Draadloze (bluetooth) koptelefoon kopen? Hier moet je op letten

De meeste muziekliefhebbers zijn het er wel over eens: een draadloze hoofdtelefoon is een absolute must om altijd en overal muziek te kunnen luisteren. Geen gedoe meer met kabels en snoeren. Gewoon connecten middels Bluetooth of NFC en draadloos van je favoriete muziek genieten.

Inmiddels doet de geluidskwaliteit van de draadloze variant zelfs niet meer onder voor hoofdtelefoons met snoer. Maar waar moet je nou zéker op letten bij de aankoop van een draadloze koptelefoon?

Comfort, gebruik, geluidskwaliteit en accessoires...

Comfort
Het allerbelangrijkst is natuurlijk dat je hoofdtelefoon comfortabel zit. Geen hoofd is hetzelfde, dus dit is heel persoonlijk en moet je gewoon uitproberen. Vooral bij langdurig gebruik zitten sommige modellen echt beter dan anderen.

On-ear modellen liggen op het oor en zijn vaak lichter, maar sluiten ook minder goed af waardoor je meer last kunt hebben van omgevingsgeluiden. Ook kunnen ze bij langdurig gebruik drukken op je oren.

Over-ear hoofdtelefoons sluiten veel beter af tegen omgevingsgeluiden, zitten comfortabeler en hebben vaak een meer nauwkeurige geluidsweergave. Maar meestal zijn ze ook wat groter, zwaarder en ook iets duurder.

Gebruik
Bedenk goed waar jij je hoofdtelefoon voor gaat gebruiken. Als je ook graag wilt bellen met je hoofdtelefoon, kies dan een model met ingebouwde microfoon. Dan kan je hoofdtelefoon ook dienst doen als headset voor handsfree bellen.

Ben je veel onderweg dan is het belangrijk dat je hoofdtelefoon active noise cancelling heeft. Hierdoor hoef je je volume niet zo hoog te zetten om geen last meer te hebben van omgevingsgeluiden. Ideaal dus in een vliegtuig of trein. Let meteen ook even op of er een hoofdtelefoonadapter wordt meegeleverd voor gebruik in het vliegtuig.

Werkt de draadloze hoofdtelefoon op batterijen of met een accu? Er zitten grote verschillen in de gebruiksduur van accu’s. En mocht de accu leeg zijn, hoe lang moet je hem dan opladen? Sommige draadloze hoofdtelefoons worden geleverd met kabel, zodat je in dergelijke noodgevallen onderweg gewoon door kan gaan met muziek luisteren.

Geluidskwaliteit
Vanzelfsprekend is ook de geluidskwaliteit van je hoofdtelefoon erg belangrijk. Je favoriete muziek moet natuurlijk zo mooi mogelijk klinken. Dit is heel persoonlijk. Waar de een van diepe, zware bassen en hoge, heldere tonen houdt, vindt een ander een meer neutrale weergavekarakteristiek prettiger. Je komt er snel achter wat jij het mooiste vindt als je een paar verschillende modellen uitprobeert.

Accessoires
Ten slotte zijn er verschillende accessoires op de markt. Deze worden bij sommige hoofdtelefoons standaard meegeleverd, terwijl je ze bij andere modellen deze zelf moet aanschaffen. Denk aan beschermende draagtasjes, adapterplugs voor in het vliegtuig of de hifi-keten, maar ook speciale apps voor smartphones en tablets.