Wat zijn Compound oefeningen?

Compound oefeningen zijn oefeningen waarbij je meerdere spiergroepen tegelijk traint. Je hebt namelijk oefeningen waarbij je bepaalde spiergroepen meer individueel pakt (isolatie oefeningen), maar dus ook de zogenaamde compound oefeningen. Enkele compound oefeningen zijn in dit artikel opgenomen: Beste oefeningen voor extra spiermassa.

Voordeel van compound oefeningen

Het voordeel van compound oefeningen is dat je minder verschillende oefeningen hoeft uit te voeren indien je trainingsschema een paar compound oefeningen bevat. Als je bijvoorbeeld je rug en biceps samen pakt in 1 oefening, scheelt dat je tijd. Een logisch nadeel (?) is dat een compound oefening vaak zwaarder is om uit te voeren. Daardoor is het ook verstanding om pas met compound oefeningen te beginnen op het moment dat je voldoende trainingservaring hebt.

Het tegenovergestelde van compound oefeningen zijn isolatie oefeningen, waarbij je de nadruk legt op een individuele spiergroep. Het is belangrijk om je spieren goed rust te geven na het uitvoeren van de gecombineerde oefeningen, anders heb je namelijk kans dat je spieren oververmoeid raken.

Eiwitshakes helpen bij het herstel na deze oefeningen.