Wat kan ik wel en niet bewaren in de koelkast?

Het blijft vaak lastig om te bepalen welke etenswaren je nou het beste in de koelkast kan bewaren en welke niet. In dit overzicht proberen wij duidelijkheid te verschaffen in deze veelgestelde vraag.

Zie ook:
- Goedkope koelkasten

7 producten die je beter WEL in de koelkast kan bewaren

Appels
Appels kan je het beste in de koelkast bewaren. Maar het wordt wel geadviseerd om de appels te scheiden van ander fruit/groente in de koelkast. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een aparte bak te gebruiken waar je de appels in bewaard.

Kiwi's
Volgens Zespri is de ideale temperatuur om een kiwi te bewaren 0 graden. In de koelkast de kiwi bewaren is dus een prima optie!

Druiven
Doe de druiven zo snel mogelijk na aankoop in de koelkast, bij voorkeur helemaal achteraan omdat het daar het meest koel is. Zorg ervoor dat je ze niet eerst wast omdat je dan het beschermlaagje eraf wast wat ervoor zorgt dat de druiven eerder gaan rotten.

Bloemkool
Je kan een bloemkool tot maximaal 10 dagen bewaren wanneer je deze in de koelkast bewaard. Doe je dit niet dan is de houdbaarheid ervan een stuk korter.

Brocolli
Net zoals bloemkool is het voor Broccoli ook beter om deze te bewaren in de koelkast.

Aardbeien
Als het je al lukt om er vanaf te blijven dan is de koelkast de beste plek om aardbeien te bewaren. Kleine tip: haal de aardbeien ongeveer 1 uur van te voren uit de koelkast voordat je ze gaat nuttigen. Daar krijgen ze een volle smaak van.

Eieren
Door de koele lucht van de koelkast wordt de groei van de bacteriën geremd. Hierdoor blijven ze langer goed. Maar bewaar ze wel in de doos! Ook is het een handige tip om de eiren met de PUNT naar beneden (zo zitten ze vaak ook al in het doosje) te bewaren.

Producten die je beter NIET in de koelkast kan bewaren

Aardappelen
Het is niet goed voor de schil van de aardappel. Ze worden door de koelkast erg zoet en korrelig. In een aardappel zit namelijk zetmeel en dat wordt in de koelkast sneller omgezet in suiker. Leg ze daarom liever in een donkere ruimte.

Basilicum
De plant verwerkt enorm snel in de koelkast. Je zou denken: hé in de supermarkt liggen ze ook in het koelschap, maar dit kan je beter thuis niet doen wanneer je het wilt bewaren. Daarnaast neemt het ook de geuren en smaken van ander voedsel in de koelkast in zich op. Wat wel kan is het inwikkelen in keukenpapier waarbij het papier een beetje vochtig is. Als je het buiten de koelkast wilt bewaren kan je het beste het als een bosje bloemen bewaren: zet het in een glas met water.

Uien
Leg uien niet in de koelkast. Je kan uien het beste bewaren in een donkere ruimte, hierdoor kunnen ze letterlijk wekenlang worden bewaard. Maar wel één tip: leg ze niet naast aardappelen, want door de gassen die uit de aardappelen komen wordt de ui sneller rot.

Mango
Mango's moeten vaak nog even narijpen, hierdoor worden ze zoeter. Wanneer je ze in de koelkast bewaard vertraag je dit proces.

Meloen
Meloen loopt het gevaar dat ze gaan rotten wanneer je ze in de koelkast bewaard. Ze moeten namelijk nog even narijpen.

Avocado
Je kan als de Avocado goed rijp is ze eventueel in de koelkast bewaren. Maar het beste blijft om ze buiten de koelkast te bewaren. Ze worden in de koelkast namelijk ook snel hard en dat is niet prettig.

Ananas
Hier zit een onderscheid in tussen een onaangesneden ananas en een aangesneden ananas. Een onaangesneden ananas kan je het beste buiten de koelkast bewaren. De vrucht kan namelijk niet goed tegen koude lucht. Er vindt dan temperatuurbederf op (net zoals bij andere exotische vruchten zoals de Mango en Meloen).

Een aangesneden ananas kan je echter wel het beste bewaren in de koelkast, bij voorkeur in kleine stukken waardoor ze in een luchtdicht bakje passen.

Citrusvruchten
Bewaar citrusvruchten bij voorkeur op een koele donkere plek. Zodra je ze in de koelkast gaat bewaren gaat alles in je koelkast er naar ruiken.

Brood
Zodra brood bewaard in de koelkast verouderd het veel sneller omdat het zetmeel in het brood het water loslaat. Hierdoor droogt het brood uit.

Rode wijn
Rode wijn kan het beste gedronken worden op kamertemperatuur, of iets daaronder. De temperatuur is te koud om de wijn in te bewaren.

Knoflook
Knoflook bederft in de koelkast heel snel. De ideale temperatuur is 16 graden.

Bananen
Dit mag wel, in de groentela. Maar enkel rijpe bananen, door de koeling in de koelkast vertraagt het rijpings proces. Onrijpe bananen kan je het beste bewaren buiten de koelkast op een donkere plek, het liefst met de zak er nog om heen.

Tomaten
Bewaar tomaten niet in de koelkast omdat op deze manier zijn smaak en voedingswaarde verliest. Bij voorkeur dus gewoon buiten de koelkast leggen.

Paprika
De perfecte temperatuur om een paprika te bewaren is 12 graden. Dus vermijd de koelkast als je de paprika langer wilt bewaren.

Komkommer
In de koelkast droogt de komkommer uit en zijn ze niet meer lekker. Wanneer je ze koopt zitten ze vaak nog in folie, wanneer je deze erom laat zitten verleng je de houdbaarheid in ieder geval met een week.

Courgette
Op een koele plaats, tussen de 12 en 15 graden, is de beste plek om courgettes te bewaren. Koelkast mijden dus!

Aubergine
Aubergines dienen bewaard te blijven in een ruimte waar het een beetje vochtig is, op een donkere koele plek. De kelder is dus de aanwezen plek voor een aubergine om te bewaren.