Een blog is geschikt voor het delen van jouw passie of de visie van je bedrijf. Op regelmatige basis plaats je teksten over jouw vakgebied, hobby of leven. Het doel hiervan is een vast publiek trekken, nieuwe klanten werven of bijvoorbeeld mensen helpen met jouw expertise. Als je besluit te gaan bloggen, heb je wel een stok achter de deur: als je niet regelmatig post haakt je publiek namelijk af.
Er zijn legio redenen te bedenken waarom een blog goed voor jou zou zijn, maar als je dan een blog wilt starten, waar begin je dan? Vooral als je geen verstand hebt van websites programmeren, is een website bouwen een ingewikkelde klus. Gelukkig zijn er platforms waar het maken van je eigen blog een fluitje van een cent is. We noemen zeven services waarmee je snel en effectief je eigen blog kunt beginnen.
De top 7 lijst Direct naar de top 3
7. Tumblr
Miljoenen mensen hebben hun weg gevonden op Tumblr. Deze service is makkelijk in gebruik en geeft je de mogelijkheid verhalen, foto’s, video’s, etc. te plaatsen. Start je een blog op Tumblr, dan helpt het platform jou met het vindbaar maken van je blog voor nieuwe volgers. Niemand blogt immers alleen voor zichzelf. Jouw volgers krijgen bericht zodra jij iets plaatst en je kunt zelfs blogs van anderen re-bloggen. Positief hieraan is dat anderen dat ook met jouw blogs kunnen doen, wat weer nieuwe volgers op kan leveren. Tumblr biedt zeven verschillende berichttypen aan, je kunt alleen tekst delen, een foto, citaat of link, maar ook met andere Tumblr gebruikers chatten, audio en video delen. Tumblr is te vergelijken met andere sociale netwerksites. Mensen die een blog op Tumblr hebben, worden Tumblrs genoemd. Tumblrs kunnen supersnel posten, dit komt vooral omdat er slechts beperkte opties zijn, waardoor je heel snel een functionele blog op kunt zetten.
Topfeatures van Tumblr:
– Snel en simpel posten
– Sociaal netwerk
6. Typepad
Typepad is een flexibel platform voor bloggers. Je berichten kun je indelen in categorieën, waardoor je onderscheid kunt maken in het soort berichten dat je maakt, maar ook in verschillende onderwerpen. Door soortgelijke berichten op deze manier te koppelen, krijg je dat mensen sneller doorklikken naar een soortgelijke blog. Typepad heeft veel verschillende mogelijkheden voor een template, zodat je altijd een blog kunt maken die aan jouw huisstijl voldoet. Heb je een beetje basiskennis programmeren, dan kun je zelfs een eigen template ontwikkelen. Publiceren op Typepad is heel eenvoudig, via computer, mobiel of zelfs via e-mail. Volgens Typepad zelf: als je kunt typen kun je bloggen met Typepad. Het is volledig gehost, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de technische details. Met de ingebouwde tools valt je blog op Typepad op. Extra voordeel van Typepad: integratie met Google Analytics is gemakkelijk, waardoor je meer inzicht krijgt in je bezoekers.
Topfeatures van Typepad:
– Categorieën maken
– Berichten plaatsen kan zelfs via e-mail
– Altijd zicht op statistieken en integratie met Google Analytics
5. Wix
Wix biedt je de mogelijkheid een interactieve blog te maken. Er zijn veel templates beschikbaar en deze zien er ook nog eens goed uit. De editor is gebaseerd op ‘drag-en-drop’, wat hem erg gebruiksvriendelijk maakt. Bloggen met Wix geeft je veel creatieve vrijheid. Als gebruiker kun je tal van functionaliteiten toevoegen als plug-ins, contactformulieren of e-commerce. Daarnaast biedt Wix alles wat je nodig hebt voor een blog: een eigen domeinnaam, handige tools die je kunt gebruiken voor promotie (bijvoorbeeld op sociale media), galerijen voor foto’s en video’s, etc. Ook Wix is een platform waar wereldwijd miljoenen mensen zich bij hebben aangesloten. Je kunt Wix gratis uitproberen, waardoor je snel weet of het geschikt is voor jouw doeleinden. In een minuut of twintig kun je alles verkennen. Wix is geschikt als je simpel en snel een eigen website of blog wilt maken. Door middel van tags en categorieën kun je blogs van elkaar onderscheiden of juist aan elkaar laten linken.
Topfeatures van Wix:
– Gebruiksvriendelijk door drag-en-drop
– Zelf functionaliteiten toevoegen
– Veel kant-en-klare templates beschikbaar
4. Weebly
Ook Weebly werkt met drag-en-drop. De gratis online maker van websites biedt nieuwe gebruikers aan van alles uit te testen, voordat je je aangemeld hebt. Dit maakt de drempel een Weebly blog te maken laag. Zodra je je eerste blog gemaakt hebt en het wilt plaatsen, hoef je pas een account aan te maken. Het drag-en-drop systeem maakt het mogelijk tekst en foto’s te plaatsen waarna je zelf kunt slepen om de volgorde te bepalen. Zelfs in een mobiele app is het mogelijk de tekst bijvoorbeeld vet of schuingedrukt te maken. Achteraf iets aanpassen in je blog moet wel via de website. Weebly maakt het ook mogelijk een webshop te maken in je blog. Je kunt je voorraad beheren en bestellingen volgen. Voor de meer gevorderde gebruikers is het mogelijk SEO-instellingen aan te passen (bijvoorbeeld beschrijvingen en meta-keywords) en de voet- of hoofdregel te veranderen. Waar Weebly als gratis platform in uitblinkt, is de opslagruimte, deze is namelijk onbeperkt.
Topfeatures van Weebly:
– Gebruiksvriendelijk door drag-en-drop
– Ook te gebruiken voor webshops
– Eerst testen, dan pas aanmelden
– Onbeperkte opslagruimte
3. Blogger
Blogger is een gratis platform van Google, waarmee ook een privéblog te maken is. Deze blog is alleen toegankelijk voor mensen die je daarvoor toestemming geeft. Een blog maken is snel en makkelijk: je kiest een ontwerp uit diverse templates, maakt gebruik van een gratis domeinnaam en de analytics functie maakt het mogelijk te zien waar je publiek vandaan komt en wat men leuk vindt. De standaard templates zijn voorzien van een flexibele opmaak en tal van beschikbare afbeeldingen voor de achtergrond. Ook eigen afbeeldingen kun je gebruiken, waardoor je blog meer uniek wordt. Berichten toevoegen is gemakkelijk, alsof je een mail maakt of in Word werkt. Afbeeldingen en links zijn eenvoudig toe te voegen. Je bepaalt per blog of mensen mogen reageren en hoeveel berichten per pagina zichtbaar zijn.
Topfeatures van Blogger:
– Privéblogs mogelijk
– Snel en eenvoudig berichten toevoegen
– Gratis domeinnaam op blogspot.com
2. Squarespace
Squarespace is een content managementsysteem met geïntegreerde websitebouwer, een platform voor bloggen en hosting service. Je kunt Squarespace eenvoudig gratis uitproberen. Of je Squarespace gebruikt voor je portfolio, om blogs te publiceren of een bedrijf te runnen, alles is mogelijk met de standaard templates. De editor geeft je de mogelijkheid om met ‘bouwblokken’ te slepen, zodat de website precies wordt zoals je wilt. Content voeg je met een muisklik toe. Squarespace werd opgericht als alles-in-een oplossing voor websites. Ook hosting doet het platform zelf, waardoor je altijd over de laatste versies beschikt. Updaten of back-uppen, het gebeurt allemaal automatisch. Ook een webshop beginnen is mogelijk met deze service. Squarespace is mobielvriendelijk en je kunt naast tekst en foto’s ook video’s, tutorials en live-chat delen. Zonder technische kennis, kun je met Squarespace een mooie blog maken. Squarespace is niet gratis. De opslagruimte is bij dit platform onbeperkt.
Topfeatures van Squarespace:
– Je beschikt altijd over de laatste versie
– Alles-in-een oplossing
– Gratis uitproberen
– Onbeperkte opslagruimte
1. BlogLovers
BlogLovers onderscheid zich van de andere blog platformen omdat zij zich specifiek richten op de vrouwelijke blogger. Wat zij willen bereiken is een netwerk op te zetten met vrouwelijke bloggers die bloggen over zaken als fashion, beauty, lifestyle of travel. Juist doordat de bloggers zo nauw met elkaar in contact staan kunnen ze elkaar versterken door bijvoorbeeld tips te delen maar ook om bezoekers met elkaar uit te wisselen. Een ander voordeel van BlogLovers is dat zij een heel erg uitbreide style manager hebben. Deze manager stelt je in staat om zonder technische kennis een eigen template in elkaar te zetten. Hierbij kan je bijvoorbeeld de kleuren wijzigen, blokken voorzien van een mooi randje, de button kleur veranderen of het lettertype aanpassen. Praktisch elk element kan je stylen. BlogLovers is gratis maar kent ook een premium abonnement. Met het premium abonnement, waar je €9,99 voor betaald, krijg je onbeperkte opslagruimte en je eigen domeinnaam. Last but not least: via BlogLovers kan je ook echt geld verdienen. Je kan producten van bijvoorbeeld VTWonen promoten op je blog. Voor elke verkoop die je zet krijg je afhankelijk van je abonnement een percentage op je bank gestort. Verder maken ze het ook mogelijk om advertenties toe te staan op je blog en mee te delen in deze inkomsten!
Topfeatures van BlogLovers:
– Gebruiksvriendelijke editor
– Platform specifiek gericht op vrouwen
– Uitgebreide style manager om je eigen template te maken
– Gratis account met uitgebreide mogelijkheden