Voor het laatst bijgewerkt: 2 jaren geleden Joppe

Top 10 best betaalde banen

Niet iedereen streeft ernaar in het geld te zwemmen, maar het is niet voor niets dat het eerste wat we vaak willen weten bij het zoeken naar een baan: hoeveel betaalt de job? Bijna zeven van de tien personen beschouwen salaris en compensaties als de belangrijkste factor bij het kiezen van werk.

Vaak geldt; hoe beter betaald, hoe gewilder de daarbij betrokken vaardigheden en hoe hoger het onderwijs dat je ervoor moet hebben gevolgd. Ook wordt het merendeel van de bestbetaalde banen niet bedreigd door rechtstreekse competitie of automatisering en is er heel wat inzicht voor nodig, vandaar dat deze banen vaak binnen de gezondheidszorg of technologie te vinden zijn.

Als bij jou de deuren nog openstaan voor een flink uitbetaalde positie of als je gewoon nieuwsgierig bent naar wat nou daadwerkelijk het beste verdient, neem dan een kijkje in deze lijst.

De top 10 lijst   Direct naar de top 3
 1. 10

  Ingenieur

  Een ingenieur is iemand die technische en technologische problemen oplost door zijn of haar wetenschappelijke kennis op het gebied van natuurkunde en techniek in te zetten en te ontwikkelen. Om ingenieur te worden, moet je technische natuurwetenschappen volgen aan een specifieke technische universiteit. Als je een (vierjarige) universitaire opleiding hebt afgerond, mag je jezelf al betitelen met ‘ingenieur’, al ben je nog niet daadwerkelijk in de beroepsfunctie aan de slag.

  Als ingenieur kan je binnen een aantal deelgebieden gaan werken, waaronder de chemische industrie, de luchtvaart, de biotechnologie of werktuigbouwkunde. Omdat het aantal ingenieurs vrij schaars is betaalt het beroep erg goed; salarissen lopen op van €50.000 tot €85.000 per jaar.

 2. 9

  Professor

  Professors of hoogleraren geven colleges aan bachelor- en masterstudenten aan de universiteit. Ze zijn gespecialiseerd binnen een bepaald onderzoeksgebied en zorgen ervoor dat onderzoeken hierbij op de juiste manier uitgevoerd en opgesteld worden. Ook geven hoogleraren publicaties uit.

  Je wordt niet zomaar professor en je kan er al helemaal geen specifieke opleiding voor volgen. Eerst moet je een master afronden aan de universiteit, vervolgens kan je promoveren (dit duurt vaak zo’n vier tot zes jaar). Vervolgens kan je hoofddocent op de universiteit worden en daarna pas (ja, het is een lange weg) kan je door de universiteit een professoraat aangeboden krijgen (hier word je dus voor gevraagd). Het hoogleraarschap is dus een lange-termijnproject, maar als je jezelf eenmaal professor mag noemen brengt dat op jaarbasis tussen de €60.000 en €90.000 op.

 3. 8

  Tandarts

  Veel mensen zijn bang voor de tandarts. Wat zal hij aantreffen wanneer ze hun mond openen? Een gaatje dat behandeld moet worden, een verstandskies die getrokken moet worden of nog erger, is het tijd voor een wortelkanaalbehandeling? Een van de belangrijkste taken voor een tandarts is dus vertrouwen kweken, en een goede communicatie is bij dit beroep onmisbaar.

  Sommige tandartsen specialiseren zich in het behandelen van bepaalde serieuze tandaandoeningen of het uitvoeren van mondoperaties (beroepen als kaakchirurg behoren echter tot de bestbetaalde beroepen #1 en verdienen dus nog beter). Voor een basisopleiding tot tandarts moet je zes jaar lang de opleiding tandheelkunde volgen. Daarna kan je beginnen met werken in een al bestaande praktijk of ervoor kiezen zelf een praktijk te beginnen, wat vaak nog meer betaalt. Een tandarts verdient gemiddeld €60.000 tot wel €80.000 per jaar.

 4. 7

  Bankdirecteur

  Het beleid en aansturen van een bank of financiële instelling is als bankdirecteur een grote verantwoordelijkheid. Je moet flink wat inzicht hebben in de economie en financiële wereld om de juiste beslissingen te kunnen maken die gunstig uitpakken voor het bankwezen. Daarnaast moet je zeer bekwaam zijn in het aansturen van personeel, het coördineren van verschillende afdelingen, het onderhouden van allerlei contacten en het uitvoeren van strategieën. Voorbeelden van opleidingen die uiteindelijk tot een baan als bankdirecteur kunnen lijden zijn Economics en Business en (bedrijfs)economie, maar er is geen specifieke opleiding die je gevolgd moet hebben.

  Door wat commotie de afgelopen jaren omtrent de salarissen van bankdirecteuren zijn deze ondertussen ietwat gedaald, maar met een zevende plek in de lijst van bestbetaalde banen mogen bankdirecteuren alles behalve klagen. Als bankdirecteur mag je jaarlijks tussen de €60.000 en €130.000 op je bankrekening bijschrijven, waar vaak nog meer geld bijkomt als je een bonus in de wacht hebt gesleept (en deze kunnen enorm oplopen).

 5. 6

  Advocaat

  Advocaten zijn er in allerlei soorten. De basis van een advocaat is het vertegenwoordigen, verdedigen en advies geven aan individuen, bedrijven en overheidsinstanties. Ons beeld is door de vele geromantiseerde tv-series af en toe echter een beetje vervormd. Sommige advocaten zetten gedurende hun hele carrière zelfs geen stap in een rechtszaal of hoeven geen enkele opmerking voor een rechter te maken. Deze advocaten zitten achter hun bureau met daarop stapels papierwerk, terwijl ze research doen en contracten opstellen.

  Veel advocaten opereren binnen de rechtsgebieden belastingrecht, personen- of familierecht of civiel recht. Het grootste geld wordt verdiend door advocaten die zakelijke conflicten behandelen. Om advocaat te kunnen worden moet je op zijn minst vier jaar lang een bachelor en master Nederlands Recht hebben doorlopen. De salarissen binnen het wereldje lopen erg uiteen (afhankelijk van ervaring en talent), maar advocaat zijn brengt jaarlijks gemiddeld €50.000 tot €165.000 in het laatje.

 6. 5

  Piloot

  Welke jongen droomde er niet van om piloot te worden? Deze felbegeerde baan blijft echter voor velen een droom, want piloot worden is lang niet voor iedereen weggelegd. Als piloot heb je de grote verantwoordelijkheid samen met een co-piloot een vliegtuig te besturen, alle apparatuur in de cockpit te checken, contact met de luchtverkeersleiding te onderhouden en controles uit te voeren. Je moet constant op de hoogte zijn van alle nieuwe (technische) ontwikkelingen van het vliegtuig (waarvoor je veel trainingen en cursussen moet volgen) en je wordt regelmatig blootgesteld aan medische keuringen. Zonder een enorm verantwoordelijkheidsgevoel, stressbestendigheid, alertheid en een goede communicatie is een piloot niet bekwaam. Denk je dat je dit allemaal aan kan en zie je een baan als piloot nog steeds wel zitten? Addertje onder het gras is dat de opleiding voor piloot zelf gefinancierd moet worden en dat je hiervoor al gauw zo’n €100.000 opzij moet leggen. Als je eenmaal piloot bent, heb je deze investering met een jaarsalaris van tussen de €75.000 en €120.000 misschien wel binnen een jaar weer terugverdiend.

 7. 4

  Minister

  Een minister draagt de hoofdverantwoordelijkheid over een ministerie, waarvoor hij of zij het beleid bepaalt. Aangezien deze persoon aansprakelijk is voor keuzes en beslissingen die een heel land beïnvloeden, is de druk bij dit beroep groot en moet je om kunnen gaan met veel aandacht van buitenaf. Binnen de ministerraad stelt een minister wetsvoorstellen op en is hij medeverantwoordelijk voor het algemene regeringsbeleid. Er is geen opleiding waarmee je minister kunt worden. Ministers zijn vaak personen die al lange tijd actief zijn in de politiek of in het bedrijfsleven en hebben zich zo ‘omhooggewerkt’. Om minister te kunnen worden moet je eerst lid zijn van de tweede kamer. Voor het ministerschap moet iemand zeer veel ervaring en verstand van zaken hebben, en het salaris is om deze redenen ook niet mis, namelijk tussen de €100.000 en €150.000 op jaarbasis.

 8. 3

  Medisch specialist

  Een specialist in de gezondheidszorg heeft zich gericht op een bepaald onderdeel van het menselijk lichaam en is expert binnen bijvoorbeeld de cardiologie, gynaecologie, oncologie, neurologie of psychiatrie. Samen met verpleegkundigen doet de specialist medische onderzoeken en handelingen en behandelt patiënten, o.a. door middel van therapieën. Als specialist moet je goed met mensen om kunnen gaan en mag er niks tippen aan je analytisch denkvermogen.

  Wil je medisch specialist worden, dan moet je je na de opleiding tot basisarts (die zes jaar duurt) specialiseren. Afhankelijk van de specialisatie ben je daarvoor nog vier tot zes jaar aan het studeren, terwijl je dan ook al daadwerkelijk zelfstandig in een ziekenhuis aan het werk gaat onder supervisie van een specialist. De salarissen van medici hangen van allerlei factoren af, maar bovengemiddeld verdienen ze allemaal, namelijk €80.000 tot €200.000 per jaar.

 9. 2

  Notaris

  Een notaris is een onafhankelijke functionaris die ervoor zorgt dat afspraken en transacties tussen partijen met uiteenlopende belangen op de juiste, rechtsgeldige manier vastgelegd worden. Zo worden conflicten voorkomen en heeft hij een bemiddelende en adviserende functie. Als notaris heb je een uitgebreide kennis van bijvoorbeeld het Nederlandse erf- en eigendomsrecht. Dagelijks onderteken je aktes, voer je onderzoek uit en ondersteun je afwikkeling van allerlei zaken (bijvoorbeeld een scheiding).

  Om notaris te worden, moet je een opleiding (notarieel) recht afgerond hebben en de nodige praktijkervaring (minimaal zes jaar, als kandidaat-notaris) binnen het wereldje opdoen, dus een jaartje of tien kost het wel om jezelf officieel notaris te mogen noemen. Maar ook in dit geval loont het geduld, want met deze functie verdien je tussen de €80.000 en €200.000 per jaar.

 10. 1

  Chirurg

  Deze bestbetaalde baan komt waarschijnlijk ook met de grootste verantwoordelijkheid, eentje die niet iedereen kan handlen. Stress is in dit wereldje vanzelfsprekend, en daar moet je op voorbereid zijn. Daarnaast ben je niet zomaar chirurg; iemand studeert hier gemiddeld zo’n 12 tot 15 jaar voor.

  Geneeskundestudenten kunnen opgeleid worden als algemeen chirurg of zich specialiseren als bijvoorbeeld orthopedisch chirurg, neurochirurg of plastisch chirurg, maar voor al deze specialisaties geldt dat ze patiënten opereren die lijden aan verwondingen, ziekten en misvormingen. Met een inkomen dat kan variëren van €70.000 tot wel €400.000 per jaar, is chirurg niet alleen het meest lonende beroep wat betreft inkomen, maar waarschijnlijk ook wat betreft resultaat.

Top 10 best betaalde banen
Wat vind je van deze lijst?
2 sterren
0 Reacties