top 10 angstaanjagendste zeemonsters

Heel diep in de zee, veelal op diepten waar wij nooit zullen komen, leven de meest angstaanjagende zeemonsters. Vissen met enorm lange tanden, haaien van een meter of vier, vijf lang en monsters met enorme bekken. Angstaanjagend vooral om hun uiterlijk. De meeste van de soorten die wij hier beschrijven, zijn voor de mens ongevaarlijk. Hoewel wij ze niet snel in hun natuurlijke habitat tegenkomen, is het wel heel interessant om meer over deze zeemonsters te weten. Wat is hun prooi en hoe krijgen ze die te pakken? We tonen je de tien meest angstaanjagende monsters uit de diepe zee.

 1. 10

  Snaggletooth

  De Snaggletooth heeft een lichtgevende rode kin en hij ziet er angstaanjagend uit. Het is een krachtig roofdier met opvallende ogen en is te vinden in de diepzee wateren tussen Australië en Nieuw-Zeeland . Het aanhangsel aan zijn lichtgevende rode kin gebruikt deze vis om prooi te lokken. Hij is niet groot, maximaal wordt hij 28 cm lang. De vissen hebben een gevoelige huid en een bek gevuld met gebogen, naaldachtige tanden.

  De Large Eye Snaggletooth onderscheidt zich door dolkachtige tanden in zijn bovenkaak. Deze tanden wijzen niet naar achteren, zoals bij andere soorten gewoon is.

 2. 9

  Hatchetfish

  De Hatchetfish dankt zijn naam aan zijn bijlvormige lichaam. Ze hebben een extreem dun lichaam, en lijken dus op het blad van een bijl. Er zijn 45 individuele Hatchetfish-soorten. De reuze Hatchetfish is de grootste soort, deze groeit maximaal tot twaalf centimeter lang.

  De Hatchetfish heeft grote, buisvormige ogen die naar boven kijken. Dit stelt ze in staat naar voedsel te zoeken. Ze leven diep in zee en hebben daarom lichtgevoelige ogen waarmee ze schaduwen kunnen onderscheiden. Er is niet veel bekend over de Hatchetfish. Onderzoekers denken dat de vis niet lang leeft en dat ze zich voeden met plankton en kleine vissen.

  De vissen zijn in staat hun eigen licht te creëren. Dit doen ze met een soort chemische reactie die te vergelijken is met hoe een vuurvlieg licht maakt. Het licht gebruiken ze om te ontsnappen aan roofdieren.

 3. 8

  Barreleye

  Barreley wordt ook wel spookvis genoemd. Dit komt door hun tonvormige ogen, die in het algemeen opwaarts zijn gericht. Met hun ogen detecteren ze de schaduw van hun prooi. Een Barreleye wordt op zijn grootst vijftig centimeter lang.

  De vis woont op gematigde diepte. Ze zijn vermoedelijk eenzaam, het is een solitaire vis. Het meest vreemde kenmerk van deze vis is zijn transparante, met vloeistof gevulde koepel op zijn kop. De ooglenzen zijn door deze koepel te zien. Ze hebben een kleine bek en het lichaam is bedekt met grote schalen. Door de grote, platte vinnen zijn ze in staat bijna bewegingsloos in het water te bewegen en met precisie te manoeuvreren.

  De Barreleye is gek op kwallen, maar ook plankton en kleine vissen gaan er wel in. Zodra hij een prooi spot, draaien zijn ogen als een verrekijker naar voren. Zijn lichaam draait hij van horizontaal naar verticaal. Volgens speculaties is de Barreleye vervolgens in staat kleine vissen te vangen in zijn tentakels.

 4. 7

  Grenadier

  De Grenadier is een grote bruin-zwarte vis die leeft op 200 tot 6.000 meter diepte. Hij heeft een grote kop met grote bek en ogen. Het slanke lichaam loopt taps toe tot een dunne ratachtige staart. Een Grendadier leeft zowel solitair als in een school.

  Een Giant Gredadier kan ruim twee meter lang worden, maar gemiddeld genomen wordt hij 80 centimeter. Hij heeft een grote, griezelige bek en zwemt langzaam over de zeebodem, op zoek naar levende prooi. Als er niets levends is, eet hij karkassen. Deze vis is niet alleen lelijk, hij stinkt ook nog eens enorm.

  Deze vis is gek op inktvis. Dat is dan ook voornamelijk zijn prooi. De Giant Grenadier is overvloedig aanwezig in de zee. Visserij heeft al verschillende pogingen gedaan om te kijken of hij geschikt is voor consumeren. Jammer genoeg smaakt hij niet goed, door een te hoog vochtgehalte.

 5. 6

  Blue Ringed Octopus

  De Blue Ringed Octopus herken je aan de blauwe en zwarte ringen en gelige huid die hem zo karakteristiek maakt. De octopus kan wel zestig blauwe ringen hebben op zijn rug en zijkanten. De octopus is klein, maar twaalf tot twintig centimeter lang.

  De Blue Ringed Octopus jaagt op kleine krabben, garnalen, hermietkreeften en andere kreeftachtigen. Veel van de tijd zitten ze verborgen in spleten. Omdat ze zich van vorm kunnen veranderen, kunnen ze zich in de kleinste spleten persen. Hier zijn ze veilig voor andere roofdieren.

  Als een Blue Ringed Octopus wordt geprovoceerd, verandert hij van kleur. Hij wordt fel geel en zijn ringen gaan knipperen. De octopus produceert gif dat tetrodotoxin bevat. Dit gif veroorzaakt totale verlamming. Slachtoffers zijn zich nog wel bewust van hun omgeving, maar zijn niet meer in staat om te ademen.

 6. 5

  Megamouth Shark

  Groot, griezelig en majestueus: het is niet raar dat de Megamouth Shark ook wel de alienhaai genoemd wordt. Het is een zeldzame haai die nog niet zo lang geleden (1976) ontdekt is. Wetenschappers zijn nog druk bezig meer te weten te komen over de planktonetende haai.

  De Megamouth Shark zwemt met zijn enorme bek open. Hij heeft een grote kop en rubberachtige lippen. Zijn uiterlijk is nogal onderscheidend, met zijn asymmetrische staart en een lange bovenkwab. De Megamouth Shark is bruin-zwart van kleur en heeft een brede, bolle kop. Deze haai wordt ongeveer 5,5 meter lang. Een volwassen Megamouth Shark weegt ruim 1.200 kilo.

  Zijn naam verklapt al dat de haai een grote bek heeft, deze kan zelfs 1,3 meter breed zijn. Het is rondom lichtgevend, wat een lokmiddel is voor plankton en kleine vissen. Met zijn vijftig rijen kleine tanden per kaak, weet hij wel raad met zijn prooi.

 7. 4

  Viperfish

  De Viperfish is een lange vis, met naaldachtige tanden en scharnierende kaken. De kleur van deze vis is blauw, variërend naar groen, zilver en zwart. Zijn uiterlijk is zeer ongewoon. Je kunt hem herkennen aan een grote mond en scherpe tanden. Die tanden zijn zo groot, dat ze niet in zijn bek passen.

  De lengte van een Viperfish is tussen de dertig en de zestig centimeter. Hij lokt zijn prooi met zijn lichtgevende organen, die aan en uit knipperen. Om zijn prooi te immobiliseren gebruikt hij zijn hoektanden. Is er een roofdier in de buurt, dan kan hij zich camoufleren. Met zijn licht communiceert de vis ook met potentiële partners of rivalen. Zoals meer diepzeevissen kan hij een lange periode zonder eten.

  De Viperfish verblijft tussen de 80 en 1.500 meter diep in tropisch water. Overdag zit hij dieper dan ’s nachts. Het is dan ook vooral ’s nachts dat hij op prooi uitgaat. De Viperfish wordt zelden door mensen gezien. Onderzoekers weten daarom niet veel over deze vreemde vis. Mocht de Viperfish per ongeluk gevangen worden, dan is dat direct zijn dood. In gevangenschap leeft hij slechts enkele uren.

 8. 3

  The Black Swallower

  Vertaald betekent The Black Swallower zwarte veelvraat. Dit klopt wel zo’n beetje, hij is in staat vissen door te slikken die groter zijn dan hijzelf. Hij heeft een langwerpig lichaam, heeft geen schubben en is bruin-zwart van kleur. Hij heeft een lange kop, een stompe snuit en middelgrote ogen. Zijn bek is groot, de onderkaak steekt boven de bovenkaak uit. Beide kaken hebben een rij scherpe, inklapbare tanden.

  The Black Swallower is klein, maximaal wordt hij 25 centimeter lang. Zijn prooi slikt hij in het geheel in. Zijn maag is in staat zo sterk uit te zetten, dat zijn prooi twee keer zijn eigen lengte en zelfs tien keer zijn eigen massa kan zijn. Hij grijpt zijn prooi bij de staart en werkt het met zijn kaak naar binnen.

  Op een diepte van 2,7 km, de habitat van The Black Swallower, is prooi schaars. Alles wat hij tegenkomt, werkt hij naar binnen. Het is zijn bedoeling dat hij enige tijd voort kan met wat hij opeet, maar soms eet hij zoveel, dat hij het niet kan verteren. Dit maakt dat het vele eten nogal eens zijn dood wordt. In 2007 is een zwarte veelvraat dood gevonden met een slang in zijn maag van 86 cm lang. Dat was maar liefst vier keer zijn eigen lengte…

 9. 2

  Fangtooth

  De Fangtooth is vernoemd naar zijn angstaanjagende tanden. Hij heeft een kleine kop met een grote bek. Zijn ogen zijn klein en staan hoog op zijn kop. De kop is donkerbruin tot zwart. De Fangtooth heeft kleine vinnen.

  Een Fangtooth is slechts zestien centimeter lang. Hij leeft diep in de zee, tussen de 200 en 2.000 meter diep. Overdag blijft hij in de donkere diepte, tegen de avond stijgt hij naar de bovenste lagen van het water. Zo vermijdt de vis helder licht. De fangtooth kiest voor de snelle aanval. Zijn prooi wordt op zijn scherpe tanden gespiest. Hij is niet bang voor prooi dat net zo groot is als hij.

  Voor de mens is de Fangtooth door zijn geringe lengte geen gevaar. Voor zijn omgeving wel. Volgens BBC Blue Planet heeft deze vis de grootste tanden van alle vissen in de oceaan, zeker in verhouding tot zijn lichaamsgrootte. De tanden kunnen namelijk zo groot zijn, dat hij niet eens zijn mond goed kan sluiten.

 10. 1

  Goblin Shark

  De Goblin Shark is een zeldzame diepzeehaai. Er zijn mensen die hem een overlevend fossiel noemen, omdat hij de enig overgebleven soort is zijn familie. Een Goblin Shark heeft een langgerekte en afgeplatte snuit en in zijn kaak nogal aanwezige tanden. Hij valt nogal op door een ongewone prominente snuit.

  Een Goblin Shark is gemiddeld tussen de drie en vier meter lang. Er zijn haaien van dit soort die nog groter worden. Ze leven op een diepte van honderd meter. Kleine vinnen suggereren een traag karakter. Zijn strategie is zijn prooi net zo lang te bespieden tot deze zich veilig acht. Zijn werkwijze is zeer efficiënt. Hij combineert al zijn zintuigen, is een gekwalificeerd zwemmer en beweegt langzaam naar zijn prooi.

  Hoewel de Goblin Shark een angstaanjagend zeemonster is, vormt hij geen bedreiging voor de mens. Dit komt vooral omdat hij zo diep in de zee leeft, op een plek waar mensen niet komen. Het is daarom moeilijk om echt onderzoek te doen naar deze haai. De informatie die we hebben, is dus niet afkomstig van feiten uit hun werkelijke habitat.

Top 10 angstaanjagendste zeemonsters
Wat vind je van deze lijst?
5 sterren
0 Reacties