Voor het laatst bijgewerkt: 2 jaren geleden Joppe

Top 10 bezienswaardigheden in Rome

Als je in Rome bent, wil je natuurlijk zoveel mogelijk van de stad en haar schatten bewonderen. Rome zal aan al je verwachtingen voldoen, maar het sprookje is niet compleet zonder een bezoek aan de volgende bezienswaardigheden. Om te voorkomen dat je niets mist voordat je weer huiswaarts keert, volgt hierna de top tien van bezienswaardigheden die je beslist bezocht moet hebben in bella Roma, het mooie Rome. Te beginnen met nummer 10, en eindigend met de onbetwist allerbekendste attractie van de stad op nummer 1.

De top 10 lijst   Direct naar de top 3
 1. 10

  Vaticaan

  Het Vaticaan is een wereld op zich binnen de stad Rome. Hier is niet alleen de pauselijke zetel te vinden. Wil je alles goed bezichtigen in het Vaticaan, trek daar dan maar meer dagen voor uit, want het is onmogelijk om hier alles in een dag te zien. Behalve de trekpleisters zoals de Sixtijnse Kapel (waar je de wereldberoemde fresco's van Michelangelo kunt bewonderen) mag je beslist een bezoek aan de St. Pieter niet overslaan. En alsof dat nog niet voldoende is, beschikt Vaticaanstad ook nog over ontelbare musea, die stuk voor stuk meer dan de moeite waard zijn en veel kunstschatten herbergen. Veel musea, maar ook met veel bezoekers. Hou daarom ook rekening met lange wachtrijen.

 2. 9

  Vreemdelingenbegraafplaats

  De begraafplaats heeft deze naam (Cimitero acattolico) gekregen omdat er de niet-katholieken in Rome begraven werden. Het begon als een eenvoudig veldje, maar groeide uit tot een indrukwekkende begraafplaats, waar ook veel bekenden begraven liggen. De begraafplaats is een oase van rust, niet alleen voor degenen die er begraven liggen. Ook voor de bezoekers straalt het rust uit. De begraafplaats is goed onderhouden en op mooie dagen kun je er een grote kattenkolonie vinden, die rustig geniet van de zon op de graven.

 3. 8

  Piazza Navona

  Het Piazza Navona wordt gezien als het mooiste plein van Rome. Oorspronkelijk stond hier een stadion waar hardloopwedstrijden gehouden werden, maar het is nu voorzien van een fontein. Je vindt er veel schilders, en veel op toeristen gerichte eetgelegenheden en winkeltjes. De echte Italiaanse authenticiteit zul je hier minder terugvinden, maar dat maakt het plein niet minder de moeite waard. Je waant jezelf in een schilderij, waarvan je spontaan deel uitmaakt.

 4. 7

  Via Appia

  De Via Appia staat bekend als de eerste Romeinse snelweg. Deze werd hoofdzakelijk gebruikt voor de verplaatsing van de Romeinse legioenen, maar de rijke Romeinen bouwden ook hun huizen en graftombes aan deze weg. Behalve boven de grond, is het ook de moeite waard om een kijkje onder de grond te nemen, in de catacomben. Er bevindt zich een tunnelstelsel van ongeveer 300 meter lang onder de Via Appia. Weer bovengronds gekomen, kun je ook genieten van de natuur, zeker ook om te wandelen en te fietsen.

 5. 6

  Spaanse Trappen

  De wereldberoemde Spaanse Trappen, die ongeveer de breedte van een straat omvatten, zijn vaak volgepakt met mensen. Wil je de trappen beklimmen, dan kom je uiteindelijk in een kerk terecht. De trappen hebben een christelijke betekenis: ze bestaan uit drie delen en verwijzen hiermee naar de katholieke Heilige Drie-eenheid, Vader, Zoon en Heilige Geest. Op de trappen zul je veel toeristen terugvinden, en onderaan kun je chic gaan shoppen, of gewoon lekker water drinken uit de fontein.

 6. 5

  Galleria Borghese

  De Galleria Borghese dankt haar naam aan de gelijknamige kardinaal Borghese, op wiens terrein de villa gebouwd werd. Hij was een fervent kunstverzamelaar hetgeen geleid heeft tot de nagenoeg belangrijkste kunstcollectie van het land, op die in de Vaticaanse musea na. Het beroemdste werk dat je er kunt bezichtigen is de Kruisafname van Christus, gemaakt door Raphael. Voor de villa is het verstandig om te reserveren, en je betaalt daarvoor ook entree. De toegang tot het bijbehorende park is vrij. Het park is bijzonder mooi vanwege de natuur, maar mensen kijken is er ook een aardigheid. De Galleria is gebouwd door de Nederlander Jan van Santen, in Italië bekend als Giovanni Vasanzio.

 7. 4

  Pantheon

  Het Pantheon is een zeer herkenbaar gebouw voor velen en wordt ook in films en boeken veelvuldig getoond of genoemd. Gebouwd in 27 voor Chr. was het Pantheon ooit een tempel, nu is het een kerk, waar nog regelmatig diensten plaatsvinden. Zo wordt er met Pinksteren een dienst gehouden waarbij vallende rozenblaadjes de neerdaling van de Heilige Geest op deze katholieke feestdag symboliseren. Waarin je binnengaat in het Pantheon, kom je in een donkere ruimte, met een enorme koepel, waardoor het licht naar binnen schijnt. Door deze koepel lijkt het dak van het Pantheon op de hemel, en wordt daar dan ook vaak mee geassocieerd. De toegang tot deze bezienswaardigheid is gratis, je kunt zo naar binnen lopen.

 8. 3

  Forum Romanum

  Het Forum Romanum vormde in het Romeinse Rijk het bruisende hart van de stad. Forum Romanum betekent Romeinse Markt, en dat was het ook. Er werd gehandeld, volop gebouwd en in religieus, politiek en economisch opzicht vormde het Forum het middelpunt van Rome. Na de val van het Romeinse Rijk, verpauperde dit alles en werd het Forum voornamelijk gebruikt om er koeien te laten grazen, als weiland dus. In de 19de eeuw, toen men met opgravingen begon, werd duidelijk wat voor rijkdommen de grond bevatte en kwamen vele kunstschatten uit de rijke historie van de stad, weer boven. Het Forum is niet alleen via de grond te betreden, je kunt het ook van bovenaf bewonderen. Hetgeen meer dan de moeite waard is.

 9. 2

  Trevifontein

  Bekend uit veel films, en dan natuurlijk vooral uit La Dolce Vita, waarin de hoofdrolspeelster de fontein in gaat. De fontein is gebouwd in de 18de eeuw en groeide uit tot een enorme culturele bezienswaardigheid. Het pleintje waarop de fontein gebouwd is, werd uiteindelijk een soort decor, met water erom heen. Op het toneel kun je de zeegod Oceanus terugvinden, staande op een schelp, die door paarden getrokken wordt. Behalve een culturele betekenis, had de Trevifontein ook praktisch nut: een vijftiental fonteinen in de stad Rome werden via deze fontein van water voorzien. De fontein zou het beste water van Rome bevatten. Het verhaal gaat dat je, als je nog ooit wilt terugkeren naar Rome, een muntje over je linkerschouder in de fontein moet gooien. Doe je dit niet, dan zul je niet wederkeren.

 10. 1

  Collosseum

  Het Colosseum is zonder twijfel de allerbekendste bezienswaardigheid van Rome. Iedereen zal een beschrijving hiervan kunnen geven, zelfs wanneer je er nog nooit geweest bent. Het Collosseum was een arena en vooral een zeer bloedig strijdtoneel in lang vervlogen tijden. De gladiatoren vochten er hard en moesten de strijd doorgaans met hun leven bekopen. Het waren veelal slaven of misdadigers die de rol van gladiator toebedeeld kregen. Wanneer zij na het gevecht met wilde dieren nog in leven waren, mocht het publiek aangeven of ze gedood moesten worden, door middel van een duim naar beneden. Ging de duim omhoog, dan werd het leven van de gladiator gespaard.

Top 10 bezienswaardigheden in Rome
Wat vind je van deze lijst?
5 sterren
0 Reacties