Wanneer je geen ruimte hebt op eigen terrein om een laadpaal te plaatsen kun je een openbare laadpaal aanvragen. Deze laadpaal wordt op openbaar terrein geplaatst en kan door iedereen gebruikt worden. Een openbare laadpaal aanvragen kan verschillende vragen oproepen, waar we graag antwoord op geven.
Hoe kan ik een openbare laadpaal aanvragen?
In de meeste gemeenten kan een openbare laadpaal worden aangevraagd via de website van de gemeente. Maar vaak zijn er ook andere mogelijkheden. Wil je bijvoorbeeld een laadpaal in Eindhoven aanvragen? Dan kan dit ook via de website van een aanbieder zoals Dutch Charge. Zij nemen de aanvraag dan voor jou uit handen zodat je nergens naar om hoeft te kijken.
Wat zijn de stappen voor het aanvragen van een laadpaal?
Alhoewel de stappen voor een aanvraag per gemeente kunnen verschillen zijn er vaak wel een aantal gemene delers. Zo mag er binnen een straal van 300 meter geen andere openbare laadpaal zijn en moet je in de gemeente waar je de openbare laadpaal aanvraagt wonen of werken.
Zijn er kosten verbonden aan de aanvraag van een openbare laadpaal?
Het aanvragen van de laadpaal via Dutch Charge is volledig kosteloos. Na het invullen van je gegevens gaat Dutch Charge kijken of deze voor jou de laadpaal aan kan vragen.
Hoe lang duurt het voordat de laadpaal er staat?
Alhoewel de verwerkingstijd van je aanvraag kan variëren afhankelijk van de gemeente waar je de laadpaal aanvraagt, duurt een plaatsing gemiddeld zo’n 20 weken. Dit is van het moment van aanvraag tot en met de plaatsing. Na jouw aanvraag gaat de gemeente eerst kijken of de plaatsing van een laadpaal mogelijk is. Bij goedkeuring wordt het proces in gang gezet en gaat een leverancier zoals Dutch Charge de laadpaal plaatsen. Eenmaal geplaatst duurt het nog een paar weken voordat de markeringsborden geplaatst worden.
Kan ik zelf de locatie kiezen voor mijn openbare laadpaal?
Je kunt in de meeste gevallen wel een voorkeurslocatie opgeven, maar deze wordt beoordeeld op haalbaarheid en technische mogelijkheden. Het is dus niet zeker dat de laadpaal geplaatst wordt op jouw gekozen plek.
Wordt de elektriciteit voor het opladen van mijn voertuig in rekening gebracht?
Ja, er wordt gerekend met een tarief per kWh.
Wat moet ik doen als de laadpaal defect is of niet naar behoren werkt?
Op de laadpaal staat een telefoonnummer dat gebruikt kan worden om een defect door te geven. De exploitant zal dan iemand sturen om de paal te repareren.
Kan ik een laadpaal aanvragen wanneer ik in een appartement woon?
Ook wanneer je in een appartement woont kun je een openbare laadpaal aanvragen. Wanneer je gebruikmaakt van een garage is het plaatsen van een laadpaal echter wel net anders dan wanneer je een openbare laadpaal aanvraagt via de gemeente. Neem contact op met je VvE wanneer je een laadpaal wil laten plaatsen in een parkeergarage.
Het aanvragen van een openbare laadpaal is dus helemaal niet zo moeilijk. Het enige dat je hoeft te doen is een aanvraag invullen, en de rest wordt voor je geregeld.