Voor het laatst bijgewerkt: 2 jaren geleden Joppe

Top 10 uitjes in Nederland voor een heerlijk dagje weg

Dagje uit in Nederland? Maak een keuze uit onze tips!

Vind je het ook zo vervelend wanneer het lekker weer is, of wanneer je een dag vrij bent je niet goed weet wat je moet gaan doen? Wij hebben de oplossing met deze top 10 uitstapjes in Nederland!

In Nederland is ontzettend veel te zien en te doen. Je kunt een dagje naar een attractiepark gaan, of naar een dierentuin, maar je kunt ook eens één van de talrijke musea die ons land herbergt, bezoeken, voor een snufje cultuur. Maar ook de Nederlandse natuur biedt veel moois. Lijkt je dat niks? Dan kun je ook nog een stedentrip doen (en dit kan prima met de auto of met de trein). Het kiezen van een leuk, gezellig of leerzaam dagje weg, kan best moeilijk zijn.

Top tien uitstapjes in Nederland
De top 10 van meest populaire uitjes in Nederland, als je het aantal bezoekers in ogenschouw neemt, kun je natuurlijk pas aan het einde van een jaar opstellen, wanneer je weet hoeveel bezoekers er daadwerkelijk geweest zijn. Daarom is bij het opstellen van de hierna volgende lijst, een keuze gemaakt uit vijf verschillende bezienswaardigheden/activiteiten, die voor elk wat wils bieden (voor kinderen maar ook voor volwassenen). Er komen in de lijst de volgende zaken aan bod: wandelingen, bezoek aan een stad (met de trein of auto), musea, attractieparken en dierentuinen. Hierbij is getracht een leuke variatie te bieden, voor de bezoeker tussen de 20 en 50 jaar, die gezellig met vrienden of familie een dagje uitgaat, al dan niet met kinderen. Veel uitstapjes zijn geschikt voor alle leeftijden, het is maar hoe je het zelf gaat invullen.

De top 10 lijst   Direct naar de top 3
 1. 10

  Wandeling met de trein

  Wandeling in het algemeen
  De Nederlandse Spoorwegen bieden een uitgebreid scala aan wandelingen aan, veelal van station naar station. Er bestaan wandelingen in zeer uiteenlopende afstanden, door heel verschillende gebieden en soms ook voor meer dagen. Je kunt een keuze maken tussen het soort natuur waarin je wilt wandelen, zoals bijvoorbeeld bos of heide, of liever uitwaaien aan zee, of lekker door een rustig polderlandschap. Je kunt een specifieke wandeling vaak ook aanpassen, door bijvoorbeeld op een bepaald punt in de route de bus te nemen of de verkorte versie te lopen. De wandelingen kennen een nauwkeurige beschrijving op papier en staan ook onderweg aangegeven. Het is mogelijk de beschreven route en de plattegrond van tevoren te downloaden. Behalve de route staat ook aangegeven waar je onderweg terecht kunt voor een pauze in de horecagelegenheden.

  Wandeling De Bretten
  Deze wandeling begin je op station Halfweg-Zwanenburg en heeft als eindpunt station Amsterdam-Sloterdijk. Het is een avontuurlijke tocht, voor ongeveer driekwart over onverharde weggetjes en paadjes met verschillende hindernissen, dus uitermate geschikt voor de avontuurlijke wandelaar. De aangegeven route is 10 kilometer lang en loopt door een mooi stukje verwilderde natuur, over leuke slingerpaadjes. De route is ook geschikt voor wat oudere kinderen, en biedt je veel moois, op een plek waar je het niet zou verwachten, namelijk in de nabijheid van Amsterdam. Horeca is aanwezig nabij station Sloterdijk.

 2. 9

  Rotterdam

  Natuurlijk kan de stad Rotterdam niet ontbreken als uitje. Je kan er prima met de auto of trein heen. De stad heeft veel bezienswaardigheden waaronder de befaamde Erasmusbrug en de Euromast. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. Je kunt ook kiezen voor een rondvaart door de haven, of er een watertaxi nemen. Ook de grote Diergaarde Blijdorp, gelegen aan weerszijden van het treinspoor en de hogesnelheidslijn, is een bezoek meer dan waard. Maar vergeet vooral niet een kijkje te nemen in een van de vele musea die de stad rijk is. Een aanrader in Rotterdam is de Markthal, ook wel koopboog genoemd, omdat het de vorm van een hoefijzer heeft. De Markthal herbergt appartementen, winkels, horeca en een parkeergarage. Zowel de buiten- als de binnenzijde zijn de moeite waard om te bekijken. De buitenzijde is een bijzonder staaltje architectuur en het dak aan de binnenzijde is voorzien van een enorm groot kunstwerk, waardoor de Markthal ook wel de Sixtijnse Kapel van Rotterdam genoemd wordt. Tijdens de bouw zijn archeologische vondsten gedaan, die deels ook permanent te bewonderen zijn. Heb je geen zin meer in cultuur? Ook het centrum van de stad biedt voldoende mogelijkheden voor ontspanning. Je kunt er natuurlijk uitgebreid winkelen, maar ook het gevarieerde horeca-aanbod geeft je voldoende keuze. Zoals in alle grote steden het geval is, is ook het doorkruisen van Rotterdam het makkelijkst met behulp van het openbaar vervoer. Je kunt kiezen uit metro, tram of bus en de stad is ook makkelijk te bereiken per trein. Nog een laatste tip om lekker te borrelen en te shoppen: bezoek eens de Witte de withstraat!

  Boek een hotel in Rotterdam
 3. 8

  Anne Frank Huis

  In Amsterdam, aan de Prinsengracht, vind je het Anne Frank Huis. Een plek waar veel toeristen komen kijken, maar waar je als Nederlander eigenlijk ook een keer geweest moet zijn. Het is er vaak druk, maar het is bijzonder indrukwekkend om een kijkje te nemen in het Achterhuis, waar Anne met haar familie en verschillende huisgenoten een aantal jaren van haar leven noodgedwongen heeft moeten doorbrengen. Wanneer je er binnentreedt, voel je de beklemmende sfeer die er tijdens de oorlogsjaren gehangen moet hebben en word je met de neus op de feiten gedrukt. Wat ooit een schuilplaats was voor een groepje mensen, is nu een museum waarin je van alles over de oorlog kunt lezen, waarin je meemaakt hoe het meisje Anne haar dagboek vol schreef over haar belevenissen, wat haar bezighield en hoe gevangen zij zich voelde. Als jong meisje opgesloten, en wetende hoe het haar vergaan is, laat dit museum een onuitwisbare indruk na. In je hart.

 4. 7

  Attractie- en vakantiepark Slagharen

  Met een bezoekersaantal van ongeveer anderhalf miljoen, mag Slagharen zich het tweede drukst bezochte attractiepark van Nederland noemen. Je vindt er verschillende attracties zoals een achtbaan en een schommelschip, maar er is ook een grote uitkijktoren. Behalve de verschillende attracties, zijn er ook veel shows te zien. Het park is ingedeeld in verschillende gebieden, elk met een eigen thema. Zo kun je je als cowboy in het Wilde Westen wanen, maar je kunt ook op avontuur in Yellowstone. In weer een ander deel van het park, beleef je Mexico, of je waant je een Indiaan in vroegere tijden. In alle verschillende gebieden vind je atttracties, horeca-gelegenheden en winkeltjes. Nieuw sinds 2015 is de Aqua Mexicana, een groot zwemparadijs, met drie glijbanen. Ook leuk als het buiten minder goed weer is. En vind je het allemaal wat veel voor een uitstapje van een dag? Maak er dan een korte vakantie van, want je hebt ook de mogelijkheid om er te blijven overnachten. Slagharen draagt niet voor niks ook de naam Vakantiepark.

  Voor meer informatie zie: Slagharen.com

  Koop nu tickets vanaf €10,50
 5. 6

  Ouwehands Dierenpark Rhenen

  Deze dierentuin, gelegen op de Grebbeberg in het Utrechtse Rhenen, kent een lange historie. Velen onder ons zullen ooit, zij het misschien als kind, aan deze dierentuin een bezoekje gebracht hebben. De dierentuin is in de afgelopen decennia sterk gemoderniseerd, hetgeen concreet betekent dat de ouderwetse dierenverblijven (lees: kooien) veelal vervangen zijn door ruim opgezette verblijven, waarin de dieren alle ruimte hebben, zowel binnen als buiten. Publiekstrekkers zijn het Berenbos, waar mishandelde en verwaarloosde beren worden opgevangen en het nieuwe gorillaverblijf, waar je zowel vanaf de grond als van bovenaf de apen kunt bewonderen. Ook het ijsberenverblijf, Neus-aan-neus, is een bezoekje waard. Er zijn regelmatig jonge ijsberen te bewonderen. In het recent verbouwde zeeleeuwentheater is elke dag minimaal één show te zien. Het nieuwste verblijf zal in het najaar van 2016 geopend worden, wanneer er twee reuzenpanda's vanuit China arriveren. Ouwehands is de eerste en enige dierentuin in Nederland waar deze panda's te zien zullen zijn. Een must voor de ware dierenliefhebber.

  Meer informatie over Ouwehands Dierenpark Rhenen kan je vinden op hun website: Ouwehand.nl

 6. 5

  Belmonte- wandeling

  De NS-wandeling op deze plek in de lijst loopt door bosrijk gebied, de Sysselt. Onderweg passeer je een aantal grafheuvels en door de loop van de beek te volgen, loop je de gehele route. Wandelend door mooie bossen, loop je naar de Wageningse Berg, alwaar je een mooi uitzicht hebt over de rivier de Rijn en de Betuwe-streek. Ook vind je op je route een adembenemende botanische tuin. Beginpunt is station Ede-Wageningen en het eindpunt na 16 kilometer is bij het busstation in Wageningen. Daarvandaan kun je de bus nemen naar het beginstation of naar station Arnhem. Je hebt de mogelijkheid om na 10 of 12 kilometer te hebben gewandeld, de bus te nemen en zo de route in te korten. In het centrum van Wageningen zijn verschillende horecagelegenheden, op station Ede-Wageningen is een kiosk en ook tijdens de wandeling passeer je een aantal plekjes waar je iets kunt nuttigen. Bijkomend voordeel? Het is een goedkoop dagje uit in Nederland, zeer geschikt voor volwassenen!

 7. 4

  Amsterdam

  Amsterdam blijft populair, zeker onder toeristen. Maar wat biedt deze stad je nu allemaal? Ontelbare musea, die stuk voor stuk de moeite waard zijn met hun uiteenlopende collecties. Maar vergeet niet de mooie straten, de grachten, de winkels. Je kunt er wandelen, mensen kijken, sfeer proeven, maar ook genieten van een rondvaart door de grachten. Na een portie cultuur, kun je ook besluiten om lekker te gaan winkelen, of eens binnen te lopen in een van de vele horecagelegenheden die de stad rijk is. Om daar te ontspannen en lekker te genieten van een hapje of drankje. Of breng een bezoekje aan het voetbalstadion, de ArenA. Een aanrader is ook het voormalige zend-eiland REM. Voor de dieren- en plantenliefhebber is er ook nog Artis natuurlijk. En heb je genoeg van de stad? Neem dan het openbaar vervoer en ga lekker uitwaaien op het strand in Zandvoort, op maar een half uurtje van Amsterdam. Amsterdam verken je het makkelijkst en snelst met het openbaar vervoer. Er is een uitgebreid metro-, tram- en busnet en de stad heeft ook een aantal treinstations.

  Boek een hotel in Amsterdam
 8. 3

  Van Gogh Museum

  Het Van Goghmuseum in Amsterdam is een must voor de kunstliefhebber in het algemeen, maar zeker voor de fans van Vincent. Naast de vaste collectie vind je er ook wisselende exposities. Raadpleeg daarom eerst hun website, voordat je een bezoekje plant. De hoogtepunten in de vaste collectie zijn natuurlijk zijn bekende werken zoals De Aardappeleters en Zonnebloemen, maar het museum biedt meer. Je kunt er lezen over alle fases in zijn leven, zowel in Nederland als in Frankrijk. Zijn landschappen, zelfportretten, stillevens, maar ook zijn tekeningen en brieven, zijn er te zien. Behalve een kennismaking met de enorme verzameling werken van de hand van deze schilder, leer je hem ook kennen als mens. Het museum stelt niet alleen de kunstwerken van Vincent van Gogh ten toon, maar laat je ook de mens achter de werken zien en vertelt zijn levensloop.

  Zie voor meer informatie Vangoghmuseum.com

  Boek nu tickets online via Musement
 9. 2

  Attractiepark De Efteling in Kaatsheuvel

  Natuurlijk kunnen we niet om het attractiepark heen waar velen van ons al eens geweest zullen zijn, De Efteling. Dit park betekent voor veel mensen een stukje nostalgie, omdat ze er waarschijnlijk als klein kind allemaal al wel eens geweest zijn. Ooit begonnen als sprookjesbos, gebaseerd op het werk van Anton Pieck, is De Efteling in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een gigantisch pretpark, met voor elk wat wils. De eerste spannende attracties, zoals de Python en het Schommelschip, ken je beslist, maar er is nog veel meer te zien en te beleven, van Carnavalsland tot de Piranha, van de sprookjesachtige Fata Morgana tot de spannende achtbanen. Of kom even lekker tot rust in de gezellige bootjes van de Gondoletta. En voor degenen die er nooit genoeg van kunnen krijgen: vergeet niet toch nog een keer een bezoekje te brengen aan het Sprookjesbos. Daar voel je je weer kind, en ook voor de volwassenen onder ons zal het nog altijd een mooie beleving zijn.

  Meer informatie kan je vinden op de website van de Efteling: Efteling.com

  Koop nu een dagticket Efteling incl. 4* hotel
 10. 1

  Wildlands Adventure Zoo Emmen

  Na grootschalige nieuwbouw en een enorme verhuizing van materialen, mensen en vooral dieren is in Emmen begin dit jaar de nieuwe themadierentuin geopend, Wildlands. Tot voor kort was het Noorder Dierenpark voor het grootste deel gevestigd in het centrum van de stad, maar er is nu voor gekozen om het nieuwe park net buiten de stad te huisvesten. Hetgeen een enorme operatie was natuurlijk, maar het is gelukt en alles is op zijn pootjes (twee en vier) terechtgekomen. Het nieuwe park kent drie thema's, Nortica, Serenga en Jungola. Waar het in de oorspronkelijke dierentuin echt alleen om de dieren ging, zijn er in het nieuwe park ook attracties terug te vinden. In het Nortica-deel word je op expeditie gestuurd door de poolgebieden, waarbij je ijsberen, pinguïns en robben kunt bewonderen. En in het Serenga-gebied kun je op spannende safari, oog in oog staan met leeuwen, stokstaartjes en nijlpaarden, maar je maakt ook kennis met originele Afrikaanse muziek. In het Jungola-deel kun je op avontuurlijke wijze de meest exotische dieren bewonderen, zoals olifanten, vlinders en alligators. Een boottochtje mag je beslist niet overslaan. Kortom, voor de dierenliefhebber met avontuurlijke inslag, is dit een uitje dat je niet mag missen.

  Meer informatie over Wildlands Adventure Zoo kan je vinden op hun website: Wildlands.nl

Top 10 uitjes in Nederland voor een heerlijk dagje weg
Wat vind je van deze lijst?
3 sterren
0 Reacties