Voor het laatst bijgewerkt: 2 jaren geleden Joppe

Top 10 drukste vliegvelden van de wereld

Vinden wij het op nationale luchthaven Schiphol al een drukte van jewelste, er zijn luchthavens op de wereld waar het nog veel drukker is. Toch heeft ook Schiphol een aantal jaren in de top 10 gestaan. Sinds 2006 zijn er meerdere luchthavens die onze nationale trots voorbijgestreefd zijn. Met maar liefst ruim 58 miljoen passagiers per jaar staat de luchthaven nog steeds wel op plaats veertien.

Vanaf het drukste vliegveld ter wereld vliegen jaarlijks bijna het dubbele aan passagiers de wereld over. Verhoudingsgewijs, als we kijken naar hoe groot Nederland is, is Schiphol dus inderdaad een erg drukke luchthaven. Maar welke vliegvelden spannen de kroon? We geven je de top tien met weetjes over de drukste vliegvelden van de wereld.

De top 10 lijst   Direct naar de top 3
 1. 10

  Dallas/Fort Worth

  In de Amerikaanse staat Texas is vliegveld Dallas/Fort Worth de belangrijkste luchthaven. American Airlines huist hier, samen met het hoofdkantoor van deze nationale luchtvaartmaatschappij. Vliegveld Dallas/Fort Worth is groter dan het eiland Manhattan.

  Vanaf dit vliegveld worden 207 bestemmingen aangedaan, 149 binnenlandse en 58 internationale. Dallas/Fort Worth behoort hierdoor tot een kleine groep luchthavens dat meer dan 200 bestemmingen aandoet.

  Al in 1927 waren er plannen voor een luchthaven voor Dallas en Fort Worth. Het duurde echter tot 1940 tot er daadwerkelijk gebouwd werd. Sinds 1953 zijn er commerciële vluchten vanaf het Amerikaanse vliegveld.

  Ruim 64 miljoen mensen vliegen jaarlijks van Dallas/Fort Worth naar een van de 207 bestemmingen.

 2. 9

  Paris-Charles de Gaulle

  Luchthaven Charles de Gaulle in Parijs is gesitueerd in lokaal district Roissy. Het wordt daarom ook wel luchthaven Roissy genoemd. Charles de Gaulle is de grootste luchthaven in Frankrijk. Het is vernoemd naar oud-president De Gaulle.

  Dit vliegveld ligt ongeveer vijfentwintig kilometer van het centrum van Parijs. Het neemt ruim 32 vierkante kilometer grondoppervlakte in gebruik en het omspant samen met de terminals en landingsbanen drie departementen en zes gemeenten. De keuze om dit vliegveld buiten Parijs aan te leggen, is genomen omdat er in Parijs geen mogelijkheid tot uitbreiding was.

  Vliegveld Charles de Gaulle werd geopend in 1974 als Aéroports de Paris Nord. Een van de terminals heeft een avantgardistisch ontwerp. Het is een tien verdiepingen hoog cirkelvormig gebouw, omringd door zeven satelliet gebouwen.

  Met een kleine 66 miljoen mensen per jaar is dit vliegveld het negende drukste ter wereld.

 3. 8

  Hong Kong

  Op het eiland Chek Lap Kok ligt Hongkongs grootste vliegveld Hong Kong International Airport. Het eiland is grotendeels ontgonnen voor de luchthaven zelf. In de volksmond staat het vliegveld ook wel bekend als Chek Lap Kok Airport.

  Hong Kong airport is de primaire basis voor Cathay Pacific. Daarnaast is het ook de thuisbasis van Dragonair, Hong Kong Airlines, Hong Kong Express Airways en Air Hong Kong. Meer van honderd maatschappijen vliegen vanaf dit vliegveld, maar meer dan 180 steden over de wereld. Met zijn 65.000 medewerkers levert de luchthaven een grote bijdrage aan de economie van Hongkong.

  Hong Kong International Airport is gebouwd in 1925. Door de beperkte ruimte had de luchthaven geen gelegenheid om uit te breiden en daarom verhuisde het vliegveld in de jaren negentig naar Chek Lap Kok. Maar goed ook, want heden ten dage vliegen ruim 68 miljoen mensen per jaar van en naar dit vliegveld in Hongkong.

 4. 7

  Los Angeles

  Het drukste vliegveld in de staat Californië is Los Angeles International Airport. Dit vliegveld fungeert als basisstation voor luchtvaartmaatschappijen Alaska Airlines, American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines en Virgin America. Deze grootste internationale luchthaven aan de Amerikaanse westkust is de belangrijkste toegangspoort van en naar Europa.

  Los Angeles International Airport verbindt met 69 internationale en 87 binnenlandse bestemmingen Verenigde Staten met Noord- en Zuid-Amerika, Europa, het Midden-Oosten, Azië, Afrika en Oceanië. Als je alleen kijkt naar de internationale passagiers, is dit vliegveld de drukste van de Verenigde Staten.

  In 1928 wees de gemeenteraad van Los Angeles het gebied ten zuiden van Westchester aan als plaats voor een nieuwe luchthaven. Waar ooit gerst, limabonen en tarwe stond, werden onverharde landingsbanen aangelegd. De luchthaven heette destijds Mines Field, vernoemd naar William Miles, de makelaar die de deal regelde.

  Anno nu vliegen jaarlijks bijna 75 miljoen mensen van en naar Los Angeles International Airport.

 5. 6

  London Heathrow

  London Heathrow is de eerste Europese luchthaven in de top-tien. Tellen we vrachtvervoer mee, dan is het de derde luchthaven in de wereld. De luchthaven is niet de enige in de buurt van Londen, er zijn er in die omgeving maar liefst zes. Heathrow is wel veruit de grootste.

  Het centrum van Londen is een kilometer of veertien van Heathrow. De luchthaven wordt omringd door bebouwde kom. De landing is daarom meestal direct boven het stedelijk gebied van Londen. London Heathrow is de thuisbasis voor luchtvaartmaatschappij British Airways. Daarnaast is het de primaire uitvalbasis voor Virgin Atlantic.

  Ooit was Heathrow Airport een klein vliegveld, op het land ten oosten van een gehuchtje dat Heathrow heet. In 1929 is het ontstaan. Na 1944 ontwikkelde het vliegveld. Langeafstandsvluchten van de luchtmacht vlogen vanaf die tijd van Heathrow naar het Verre Oosten.

  Vanaf London Heathrow vliegen per jaar bijna 75 miljoen mensen.

 6. 5

  Tokyo Haneda

  Japans belangrijkste luchthaven, Tokyo Haneda, is de vijfde drukste luchthaven van de wereld. Het is de thuisbasis van de twee belangrijkste Japanse luchtvaartmaatschappijen Japan Airlines en All Nippon Airways. Haneda verwerkte tot voor kort bijna alle binnenlandse vluchten van en naar Tokyo. De internationale vluchten gingen vanaf luchthaven Narita. Sinds 2010 heeft ook Haneda een internationale terminal.

  Tokyo Haneda ligt ongeveer veertien kilometer vanaf Tokyo Station. Met de Olympische Zomerspelen in aantocht (2020) is Japan van plan de capaciteit van zowel luchthaven Haneda als luchthaven Narita te verhogen en een nieuwe spoorlijn te bouwen richting Tokyo.

  Voor de bouw van de luchthaven in 1931 werd het stuk land waar het vliegveld op staat al gebruikt voor de luchtvaart. Vliegeniers maakten gebruik van de standen als landingsbaan in de baai van Tokio. In 1930 kocht de Japanse posterijen het stuk land van een particulier om er een luchthaven op te bouwen. Sindsdien is de luchthaven extreem gegroeid.

  Ruim 75 miljoen mensen maken volgens statistieken per jaar gebruik van de Japanse luchthaven.

 7. 4

  O'Hare

  Vliegveld O’Hare International is de luchthaven van de Amerikaanse staat Ohio en is gelegen op een kilometer of 27 van het zakelijke hart van de stad Chicago. Er is een luchthaven dat nog dichter bij dit hart ligt – Midway International Airport – maar deze is een stuk kleiner. O’Hare was jarenlang, tot ergens in de jaren negentig, nummer 1 op de wereldranglijst. Nu staat het vliegveld op de vierde plaats.

  Met 210 bestemmingen, waarvan 153 binnenlands, hoort hij nog altijd tot de top. O-Hare is de thuishaven van luchtvaartmaatschappijen American Airlines en United Airlines. Daarnaast is het een belangrijk vliegveld voor regionale maatschappij Air Choice One.

  Vliegveld O’Hare werd in 1942 gebouwd als vliegveld Orchard Field Airport en was in het begin vooral een onderdeel van de Douglas C-54s-fabriek tijdens de Tweede Wereldoorlog. Pas in 1955 begonnen de commerciële passagiersvluchten vanaf deze luchthaven.

  En nu reizen maar liefst bijna 77 miljoen mensen per jaar van of naar O’Hare International.

 8. 3

  Dubai

  Dubai International Airport is de belangrijkste luchthaven van de Verenigde Arabische Emiraten. Als we alleen kijken naar het internationale passagiersvervoer, staat deze luchthaven op nummer 1. Echter, voor al het passagiersvervoer is dit de derde drukste luchthaven ter wereld. Ook voor vrachtvervoer staat deze luchthaven in de top-tien.

  Dubai International ligt nog geen vijf kilometer van stad Dubai. Het vliegveld is de thuisbasis voor luchtvaartmaatschappijen Dubai Emirates en Flydubai. De luchthaven heeft 90.000 mensen in dienst en levert daarom een belangrijke bijdrage aan de economie van Dubai. Indirect ondersteunt de luchthaven maar liefst 400.000 banen. Dit is meer dan twintig procent van de werkgelegenheid in het land.

  Burgerluchtvaart in Dubai begon al in 1937 met vliegende boten. Pas in 1960 werd officieel vliegveld Dubai geopend, met voor die tijd opzienbarend: een landingsbaan van verdicht zand van 1800 meter lang.

  Vandaag aan de dag vliegen vanaf Dubai International Airport jaarlijks meer dan 78 miljoen mensen.

 9. 2

  Beijing Capital

  Vliegveld Beijing Capital is het drukste vliegveld van Azië. Wereldwijd staat deze luchthaven op de tweede plaats. Vliegveld Beijing Capital ligt 32 km van het centrum van Beijing en is eigendom van een door de staat gecontroleerde vennootschap. De code van dit vliegveld -PEK- verwijst nog altijd naar hoe Beijing jarenlang heette: Peking.

  De belangrijkste luchtvaartmaatschappij voor Beijing Capital is Air China. Dit is de nationale luchtvaartmaatschappij van China. Vanaf Beijing vliegt Air China voor personenvervoer naar 120 bestemmingen. Op dit vliegveld is een wachtruimte in de vorm van een binnentuin te vinden, in de stijl van keizerlijke tuinen.

  Beijing Airport is geopend in 1958. Het toenmalige terminalgebouw wordt nog steeds gebruikt voor vip- en chartervluchten. In 1980 werd de terminal gebouwd die nu bekend staat als Terminal 1. In 2008 werd, speciaal voor de Olympische Spelen, een extra terminal geopend op dit vliegveld, Terminal 3. Dit is op dit moment het grootste luchthaventerminalgebouw van de wereld.

  Statistieken zeggen dat er vanaf Beijing Capital jaarlijks bijna 90 miljoen personen een vlucht nemen.

 10. 1

  Hartsfield-Jackson Atlanta

  ’s Werelds drukste vliegveld is Hartsfield-Jackson in Atlanta, ook wel bekend als Atlanta Airport. Deze internationale luchthaven ligt ongeveer zeven kilometer van het centrum van Atlanta. Zowel in aantal passagiers als in aantal vluchten is dit het drukste vliegveld. Van de bijna een miljoen vluchten is het merendeel intercontinentaal, binnen de Verenigde Staten dus.

  Maar liefst 207 gates leiden je naar klaarstaande vliegtuigen. Veruit de meeste vliegtuigen zijn van luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines, Delta Connection en ExpressJet, een partner van Delta Air Lines. Delta Air Lines is sowieso de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld. Alleen al onder deze naam gaan dagelijks duizend vliegtuigen de lucht in.

  Hartsfield-Jackson is ontstaan in 1925. Burgemeester Walter Sims vond dat het tijd was voor een lokaal vliegveld en doopte de luchthaven Candler Field, vernoemd naar Asa Candler, oprichter van Coca-Cola en de voormalig eigenaar van de grond waarop de luchthaven gebouwd werd. De eerste vlucht landde een jaar later.

  Volgens de laatste statistieken vliegen nu ruim 101 miljoen passagiers via dit vliegveld.

Top 10 drukste vliegvelden van de wereld
Wat vind je van deze lijst?
5 sterren
0 Reacties