Verstopte afvoer? Zo voorkom je het!

Een loodgieter inhuren kost VEEL geld. In 99% van de gevallen is dit niet nodig en kan je het prima oplossen met een paar slimme tips. Lees daarom snel verder om honderden euro’s te besparen!

Loopt het water niet meer weg of blijft er altijd een laagje water in de gootsteen staan? Dan wordt het waarschijnlijk tijd om je gootsteen te ontstoppen.

Het komt gelukkig niet vaak voor, want het is meestal een hels karwei om het vuil uit je afvoer te verwijderen. Maar het zal toch moeten, want naast het water dat blijft staan, zorgt het ook nog eens voor nare luchtjes in je huis. Maar maak je geen zorgen, er zijn diverse manieren om je gootsteen te ontstoppen. Dit hoeft niet met allerlei chemische middelen, die gevaarlijk kunnen zijn. Er zijn genoeg alternatieven om uit te proberen. Hieronder vind je de 5 beste manieren om een gootsteen te ontstoppen. En mochten deze 5 opties geen effect hebben op de leidingen, dan kun je als laatste redmiddel altijd nog een loodgieter inschakelen.

Zie ook:
– Beste stofzuiger

De top 5 lijst  Direct naar de top 3

5. Sifon losmaken en reinigen

De sifon is de zwanenhals onder de gootsteen. Deze zorgt er voor dat de stank van het riool niet te ruiken is. Maar door de bocht in de zwanenhals kan er snel een verstopping ontstaan. Een van de beste manieren om een deze op te lossen, is door de sifon los te maken. Dit is heel eenvoudig. Volg de onderstaande stappen op en voor je het weet is de sifon gereinigd.

– Plaats een emmer onder de zwanenhals voordat je deze losmaakt. Op deze manier kun je er voor zorgen dat het resterende water en vuil uit de afvoer opgevangen wordt.
– Schroef de zwanenhals los door de doppen tegen de richting in te draaien.
– Let goed op de rubberen ring tussen de spoelbak en de afvoerpijp. Deze zorgt dat de aansluiting waterdicht is en moet dus later weer teruggeplaatst worden.
– Vervolgens maak je de sifon goed schoon en probeer je al het vuil te verwijderen. Het beste kun je dit doen in een emmer met warm water en een beetje allesreiniger. Gebruik een oude spons of afwasborstel om de resten van eten, haar en vettigheid te verwijderen.
– Aan de randen van de sifon blijft vaak veel vet hangen. Neem dus de tijd om ook dit stuk van de buis goed schoon te maken.
– Vervolgens plaats je de buis terug op zijn plaats. Zorg er voor dat je het goed aandraait, anders kan er water gaan lekken.

Wil je testen of dit heeft geholpen bij het ontstoppen van je gootsteen? Doe de stop over het afvoerputje en vul de gootsteen met water, wat je vervolgens laat weglopen. Het schoonmaken van de sifon heeft geholpen wanneer het water sneller wegloopt dan daarvoor. Mocht het geen verschil hebben gemaakt, probeer dan een van de andere manieren voor het ontstoppen van je wasbak.

4. Baking soda en azijn

Een andere manier om de gootsteen te ontstoppen is met baking soda en azijn. Doe eerst de baking soda in het afvoerputje en giet hier voorzichtig wat azijn overheen. Zodra dit met elkaar in aanraking komt, gaat het borrelen of bruisen. Laat dit een kwartiertje in het afvoerputje zitten en gooi er vervolgens kokend water over. Indien nodig kan dit proces herhaald worden, als het de eerste keer niet efficiënt is.

3. Ontstoppingsmiddel (zoals HG vloeibare ontstopper of mr. Muscle)

Een laatste redmiddel voor het ontstoppen van de gootsteen is een ontstoppingsmiddel, zoals HG vloeibare ontstopper of Mr. Muscle. Het is een makkelijke en efficiënte manier om de afvoer schoon te maken. Door de chemische samenstelling van het product lossen haren op, en doet het vetten en ander soort vuil smelten waardoor het eenvoudig weg te spoelen is met water. Toch wordt het aangeraden om eerst alle andere opties uit te proberen, want de meeste van deze middelen bevatten agressieve bestandsdelen. Voor je eigen veiligheid en het milieu is het dus van belang.

2. Gootsteenontstopper

Op nummer 2 van beste manieren om de gootsteen te ontstoppen staat het gebruiken van een gootsteenontstopper. Dit is misschien ouderwets en het ligt voor de hand, maar het is dan ook erg efficiënt. Een mechanische ontstopper is de bekende zuignap op een houten steel, die gebruikt wordt om druk in de afvoer te zetten. De ontstopping kan hierdoor loskomen en beter wegspoelen.

Hoe ga je te werk?
– Plaats de zuignap op de afvoermond van het putje. Dit zorgt ervoor dat de zuignap vacuüm zuigt en druk op de afvoer zet.
– Druk de steel een paar keer in en haal de ontstopper vervolgens van de afvoermond.

Deze manier kan het beste gebruikt worden bij kleine verstoppingen. De ontstopper is niet geschikt voor alle afvoeren, aangezien de zuignap niet flexibel is.

1. Reinigingsveer

Een reinigingsveer (ook wel trekveer genoemd) is het beste middel om je gootsteen te ontstoppen. Deze stalen veer is zo’n 7 meter lang en heeft vaak een klauw aan het uiteinde. Bijna alle trekveren kunnen door zowel U als S bochten van de afvoerbuizen. Duw de reinigingsveer naar beneden de afvoer in en maak tegelijkertijd een draaiende beweging met het product. Door deze beweging wordt het vuil uit de afvoer losgemaakt en kan het wegspoelen. Ga voorzichtig te werk met deze trekveer, zodat je de leidingen niet beschadigt.

Share.

Comments are closed.

Exit mobile version