De keuze om je aan te melden bij een afkickkliniek vergt veel moed. Hiermee laat je namelijk zien dat je kunt toegeven dat je een probleem hebt en je bereid bent om hier hulp voor te zoeken. Om succesvol te kunnen herstellen van een verslaving, doe je er goed aan om ver weg te blijven van verleidingen en triggers die je kunnen beïnvloeden. Daarom kiezen veel mensen voor een afkickkliniek in Zuid Afrika. In een kliniek heb je immers geen andere keur dan je concentreren op beter worden.
De keuze voor een afkickkliniek
Kies je voor een afkickkliniek in het buitenland, bijvoorbeeld Zuid Afrika, dan krijg je dan kans om met een schone lei te beginnen. Je leert er bijvoorbeeld om nieuwe gewoonten op te bouwen en je processen te veranderen. Hoewel er wordt gedacht dat je met afkicken in het buitenland je keuzes beperkt, breid je ze juist uit. Tenminste, als je een kliniek kiest die bij je past. Denk bijvoorbeeld eens na over een privé afkickkliniek. Hier wordt de behandeling niet alleen primair gericht op verslaving, maar wordt er ook gekeken naar onderliggende factoren.
Bij het maken van je keuze is het dan ook belangrijk om een kliniek te kiezen waarbij jij het gevoel hebt dat de behandeling en de omgeving het beste bij jou passen.
Voordelen van herstellen in het buitenland
Kiezen voor een afkickkliniek in het buitenland heeft meerdere voordelen. Weet wel dat de effectiviteit afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder de aard van de verslaving, jouw individuele behoeften als persoon en de kwaliteit van de behandeling.
- Afstand van triggers: door jezelf fysiek te verwijderen uit de omgeving waar de verslaving is ontstaan, verminder je blootstelling aan triggers die anders zouden leiden tot een terugval. Nieuwe omgevingen kunnen daarom heel goed helpen om oude gewoonten te doorbreken.
- Nieuwe perspectieven en ervaringen: verblijf in een ander land biedt de kans om nieuwe culturen en manieren van leven te ervaren. Deze kunnen je perspectief verbreden en dragen bij aan je persoonlijke ontwikkeling.
- Privacy en anonimiteit: in sommige gevallen kan het buitenland ook een gevoel van anonimiteit bieden. Hierdoor voel je je wellicht comfortabeler om hulp te zoeken.
- Gespecialiseerde behandelingsmogelijkheden: bepaalde landen hebben gespecialiseerde afkickklinieken met programma’s die mogelijk beter aansluiten bij jouw specifieke behoeften en voorkeuren dan wat lokaal beschikbaar is.
- Focus op herstel: ga je naar het buitenland, dan kun je je volledig focussen op afkicken, zonder de afleidingen van het dagelijks leven.
Hoe zit het met nazorg?
Heb je een verslaving, dan is dit niet opeens te genezen. Velen stellen zelfs hun hele leven verslaafd te zijn, maar een manier te hebben gevonden om met hun verslaving om te gaan. Wel is het zo dat de kans op herstel van je verslaving toenemen als je het behandelprogramma volledig doorloopt. Dit geldt zowel behandelingen in binnen- als buitenland.
Hoewel afkicken in Zuid Afrika een goede keuze is om je te focussen op jezelf en je herstel, wordt dit natuurlijk anders als je weer naar huis gaat. Eenmaal thuis bestaat er een kans dat je getriggerd wordt, bijvoorbeeld als je een bar binnenloopt, naar een feestje gaat of andere gelegenheden waar drugs en/of alcohol worden genuttigd. Daarom wordt je tijdens je behandeling op dit soort situaties voorbereid. Na je herstelproject start je met een nazorgprogramma, waarbij je leert je dagelijkse leven weer op te pakken en om te gaan met de triggers die je op je weg tegenkomt.
Wordt een kliniek in het buitenland vergoed?
Let goed op, niet elke verzekering vergoed namelijk een afkicktraject in het buitenland. Dit is afhankelijk van je verzekering in jouw persoonlijke situatie.
Wil je echt snel worden opgenomen en je hebt er het geld voor (over), dan kun je kiezen voor een privékliniek. Het gaat hier meestal over particuliere klinieken die buiten de verzekeringen vallen. In sommige gevallen kun je dan dezelfde dag nog in het vliegtuig zitten en morgen starten met je behandeling.
Ook als je het wel via de verzekering doet, is de wachttijd vaak een stuk korter dan in Nederland. Hier zien we de wachttijden vaak oplopen tot wel 3-4 maanden, terwijl je in het buitenland vaak binnen enkele weken terecht kunt.