Voor het laatst bijgewerkt: 2 jaren geleden Joppe

Top 10 engste achtbanen ter wereld

In een hoek van 90 graden word je gelanceerd met een maximale snelheid van 206 km per uur! Benieuwd welke achtbaan dit is? Lees snel verder!

Voor wie graag razendsnel naar beneden wil suizen, is er natuurlijk altijd wel ergens een spannende achtbaan te vinden.

Maar welke achtbanen worden nu eigenlijk gezien als de engste ter wereld? Lees de volgende top 10 en kijk of je (nog) durft. Te beginnen met nummer 10 dalen we met duizelingwekkende snelheid af naar nummer 1.

Één nadeel: je moet er wel voor naar het buitenland. Maar dat zal voor de doorgewinterde achtbaanfan geen probleem zijn.

De top 10 lijst   Direct naar de top 3
 1. 10

  Thunder Dolphin

  Deze achtbaan (geopend in 2003) met een hoogte van 80 meter bevindt zich in Tokyo Dome City in Japan. De spoorlengte is 1067 meter. De achtbaan haalt maximaal 130 kilometer per uur. Bijzonder aan deze rollercoaster is dat hij dwars door een gebouw gaat en ook door een zogenaamde Big-O heen rijdt, dat wil zeggen, door een rad, dat geen middendeel heeft. Na een ernstig ongeluk in 2010 is deze achtbaan een aantal jaar gesloten geweest, maar is sinds 2013 weer open voor publiek.

 2. 9

  Superman: Escape from Krypton

  Deze rollercoaster kun je proberen in Six Flags Magic Mountain, in Valencia, Verenigde Staten. De achtbaan is geopend in 1997 en heeft een hoogte van 126 meter. De baan is 376 meter lang en de maximale snelheid bedraagt 161 kilometer per uur. Het is een boemerang-achtbaan, hetgeen wil zeggen dat het treintje horizontaal gelanceerd wordt, daarna de hoogte in gaat, om vervolgens weer terug te keren over dezelfde rails. Het ritje duurt in totaliteit zo'n 25 seconden. Tot 2010 werd je vooruit gelanceerd, maar vanaf 2011 vindt de lancering achterwaarts plaats.

 3. 8

  Formula Rossa

  In Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten, mag je een ritje maken in de Formula Rossa, in Ferrari World. De treintjes van de achtbaan vertonen gelijkenis met een race-auto. De in 2010 geopende achtbaan kent een hydraulische lancering en is op het hoogste punt 52 meter. De baan heeft een lengte van 2070 meter. Met een maximum snelheid van 240 kilometer per uur, is de Formula Rossa de snelste achtbaan ter wereld.

 4. 7

  Silver Star

  De naam Silver Star is afgeleid van de ster die de sponsor Mercedes-Benz op zijn auto's heeft staan en vind je, niet verrassend, dan ook terug in Europapark, in de plaats Rust in Duitsland. Tot het jaar 2012 was het de hoogste achtbaan van Europa, maar men moest deze titel toen afstaan aan de Shambhala achtbaan in Spanje. De achtbaan meet op het hoogste punt 73 meter. De lengte van het spoor bedraagt 1620 meter en de maximale snelheid is 130 kilometer per uur. De achtbaan kende haar opening in 2002 en het bijzondere eraan is dat er, na de eerste afdaling, nog op de schuine helling, een remsysteem aanwezig is. Bij regenachtig weer wordt deze rem gebruikt, om de snelheid van het treintje in te dammen.

 5. 6

  Dodonpa

  Ook deze achtbaan bevindt zich in Japan, in het Fuji-Q Highland themapark. De rollercoaster kent een pneumatische lancering en is qua versnelling nog altijd de snelste achtbaan ter wereld. De opening vond plaats in 2001 en de achtbaan is 52 meter hoog. De baanlengte is 1189 meter en de treintjes (maar liefst 4 stuks) kunnen 172 kilometer per uur halen. Het was ooit de snelste achtbaan ter wereld, maar dit record is tegenwoordig in handen van de Formula Rossa achtbaan.

 6. 5

  The Tower of Terror II

  Op het zuidelijk halfrond, Down Under, kun je de Tower of Terror II uitproberen. Deze achtbaan is een variatie op de oorspronkelijke Tower of Terror I, die in 1997 geopend werd. In 2013 werd de achtbaan Tower of Terror II geopend, met het grootste verschil dat je nu omgekeerd gelanceerd wordt, op horizontale wijze. Je vliegt eerst 100 meter achterwaarts de hoogte in om daarna voorwaarts weer terug te keren naar het beginpunt. De achtbaan ligt relatief dicht bij de grond, maar wekt de illusie dat je je tussen de wolkenkrabbers bevindt. Deze achtbaan heeft een L-vorm. Je kunt de achtbaan gaan bezoeken aan de Gold Coast in Australië, en deze kent een lengte van 376 meter. De maximale snelheid is 161 kilometer per uur.

 7. 4

  Shambhala

  De oosters aandoende naam van deze achtbaan (verwijzend naar een mythologisch koninkrijk in de Himalaya) doet vermoeden dat je ervoor naar verre oorden moet afreizen, maar je kunt er gewoon voor in Europa blijven, in Spanje weliswaar, in Portaventura, in de provincie Tarragona. Deze zogenaamde hypercoaster, wat niets meer betekent dan een mega rollercoaster, is geopend in 2012. De baan is 1564 meter lang en 76 meter hoog, en de treintjes kunnen op hun snelst 134 kilometer per uur. Het ritje duurt 3 minuten en er zijn 3 treintjes aanwezig.

 8. 3

  Steel Dragon 2000

  En we doen nog een keer Japan aan, ditmaal de stad Kunawa, in het park Nagashima Spa Land. De achtbaan is genoemd naar een teken uit de Chinese dierenriem, de draak. De opening vond dan ook plaats in het jaar van de draak, in 2000. Tot de opening van de achtbaan Dodonpa, ook in Japan, was het de snelste achtbaan ter wereld. Het is nog altijd de langste achtbaan ter wereld, met een lengte van 2479 meter. Het hoogste punt ligt op 97 meter en de maximale snelheid is 153 kilometer per uur.

 9. 2

  Millennium Force

  En natuurlijk kent ook de Verenigde Staten ijzingwekkend enge achtbanen. Deze kun je gaan uittesten in Sandusky, Ohio, in het park Cedar Point. Op het hoogste punt van de baan, op 94,5 meter, kijk je uit over Lake Erie. Je wordt met een kabellift naar boven getrokken en valt vervolgens 91,4 terug de diepte in. Het 2 minuten en 20 seconden durende ritje gaat over een baan van 2010 meter lang en de maximale snelheid is 150 kilometer per uur. Deze achtbaan kende haar opening in 2000.

 10. 1

  Kingda Ka

  En natuurlijk, de naam zegt het al, is dit de koning der achtbanen. Geopend in 2005 en tot de komst van de Formula Rossa in Abu Dhabi de snelste achtbaan ter wereld. Voor deze achtbaan mag je afreizen naar Jackson, New Jersey, in de Verenigde Staten. De baan is 950 meter lang en het treintje haalt 206 kilometer per uur op zijn snelst. De maximale hoogte die je bereikt , is 139 meter. De rit duurt slechts 28 seconden, maar je wordt binnen deze tijd in een bocht van nagenoeg 90 graden gelanceerd. Je wordt horizontaal gelanceerd en gaat daarna op volle snelheid dus zeer steil omhoog.

Top 10 engste achtbanen ter wereld
Wat vind je van deze lijst?
5 sterren
0 Reacties