Voor het laatst bijgewerkt: 4 jaren geleden Joppe

Top 5 beste smartphones 2016

Innovaties op de smartphone-markt volgen elkaar snel op. Waar een telefoon ooit bedoeld was om mee te bellen, is het tegenwoordig een minicomputer en moet het aan allerlei eisen voldoen. Een belangrijke eis die een gebruiker van een smartphone aan zijn nieuwe telefoon stelt, is dat hij een of meerdere goede camera’s moet hebben. De megapixels vliegen je om de oren en noviteiten als bijvoorbeeld een breedbeeldlens worden steeds gewoner. Een aparte camera meenemen op vakantie is in veel gevallen helemaal niet meer nodig. Ook op betaalgebied verandert er veel, een aantal banken heeft NFC geïntroduceerd, het contactloze betalen met je smartphone. Dit kan voor gebruikers een reden zijn om een nieuwe smartphone aan te schaffen, je hebt daarvoor een model nodig met een NFC chip en de nieuwste softwareversie van Android of iOS.

Elk jaar komen de meeste fabrikanten van smartphones met een nieuw model op de markt. Jaarlijks vernieuwend zijn, lijkt niet heel eenvoudig. Bovendien is de concurrentie moordend. Elke fabrikant van smartphones geeft zo’n beetje dezelfde nieuwe opties aan zijn nieuwste modellen. Neem bijvoorbeeld de vingerprintscan, ooit heel vernieuwend maar tegenwoordig is bijna elke nieuwe smartphone voorzien van die optie. De iPhone van Apple wordt nog altijd goed gewaardeerd, maar een fabrikant als Samsung zit Apple al jaren op de hielen. HTC heeft wat meer moeite vernieuwend te zijn, het nieuwste toestel lijkt erg veel op een eerder model. Ook de iPhone 7 van Apple is qua uiterlijk identiek aan zijn voorganger. Apple en Samsung domineren de smartphonemarkt.

Wil je een nieuwe smartphone kopen? Deze top 5 beste smartphones van 2016 die wij in samenwerking met Mobieleabonnement.nl hebben samengesteld kan misschien helderheid verschaffen en de keuze eenvoudiger maken.

De top 5 lijst   Direct naar de top 3
 1. 5

  LG G5

  De LG G5 is een smartphone die er goed uitziet en ook nog eens handig is in gebruik. De behuizing is dun, maar ligt toch goed in de hand. De smartphone heeft een 5,3 inch scherm en met de camera met maar liefst 16 megapixel kun je de mooiste foto’s maken. De extra 8 megapixel camera met breedbeeldlens laat je 135 graden breed foto’s maken. Ook de voorkant heeft een 8 megapixel camera, waarmee je mooie selfies maakt. Deze drie camera’s maken de LG G5 heel aantrekkelijk voor liefhebbers van fotografie. De camera is handmatig in te stellen: wil je de witbalans aanpassen, de ISO-waarde bepalen, de belichting of sluitertijd instellen of de focus verstellen, het is allemaal mogelijk. Foto’s die je maakt in de handmatige stand kunnen op je computer bewerkt worden, omdat ze automatisch opgeslagen worden als RAW. Met een modulair slot kun je met modules extra functionaliteit aan deze smartphone toevoegen, zoals bijvoorbeeld de module Cam Plus voor nóg mooiere foto’s en de module Hi-Fi Plus voor een beter geluid.

  Het scherm mag met zijn 5,3 inch wat kleiner zijn, hij is wel voorzien van IPS Quantum, waarmee je hem zelfs in de volle zon af kunt lezen. Als we reviews lezen over de LG G5, zien we dat het toestel positief verrast. Vooral de verschillende camera’s worden gewaardeerd. Alle drie de camera’s maken overdag (bij goed licht) prachtige foto’s, maar ook onder andere omstandigheden laat de smartphone je niet in de steek. Met de breedbeeldlens is zo’n grote hoek vast te leggen op foto, dat zelfs de grootste objecten gefotografeerd kunnen worden. Foto’s die gemaakt zijn worden weergegeven op het zeer heldere scherm. De verwisselbare batterij heeft gebruikers zelfs geïnspireerd over te gaan op de LG G5. De reserveaccu kun je apart opladen, waardoor je altijd een volle batterij hebt. Heel handig, voor als je wat langer van huis bent. Nadelen zijn minimaal: het toestel is wat scherp afgewerkt aan de randen, de batterijcapaciteit is niet groot en het scherm is wat kleiner dan die van zijn voorganger.

  Positieve punten:
  - Drie camera’s voor de mooiste foto’s
  - Modulair slot voor extra modules
  - Verwisselbare reservebatterij

  Negatieve punten:
  - Vrij klein scherm
  - Batterijcapaciteit is niet groot
  - Behuizing heeft scherpe randen

 2. 4

  Apple iPhone 7

  Apple staat bekend om voor elk nieuw model weer een aantal innovaties uit de kast te trekken. Ook voor de Apple iPhone 7 is dat weer gelukt. De waterdichte behuizing maakt dat hij een regenbuitje aankan, de camera maakt levensechte foto’s en de A10 Fusion-processor maakt dat de smartphone de zwaarste programma’s aan kan. Daarnaast is hij energiezuinig en gaat de accu tweemaal langer mee dan zijn voorganger, aldus Apple. De iPhone 7 heeft dezelfde behuizing als de iPhone 6, waardoor hij op het eerste gezicht niet nieuw lijkt. Toch is hij dat wel, met zijn waterdichte chassis (waarmee hij zelfs een half uur onder water overleeft) en het ontbreken van een hoofdtelefoonaansluiting. Dit laatste wordt niet door iedereen als positief ervaren.

  Mensen die gewend zijn een eigen koptelefoon aan te sluiten, zullen niet blij zijn met de verandering. Mensen die genoegen nemen met de bijgeleverde draadloze oordoppen zullen er niet om malen. Het lijkt gewaagd, gezien de hoeveelheid mensen die hun smartphone gebruiken voor het luisteren naar muziek of het kijken van een film en daarvoor graag hun vertrouwde koptelefoon willen gebruiken. Een andere verandering is de home-knop. Dit is niet langer een knopje, maar een verzonken punt aan de voorzijde van de telefoon die reageert op de kracht van aanraking. Volgens specialisten zijn we hier snel aan gewend.

  Een andere verandering ten opzichte van de iPhone 6 is het scherm. De helderheid is verbeterd, de kleuren zijn scherper en de diepte van de kleuren komt overeen met die op een bioscoopscherm. Ook de witbalans is verbeterd. Waar Apple nog wel aan kan werken, is de automatische functie voor helderheid. In het donker is het scherm zo scherp van kleur, dat het je bijna verblindt. Een ander nadeel van de iPhone blijft zijn prijs, nog altijd steekt hij met de prijs boven vergelijkbare smartphones uit.

  Positieve punten:
  - Waterdicht
  - Scherpe kleuren
  - Veilig besturingssysteem
  - Draadloze oordopjes

  Negatieve punten:
  - Prijs
  - Model is niet vernieuwend
  - Aansluiting voor hoofdtelefoon ontbreekt

 3. 3

  HTC 10

  HTC was de eerste fabrikant die een smartphone uitbracht die geheel van aluminium gemaakt was. Met de HTC 10 hebben ze dit trucje herhaald. Volgens kenners lijkt hij erg veel op de HTC One, maar of dat als een nadeel ervaren wordt, is niet geheel duidelijk. HTC 10 heeft een geslepen rand en een bolle achterkant. De verbeteringen die HTC heeft uitgevoerd bij dit model zijn vooral intern te vinden. De software bevat weinig onnodige apps, waardoor de smartphone erg overzichtelijk wordt. De HTC 10 beschikt over een camera van 12 megapixel, zorgt een diafragma voor een verbetering bij het nemen van foto’s met slechtere lichtomstandigheden. Gemaakte foto’s zijn scherp en goed van kleur. De frontcamera heeft 5 megapixel en is van dezelfde techniek voorzien als de andere camera. HTC 10 heeft een goede kwaliteit geluid. Met gemak speel je 24-bits audio af en samen met een goede kwaliteit hoofdtelefoon een lust voor het oor.

  Kopers van de HTC 10 zijn erg tevreden over dit toestel. Vooral het feit dat er geen nutteloze programma’s op de smartphone staan wordt genoemd. De camera wordt als goed ervaren, waarmee je ook in een donkere omgeving goede foto’s maakt. De behuizing maakt de telefoon robuust. Met zijn USB C-aansluiting is de accu in een uurtje vol. De nieuwe scherpe beeldkwaliteit van het scherm wordt als een upgrade ervaren.

  Positieve punten:
  - Software zonder onnodige apps
  - Scherpe foto’s
  - Goede kwaliteit geluid
  - Laadt snel op

  Negatieve punten:
  - Model lijkt erg op voorganger
  - Niet waterdicht

 4. 2

  Samsung Galaxy S7 Edge

  Samsung heeft met de nieuwe Galaxy S7 Edge een smartphone met superieure camera op de markt gebracht. Het toestel is voorzien van een 5,5 inch scherm en is stof- en spatwaterdicht. Dit maakt dat je deze smartphone ook kunt gebruiken onder minder goede omstandigheden als in de regen of op de werkplaats. Samsung Galaxy S7 Edge heeft 32 GB intern geheugen, die uit te breiden is tot 200 GB met een Micro-SD. Hiermee is er genoeg ruimte voor al je muziek en foto’s. Het verschil met de Galaxy S7 is dat het scherm is afgerond en doorloopt in de zijkant. Terugkomend op de superieure camera, hij schiet haarscherpe foto’s met zijn 12 megapixel camera. De frontcamera heeft 5 megapixel, panorama, auto-HDR en gezichtsherkenning zijn extra functies.

  Het scherm van de Samsung Galaxy S7 Edge is groter dan die van zijn voorganger en door de gebogen achterkant ligt hij ook nog beter in de hand. Broertje Galaxy S7 heeft dezelfde features als het Edge-model, behalve het afgeronde scherm. Dit maakt dat het scherm iets scherper is, omdat het aantal pixels wel vergelijkbaar is. Neemt niet weg dat de Edge nog steeds haarscherp is en dat hij als extra voordeel heeft dat je de kantdisplay aan de rechter- of linkerkant (afhankelijk van hoe je dat hebt ingesteld) kunt gebruiken om met je duim te swypen. Sneltoetsen zijn hiermee eenvoudiger te bedienen.

  Reviews laten zien dat de gebruiker tevreden is met dit nieuwe toestel van Samsung. Woorden als ‘fantastisch’ en ‘prachtig’ domineren de reviews. Het scherm is groot en gebogen, wat als een pluspunt wordt genoemd. De krasbestendigheid is goed en de waterbestendigheid wordt als handig ervaren. Samsung noemt dit toestel spatwaterdicht, maar volgens gebruikers overleeft de smartphone zelfs een reisje naar de bodem van de badkuip. Minder tevreden is men over de vingerprintmagneet, deze hapert af en toe. De camera is in staat zeer mooie foto’s te maken en zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld op vakantie geen andere camera hoeft mee te nemen. Samsung Galaxy S7 Edge is eenvoudig in gebruik, is snel en heeft een heldere display. De vele gebruiksmogelijkheden maken hem compleet. Een algemeen nadeel is dat de accu niet verwisselbaar is.

  Positieve punten:
  - Waterdicht
  - Stof- en spatwaterdicht
  - Uitbreidbaar intern geheugen
  - Eenvoudige bediening sneltoetsen door kantdisplay

  Negatieve punten:
  - Accu is niet verwisselbaar
  - Niet verwijderbare apps die veel ruimte innemen

 5. 1

  OnePlus 3

  Een metalen behuizing maakt de OnePlus 3 een stevige smartphone die duur en exclusief aanvoelt en er professioneel uitziet. Het scherm is met zijn 5,5 inch en een resolutie van 1920 bij 1080 pixels fraai te noemen. OnePlus 3 is in twee uitvoeringen beschikbaar, één met 4 GB RAM en 32 GB-opslag en één met 6 GB RAM met 64 GB. Met zijn werkgeheugen is de OnePlus 3 een vooruitgang ten opzichte van zijn voorganger OnePlus 2. De batterij gaat lang mee, en als hij opgeladen moet worden, dan kan dat met een snellaadtechniek. Testen hebben uitgewezen dat deze smartphone het snelst oplaad van alle toestellen in die test. Met de 16 megapixel camera zijn mooie foto’s te maken, maar hiermee steekt de smartphone zeker niet boven het maaiveld uit. OnePlus 3 heeft hij een geluidsschakelaar aan zijn linkerkant. Hiermee is het geluid aan te zetten, stil te zetten of zo in te stellen dat er alleen prioriteitsmeldingen zijn. Deze handige functie maakt hem uniek. Verder onderscheidt deze smartphone zich van andere smartphones door zijn prijs. Je krijgt gedegen Aziatische kwaliteit voor een gunstige prijs.

  De prijs-kwaliteitverhouding van deze smartphone is namelijk zeer goed. Gebruikers zijn erg blij met de behuizing: hij is slank, bestaat uit een stuk aluminium en is ook nog eens solide. Dit is een grote vooruitgang en maakt deze smartphone aantrekkelijker dan zijn voorgangers. Minpuntje is wel dat hij wat glad kan zijn, waardoor de OnePlus 3 snel uit je handen valt. Maar, het toestel is snel en heeft een allround camera, die jammer genoeg wat uitsteekt. De videoprestaties worden minder goed gewaardeerd. Het scherm is helder, behalve als de zon erin schijnt. Het ontbreken van onnodige apps maakt deze smartphone sneller dan toestellen die vergelijkbaar zijn. De eenvoud maakt de OnePlus 3 aantrekkelijk, het is ingetogen en ligt prettig in de hand. Al met al een toestel met voor- en nadelen, maar zeker één die je waar voor je geld biedt.

  Positieve punten:
  - Goede prijs- kwaliteitverhouding
  - Geluidschakelaar voor aan, uit of prioriteit
  - Solide behuizing
  - Geen overbodige apps
  - Laadt snel op

  Negatieve punten:
  - Glad
  - Camera steekt uit
  - Matige videoprestaties

Top 5 beste smartphones 2016
Wat vind je van deze lijst?
5 sterren