Voor het laatst bijgewerkt: 4 jaren geleden Joppe

10 redenen om Spaans te leren

Relevante informatie

Spaans leren is medisch gezien goed voor je. Wil je weten waarom? Lees dan snel verder!

Een cursus Spaans kun je om diverse redenen gaan volgen. Je kunt bijvoorbeeld proberen jouw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Het kan dat je meer over de Spaanse cultuur wil weten of met je Spaanse buurvrouw zou willen praten.

Spaans spreken kan echt een aanvulling zijn op jouw cv. Wat je beweegreden ook is, als je Spaans wil leren, moet je er vol voor gaan. Elke dag een aantal minuten Spaans praten bijvoorbeeld, of af en toe een Spaanse film kijken.

Spaans, Mandarijn Chinees en Engels zijn de meest gesproken talen op de wereld. Spaans is een Romaanse taal en stamt af van Latijn. Natuurlijk ligt de oorsprong in Spanje, maar in veel Latijn-Amerikaanse landen wordt ook Spaans gesproken. Als je bijvoorbeeld zaken wilt doen met Zuid-Amerikaanse landen, dan is Spaans spreken echt een must.

Mocht je nog twijfelen om Spaans te gaan leren dan kunnen de volgende redenen je misschien over de streep trekken.

De top 10 lijst   Direct naar de top 3
 1. 10

  Spaans spreken is zakelijk noodzakelijk

  In het bedrijfsleven wordt Spaans steeds belangrijker. Als je Spaans onder de knie hebt, kun je spreken met Spaanssprekende medewerkers en bijvoorbeeld met mensen in Latijns-Amerika. Als je een product aan de man wilt brengen in een Spaanstalig land, dan is dat natuurlijk het slimst om dat in het Spaans te doen. De wereld is door internet kleiner geworden, zowel verkopen als inkopen in landen die niet naast de deur liggen, wordt met de dag gemakkelijker. Daarnaast kan het heel goed voor je cv zijn, om een taal als Spaans te beheren. Het spreken van meerdere talen kunnen je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroten. Onderschat nooit de concurrentie als je gaat solliciteren en wees anderen een stap voor. Spaans spreken vergroot jouw loopbaanperspectief en kan je zelfs leiden naar de baan van je dromen.

  Spaans een veel gesproken taal op de wereld, het ziet ernaar uit dat in de toekomst nog meer mensen Spaans gaan spreken. Als je bijvoorbeeld kijkt naar zakendoen in Amerika, daar is ongeveer 15% van de mensen Spaanstalig. Met kennis van de Spaanse taal wordt een groot deel van de wereld bereikbaar. En zeg nu zelf, als Nederlander is de Engelse taal al met de paplepel ingegoten, samen met Spaans heb je een heel groot deel van de wereld gecoverd. Misschien hierna gaan voor Mandarijn-Chinees?

 2. 9

  Spaans leren is medisch gezien goed voor je

  Onderzoek heeft uitgewezen dat het spreken van meerdere talen de kans op het ontwikkelen van dementie tegengaat. Wetenschappers die dit onderzocht hebben, hebben aangetoond dat tweetaligheid het mentale vermogen van mensen verbetert. Ook voor je geheugen is het spreken van meer dan een taal heel goed. Meerdere talen spreken bevordert creativiteit en stimuleert je meer om na te denken. Ook je cognitieve vaardigheden worden door het spreken van meerdere talen verbeterd. Spaans leren is dus goed voor het jong en gezond houden van je hersenen. Leer je Spaans, dan leer je ook multitasking. Tijdens het eten koken wat zinnen leren of tijdens het joggen luisteren naar Spaanse muziek? Het helpt je allemaal met het trainen van jezelf twee of meer dingen tegelijk te kunnen. Daarnaast gaat geen minuut meer verloren. Een goed besteedde dag geeft je de mogelijkheid met een tevreden gevoel te gaan slapen.

 3. 8

  Verbeter je reiservaringen door Spaans te spreken

  Natuurlijk kun je Spaanstalige landen bezoeken met kennis van de Engelse taal, maar je merkt direct dat je toeristische bezoeken vooral beperkt worden tot de standaard toeristische trekpleisters. Het echte land en de mensen die er wonen leer je kennen door de taal ervan te spreken. Door de vele Spaanstalige landen die er op de wereld zijn, zijn er vast wel landen waar Spaans gesproken wordt, die je graag eens zou willen bezoeken. Als je de taal van het land spreekt, worden je reiservaringen verbeterd. Je krijgt veel meer inzicht in de cultuur en de mensen in het land, dan als je geen Spaans zou spreken. Veel Spaanssprekende mensen, spreken namelijk geen andere taal. Waar je je in veel landen kunt redden met jouw kennis van de Engelse taal, gaat dat in het binnenland van veel Spaanstalige landen niet op.

  Communiceren met de bewoners van het land gaat het gemakkelijkst als je gewoon hun taal spreekt. Normaal communiceren met de taxichauffeur, zelf een hotel boeken in een Spaanstalig land, de menukaart van onder tot boven begrijpen, er zijn redenen genoeg te bedenken waar Spaans je helpt tijdens het reizen. Bovendien zullen de inwoners het zeer kunnen waarderen, dat je de moeite genomen hebt hun taal te spreken voor je het land ging bezoeken. En bedenk jezelf eens, hoe mooi is het als je niet belazerd wordt, tijdens het kopen van toeristische snuisterijen omdat je elkaar begrijpt? Miljoenen mensen spreken Spaans, internationaal reizen wordt zo veel eenvoudiger als je Spaans spreekt.

 4. 7

  Met Spaans krijg je toegang tot de Spaanse kunst

  Spaanse muziek, literatuur en film, je kunt het natuurlijk vertaald of ondertiteld beleven, maar het begrijpen omdat je de taal spreekt zal je beleving verhogen. Een film kijken is zonder ondertiteling en zeker zonder synchronisatie veel mooier. Spaanse grappen kun je alleen maar begrijpen als je Spaans spreekt. Sommige grappen zijn namelijk eenvoudigweg niet te vertalen. Er zijn veel Spaanstalige Oscar-winnende films op de markt, die elke echte filmliefhebber echt eens moet bekijken. Ondertiteling zorgt altijd voor afleiding.

  Altijd al willen weten wat Shakira nou eigenlijk zingt als ze in het Spaans zingt? Spaanse muziek luisteren is al mooi, maar nog veel mooier als je begrijpt wat er gezongen wordt. En dan hebben we het nog niet gehad over de Spaanse literatuur. Sommige Spaanse werken zijn net monumenten. Denk bijvoorbeeld aan werken van Gabriel Garcia Marquez of Miguel Cervantes. Vertaald al prachtig, maar in het Spaans nog veel mooier. De Spaanse cultuur beleef je direct veel grootser, met Spaans wordt jouw kunstwereld letterlijk vergroot.

 5. 6

  Spaans leren is de brug naar nog veel meer talen leren

  Als je Spaans eenmaal onder de knie hebt, is het leren van nog meer andere talen eenvoudiger. Natuurlijk moet je hard werken, doorzettingsvermogen hebben en veel in de praktijk oefenen voor je een taal echt spreekt, maar door te vergelijken kun je nog veel meer talen leren. Er zijn veel talen die aan Spaans gelinkt kunnen worden, denk bijvoorbeeld aan Frans, Portugees, Italiaans of zelfs het oude Latijn. Het is allemaal familie van Spaans. Zodra je de grammatica doorhebt, je woordenschat zo groot is dat je mensen echt verstaat en de facetten van het Spaans automatisch geworden zijn, ben je klaar voor het leren van nog een andere taal.

 6. 5

  Spaans leren vergroot jouw kansen op een studie in het buitenland

  Veel scholen bieden studeren in het buitenland aan. Soms kun je een week naar een ander land, soms zelfs een heel jaar. Spreek je Spaans, dan kun je dit in de praktijk brengen in een Spaanstalig land. Een uitwisselingsprogramma naar een Spaanstalig land is direct binnen handbereik. Een studie in het buitenland heeft dan een doel met twee zijden: je leert de taal nóg beter door het dagelijks te spreken én de kans om binnen te komen wordt vergroot als je Spaans spreekt. Soms is het spreken van de taal zelfs een van de vereisten voor je aangenomen wordt op een school in het buitenland. Studeren in het buitenland is een ervaring voor het leven, wie wil er nu niet spannende avonturen beleven en ook nog eens een leerzame tijd hebben?

 7. 4

  Spaans leren om vrienden voor het leven te maken

  Als je een taal leert, doe je dat om beter te kunnen communiceren. Een taal leren opent veel deuren, die anders gesloten zouden blijven. Je ontmoet nieuwe mensen, bijvoorbeeld gelijkgestemden die allemaal dezelfde taal willen leren. Ook mensen aanspreken in hun eigen taal kan je op een dieper niveau met elkaar in contact brengen. Dit kan met verschillende beweegredenen, zo kan het dat je altijd al eens met die Spaanse buurvrouw wilde praten. Het kan dat je in een ziekenhuis werkt en de Spaanstalige patiënten wilt kunnen verstaan. Het kan dat je familie hebt in Spaanstalige landen, die je graag in hun eigen taal aan wil spreken.

  Het kan ook zijn dat bijvoorbeeld je zoon of dochter naar een Spaanstalig land verhuisd is voor de liefde en dat jij de Spaanse familie van je kind beter wilt begrijpen. Op een dag zijn er misschien zelfs kleinkinderen die vooral Spaans spreken. Niet is mooier dan elkaar écht te begrijpen. Spaans leren vergt inspanning, toewijding en tijd, maar de beloning zal in dit geval groot zijn. Leer je Spaans, dan kun je vrienden voor het leven maken.

 8. 3

  Spaans leren maakt je een onafhankelijk persoon

  Nergens meer een tolk nodig hebben, altijd zelf de menukaart in een Spaanstalig land begrijpen, zelfs in het Spaans de weg kunnen vragen: van Spaans spreken word je onafhankelijk. Het spreken van Spaans biedt ook mogelijkheden als je zelf graag andere mensen helpt. De levensstandaard in veel Spaanstalige landen is niet zo hoog, vergeleken met Westerse normen. Spreek je Spaans, dan kun je echt verschil maken. Spaanssprekende mensen spreken vaak geen Engels, dus als jij hen begrijpt, kun je ze echt helpen, als ze dat nodig hebben. Veel mensen zijn graag zelfredzaam, met het spreken van meerdere talen bereik je dat nog eenvoudiger.

 9. 2

  Spaans leren is relatief eenvoudig

  Veel Spaanse woorden zijn vergelijkbaar met Nederlandse woorden. Spaans leren hoeft dus helemaal niet zo moeilijk te zijn. Vooral als je een Spaanssprekend persoon in je omgeving hebt, dan heb je de taal zo onder de knie. Probeer zo vaak mogelijk met die persoon Spaans te spreken en oefen elke dag. Je kunt ook Spaans gaan leren om je eigen taal beter te begrijpen. Veel Nederlandse of Engelse woorden hebben hun oorsprong in het Latijn. Je woordenschat wordt aanzienlijk vergroot als je meerdere talen spreekt. Bovendien is het handig in bepaalde beroepsgroepen, denk bijvoorbeeld aan wetenschap, geneeskunde, recht en vele andere beroepen waarvoor een gespecialiseerde woordenschat nodig is.

 10. 1

  Spaans leren is gewoon leuk

  Als laatste reden een cliché. Spaans leren is gewoon leuk. Het opent veel mogelijkheden en zal je veel plezier geven. Wat je motivatie ook is om Spaans te leren, het verrijkt sowieso je beleving en komt je voor de rest van je leven van pas. Spreek je Spaans, dan onderscheid je je van de rest. Het is toch gewoon leuk om in het Spaans tapas te kunnen bestellen? Comfortabel spreken in een andere taal zal ook je vaardigheid in kritisch nadenken vergroten. Zeg nu zelf, Spaans leren heeft alleen maar voordelen!

10 redenen om Spaans te leren
Wat vind je van deze lijst?
3 sterren