Voor het laatst bijgewerkt: 4 jaren geleden Joppe

Top 10 cocktails die jouw feestje compleet maken

Cocktails zijn al populair sinds de negentiende eeuw, maar nog nooit viel er zoveel te zeggen over een cocktail als op de dag van vandaag. Creatieve cocktails duiken overal op en geen enkele samenstelling is tegenwoordig nog te gek. Aan nieuwe ingenieuze mixjes worden nieuwe naamkaartjes geplakt- van een elegante Irish Mermaid tot een krachtige Death Flip, het cocktailaanbod in bars en restaurants is tegenwoordig enorm. Cocktails zijn niet alleen booming omdat ze smaakvol zijn en je er al je creativiteit in kwijt kan, maar ook omdat er weinig drankjes zijn die meer over iemand vertellen dan de keuze van zijn of haar favoriete cocktail. Ja, de cocktail die jij bestelt spreekt boekdelen.

De meest bekende cocktails die vandaag de dag populair zijn, zijn oftewel variaties op iconische klassiekers, of afgeleid van ouderwetse remedies tegen kwaaltjes waar we nu injecties en pilletjes voor hebben (ja, echt). De recepten zijn misschien veranderd en de likeuren verfijnd, maar nog steeds is er weinig beter dan op een zwoele zomeravond te genieten van een met liefde geshakete cocktail.

Wij hebben een aantal all time favorites op een rij gezet die iedereen moet kennen en die hun populariteit door de jaren heen hebben weten te behouden. Daarnaast hoef je voor de meeste van deze cocktails geen professional te zijn of de meest exotische producten in huis te halen. Kortom; tover jouw aanrechtblad om in een bar en shake it!

De top 10 lijst   Direct naar de top 3
 1. 10

  Long Island Iced Tea

  Drink deze klassieker niet op een lege maag, want de Long Island Iced Tea is niet voor watjes. De kern van dit drankje, dat vooral onder mannen erg geliefd is, bestaat uit rum, vodka, tequila, gin en triple sec en wordt vaak aangevuld met een mix van sweet en sour, zoals siroop, citroensap en cola.

  Oorspronkelijk wordt er dus geen thee aan het drankje toegevoegd maar de samenstelling van de ingrediënten, vooral in combinatie met de smaak van cola, doet denken aan de smaak van thee met een attitude. De origine van het drankje is discutabel; het lijkt uitgevonden te zijn door de bewoners van Long Island, Tennessee (US), terwijl de moderne versie bedacht schijnt te zijn in een wedstrijd in een bar op Long Island New York.

  Hoe maak je de Long Island Iced Tea? Bekijk onderstaand filmpje!

 2. 9

  Margarita

  Het zou prachtig zijn als iedereen zijn eerste Margarita kon herinneren, maar we weten allemaal dat niet het geval is. Sterker nog, misschien weet niemand nog hoe zijn eerste Margarita smaakte. De Margarita is een van de meest populaire cocktails met als basisbestanddeel tequila. De simpele mix van tequila, triple sec en limoensap (en tegenwoordig ook heel wat andere fruitige smaakjes) wordt vaak gemengd met ijs maar wordt oorspronkelijk over de ijsblokjes gegoten. Vaak is het glas voorzien van een zoutrandje.

  Over de herkomst van dit drankje is heel wat gediscussieerd, maar ze is waarschijnlijk in de late jaren ’30 ontstaan in de regio Baja California, Mexico.

  Hoe maak je de Margarita? Bekijk onderstaand filmpje!

 3. 8

  Sazerac

  De naar zeggen eerste cocktail van Amerika, de Sazerac, vindt zijn oorsprong in New Orleans. Antoine Peychaud creëerde het drankje in 1838 in een bar in een Franse wijk en noemde het naar zijn favoriete Franse brandy: ‘Sazerac-de-Forge et fils’. De basis van de cocktail zoals wij die nu kennen, bestaat uit cognac of (rogge)whiskey, absint en bittertje zoals Peychaud’s of Angostura bitter. Vandaag de dag moet je voor de beste Sazeracs naar een van de vele hoogstaande restaurants en bars van New Orleans, waaronder de Sazerac Bar in het Roosevelt hotel, waar zowel celebrities, de lokale bevolking en toeristen van het drankje genieten.

  Hoe maak je de Sazerac? Bekijk onderstaand filmpje!

 4. 7

  Mai Tai

  Nee, de Mai Tai heeft niets met Thailand met te maken maar staat symbool voor de Polynesische cultuur. Volgens zeggen is het drankje ontstaan in 1944, toen een de eigenaar van een restaurant uit Oakland, Californië, bezoekers kreeg uit Tahiti en voor hen een drankje maakte dat in hun ogen “Maita’i’, oftewel ‘erg lekker’ was.

  Het drankje heeft een fruitige tropische smaak die aansluit op de westelijke regio’s van Noord-Amerika. De mix van witte en bruine rum, orange curacao, orgeat siroop en limoensap was erg populair in de fifties en sixties en werd in de picture gezet in de film Blue Hawaii met Elvis Presley. Het kan wat moeite kosten om de perfecte Mai Tai te vinden, maar zodra je weet waar je wezen moet is dit mixje een genot voor je gehemelte.

  Hoe maak je de Mai Tai? Bekijk onderstaand filmpje!

 5. 6

  Old Fashioned

  Cocktails werden in de loop van de tijd steeds ingewikkelder, waardoor in de loop van de 19e eeuw de tendens ontstond gewoon een “old-fashioned” te bestellen, zo eentje die grootvader dronk. De inhoud van het drankje hoefde niet vast te staan, als het maar de basics omvatte van een sterke drank, suikerwater of siroop en bitters.

  De Old-Fashioned is een machtig lekker, sterk maar beschaafd drankje dat vooral onder de ‘ervaren cocktaildrinkers’ in de smaak valt. Misschien wordt dit sterke drankje op een dag ook wel jouw ‘ouderwetse’ favoriet.

  Hoe maak je de Old Fashioned? Bekijk onderstaand filmpje!

 6. 5

  Mojito

  Deze allemansvriend is vooral geliefd vanwege haar frisse muntsmaak, die het bij warm weer net zo goed doet als een koel glas limonade. De mix van witte rum, munt, limoen, (riet)suiker en sodawater is zoetfris met een relatief laag alcoholgehalte. Sprite of 7-up kunnen vaak eventueel het bubbeltjeswater en een groot gedeelte van de suiker vervangen. Een van de geheimen van het maken van deze cocktail is het “pletten”, en niet het snijden, van de munt en limoen, zodat de sappen beter vrijkomen.

  Het recept van de Mojito gaat meer dan vier eeuwen terug en is terug te herleiden naar de tijd dat de mannen van het schip van Francis Drake de Indianen vroegen om een remedie tegen scheurbuik en dysenterie. Gelukkig kunnen we het drankje tegenwoordig om plezantere redenen nuttigen.

  Hoe maak je de Mojito? Bekijk onderstaand filmpje!

 7. 4

  Cosmopolitan

  Deze ultramoderne cocktail is een veelgevraagd drankje op menig feestje. En beetje cliché is het vrouwendrankje wel (vanaf het moment dat Madonna ermee gespot werd en het later via Sex and the City vele malen rechtstreeks van de beeldbuis pronkte), maar dat doet niet af aan de smaak. Het pittige brouwsel van vodka, triple sec, limoensap en cranberry-sap. Een goed merk cranberry-sap en Cointreau Triple Sec is de basis voor een geslaagde Cosmopolitan.

  De herkomst van de mix is niet helemaal duidelijk, maar de versie zoals we hem nu kennen is volgens zeggen uitgevonden in 1985 door een barman in South Beach, Florida. Anderen zeggen dat hij rond 1975 in een bar in Minneapolis is ontstaan. Hoe dan ook, een Cosmopolitan is anno 2016 niet van een Cocktailmenu weg te denken.

  Hoe maak je de Cosmopolitan? Bekijk onderstaand filmpje!

 8. 3

  Strawberry Daiquiri

  Rum, limoen en suiker vormen de basis van de Daiquiri- een hemelse combinatie uit het Caribische gebied waar suikerriet in zowel suiker als rum getransformeerd wordt. Al in 1740 bestonden er al drankjes met deze basis-ingrediënten. Er aardbeien aan toevoegen gebeurde later pas, maar de perfecte match van aardbei en limoen is nu wijdverbreid. Er zijn vele versies van de Daiquiri, maar die met aardbei is degene die je waarschijnlijk het meest zult tegenkomen in het thuisland van de cocktail, Cuba.

  Voor een goede Strawberry Daiquiri is het belangrijk dat er verse ingrediënten gebruikt zijn, dus let er op dat er in de cocktailbar waar jij hem drinkt geen onnatuurlijke fruitsmaakmakers aan toe zijn gevoegd. Voor een extra smaaksensatie kan er in plaats van de originele rum ook spiced rum gebruikt worden.

  Hoe maak je de Strawberry Daiquiri? Bekijk onderstaand filmpje!

 9. 2

  White Russian

  Geboren in de tijd na de oorlog, ontstond vanuit de Black Russian (een mix van vodka en koffielikeur) de White Russian, door simpel gezegd de toevoeging van room. Waar de Black Russian vooral in de jaren ’60 nog erg populair was, brak de White Russian pas echt door in de seventies tegelijk met andere zoetere, romige drankjes als de Grasshopper.

  Sommigen gaan er prat op dat de White Russian geshaket moet worden, maar een laagje room aan de bovenkant geeft deze after-dinner cocktail een stijlvollere uitstraling. Het drankje is niet Russisch maar is ernaar vernoemd vanwege de Russische voorliefde voor vodka. Oorspronkelijk werden zowel de Black als de White Russian gemaakt van Smirnoff No. 21, en dat is nog steeds de beste vodka voor deze klassieker, die in een whiskey-glas geserveerd hoort te worden.

  Hoe maak je de White Russian? Bekijk onderstaand filmpje!

 10. 1

  Caipirinha

  Wie Brazilië zegt, zegt Caipirinha. Dit nationale en licht intimiderende drankje wordt gemaakt van cachaça (een sterke drank van suikerriet) of kleurloze/witte rum, bruine suiker en limoensap. Denk niet te snel dat je bij je Caiprinha aan een frisdrank zit te sippen, want het verleidelijke drankje weet het grootste gedeelte van de alcoholsmaak te verbergen.

  De oorsprong van de Caipirinha gaat terug naar het jaar 1918 en is gebaseerd op een remedie die vaak gebruikt werd om de Spaanse Griep mee te bestrijden. Interessant detail: het woord “Caipira” refereert naar een persoon uit het platte land van Brazilië, die ver is verwijderd van de moderne en vooruitstrevende samenleving.

  Hoe maak je de Caipirinha? Bekijk onderstaand filmpje!

Top 10 cocktails die jouw feestje compleet maken
Wat vind je van deze lijst?
3 sterren