Je kunt geen tijdschrift openslaan of er staat een artikel in over gezonde voeding, veranderen van je leefstijl of het volgen van een dieet. Het klinkt allemaal heel gemakkelijk, maar een dieet volhouden is niet zo eenvoudig als het lijkt. Altijd zijn er verleidingen of momenten waarop diëten echt niet uitkomt. Toch is het voor veel mensen de hoogste tijd om het roer om te gooien. Maar wat is nou dé ultieme dieettip?
Wil je afvallen? Ga niet diëten!
Volg je een dieet, dan val je ongetwijfeld af, maar dat is tijdelijk. Een onderzoek onder dertien diëtisten bracht één duidelijke tip naar voren: ga niet diëten. Diëtisten zien een dieet om af te vallen als iets tijdelijks. Een bepaalde periode wordt alles wat lekker én fout is afgezworen, om je na verloop van tijd, na een periode van discipline, weer terug te laten vallen op een oud en vertrouwd voedingspatroon. Fout. De zogenaamde ‘verboden’ voedingsmiddelen worden met een dieet alleen maar meer aantrekkelijk. Het toverwoord voor succes lijkt balans te zijn. Door jezelf nieuwe gewoonten aan te leren, lijkt het helemaal niet of je bewust een dieet volgt. Dit moet ook helemaal niet zo zijn, ‘op dieet’ zijn klinkt negatief en maakt dat je nooit de balans vindt waar je naar op zoek bent.
Stap voor stap of rigoureus
Het enige dat volgens de experts echt helpt, is het veranderen van je leefstijl. En of je dat rigoureus doet of stap voor stap, het is de manier waar jij je het lekkerst bij voelt die het best helpt. Door je doel haalbaar te maken, is het gemakkelijker vol te houden en is je nieuwe leefstijl op een gegeven moment jouw nieuwe eetpatroon. Je doel moet zijn je huidige leefstijl voor de rest van je leven aanpassen naar een gezonde manier van leven. Dat wil niet zeggen dat het aanmeten van een nieuwe leefstijl eenvoudig is. Soms heb je een coach nodig, die je bijstaat in het vaststellen van je doelen en het volhouden van deze. Deze coach hoeft niet per se een professional te zijn, als diegene je maar motiveert. Ook support van huisgenoten werkt goed, zonder steun van je omgeving is aanpassen niet te doen.
Noteer je bevindingen
Als op papier staat wat je gewicht is of wat je doel, dan kun je niet meer terug. Zwart op wit maakt het net even meer grijpbaar. Je gewicht in een tabel bijhouden kan heel confronterend werken, maar ook motiverend. Je ziet in een oogopslag of je vooruitgang boekt en weet waar je aan toe bent. Ook foto’s kunnen goed werken, als je duidelijk je doel voor ogen hebt, weet je waar je het voor doet. Hoe duidelijker je doel is, hoe groter de motivatie om het te bereiken. Zorg er echter wel voor dat je doel haalbaar is. In een maand van maatje plus naar maatje model is iets dat je nooit zonder crash kunt bereiken. Stap voor stap kom je waar je zijn wilt, en dat is precies hoe een diëtist het je zal aanraden.
Neem de tijd!
Jezelf straffen omdat je iets lekkers gegeten hebt is niet de bedoeling. In een gezonde leefstijl is namelijk altijd ruimte voor iets lekkers. Jezelf voor de rest van je leven chocolade of wijn ontzeggen is iets wat je nooit vol gaat houden en wat ook helemaal niet nodig is. Het veranderen van je leefstijl moet dus vooral niet voelen als het volgen van een dieet. Het kost tijd, maar op een dag krijg je er een gezond gewicht voor terug en dat is nou precies waar je het voor doet.
Met de tips van de diëtisten en één fysiotherapeut uit ons onderzoek kun je direct aan de slag. We hebben ze daarom voor je op een rijtje gezet en hopen dat dé ultieme tip er voor je bijzit.
De top 13 lijst Direct naar de top 3
13. Marian Faber
Marian Faber van Dietistbalanza zegt: “De beste tip voor het volhouden van een dieet bestaat eigenlijk niet. Als dat zo was dan waren we allemaal slank toch? Het blijkt gewoon onwijs moeilijk om een gezonde leefstijl op lange termijn vol te houden. Wat een grote kans van slagen heeft is begeleiding bij het veranderen van je eet- en beweeggewoonten. Wij als dietisten zijn ook vaak een stok achter de deur, eens in de zoveel weken een korte afspraak of weegmoment blijkt erg goed te helpen bij het doorzetten met de goede gewoonten.”
12. Liesbeth van den Heuvel
Liesbeth van den Heuvel van Duurzamedietist vertelde ons het volgende: “Succesvol een gezonder eetpatroon aan leren komt aan op het volhouden ervan. Als je je nieuwe gewoonte 6 maanden met succes volhoudt, is het een nieuwe gewoonte geworden die niet meer weg gaat. Levenslang een ander voedingspatroon en een beter gewicht en meer energie.
Psychologische begeleiding
Bij het succesvol uitvoeren van een aangepaste voeding (geen dieet) zijn je innerlijke drijfveren de sleutel.
Voorbeelden:
Wat is je motivatie? Is die sterk genoeg? Hoe versterk je die? Wat zijn je valkuilen en wat zijn je vaardigheden om daarmee om te gaan?
Je bewust worden van je innerlijke drijfveren en daar ga je gebruik van maken als je gezonder gaat eten. Dan komt de verandering van binnenuit. Er is een knop die om gaat. Het vraagt psychologische begeleiding wie dat niet alleen kan en wil leren. Dat vraagt van de cliënt moed, je moet naar jezelf durven kijken.
Maatwerk
Iedereen is uniek.
klakkeloos een advies of tips uit een artikel opvolgen kan niet werken (dat is te algemeen).
Het vraagt altijd maatwerk. Het advies wat je bijvoorbeeld krijgt of wat je leest, hoeft in jouw persoonlijke situatie niet te werken.
Feiten over voeding
Er wordt veel onzin over voeding geschreven.
Baseer je op de feiten. Fabels leiden je af van de regie die je moet nemen voor het juiste effectieve pad. Ga voor deskundig advies naar de diëtist.”
11. Tahnee van Laere
Tahnee van Laere van Tahneelifestyle geeft als tip: “Mijn tip om een dieet vol te houden is, dicht bij je eigen voedingspatroon te blijven, als diëtist daar ook een passend en iets ander voedingspatroon van te maken. Iedereen heeft een eigen voedingsritme en gedrag opgebouwd. Moet/wil iemand nou graag afvallen dan is ver van je eigen voedingspatroon afwijken een zware opgaven om een “dieet” vol te kunnen houden. Daarbij niet alles in een keer te willen, kleine stapjes met kleine doelen. Zo hoef je niet “alles” te laten staan. Ik als diëtist werk echt op maat, kijk niet alleen naar je voeding maar juist ook wat daar achter zit, de gedragingen, beweging, omgevingsfactoren (zoals werk/ school en belangrijke personen) en algemene leefstijl.
Ik noem het ook geen “dieet” maar een verandering in je leefstijl en gedrag.”
10. Lisa Steltenpool
Lisa Steltenpool zei: “Als je wilt afvallen is het essentieel dat het haalbaar en leuk is. Zie het daarom niet als kortstondig dieet, maar als een nieuwe manier van leven waarbij je nieuwe smaken ontdekt, werkt aan een gezonder lichaam en altijd ruimte overhoudt voor guilty pleasures. Nooit van je leven meer chocola of wijn? Niet haalbaar en vooral niet nodig! Als je wilt afvallen, kan dat gerust, zolang het past in jouw levensstijl. Kortom: zorg ervoor dat je blijft genieten. Anders houdt je het dieet nooit lang vol.”
9. Yvonne Hollander
Yvonne Hollander zegt: “Wat ik in de praktijk zie is dat men of een commercieel crash dieet volgt, denk aan dr. Frank, Atkins, 1000 kcal dieet, South Beach, etc. of zelf alles wat ze lekker vinden verbannen uit hun eetpatroon, dit kun je maar tijdelijk volhouden op discipline. De een wat langer dan de ander maar uiteindelijk vervalt iedereen in het eetpatroon wat ze hadden voor ze zijn begonnen. Mijn tip is blijf voldoende eten op een dag, zodat je niet uitgehongerd hunkert naar snacks en snoep. Je kunt beter bij het ontbijt een extra boterham eten dan later op de dag een zak chips omdat je de hele dag te weinig hebt gegeten en uiteindelijk zwicht voor het verkeerde.”
8. Mariëlle Nooijen
Mariëlle Nooijen van Dietistenpraktijkmaakjenietdik zegt: “Zie het niet als een dieet. Tenminste als je doel is om gezonder te eten of als je af wilt slanken. Zie het als een aanpassing van leefstijl. Je moet het zo zien dat iemand die een dieet volgt dit doet vanwege een ziekte, aandoening, allergie of intolerantie. Diëten, voor iemand die over het algemeen gezond is, wordt vaak gezien als iets tijdelijks.Als het doel bijvoorbeeld is om af te slanken, zullen de kilo’s en de kledingmaten er na de dieetperiode weer aanvliegen. Nog wat extra tips: doe het op je eigen manier. De een wil alles in één keer rigoureus omgooien, de ander doet het stap voor stap. Kijk dus even wat bij je past, en als het niet lukt, is dat niet meteen een verloren zaak. Daarbij kom ik meteen bij mijn 2e extra tip: zoek een coach die bij je past. Iemand die je helpt je doelen vast te stellen en daar naartoe te werken. En, niet geheel onbelangrijk, eentje die je motiveert. Juist op het moment dat het niet lukt. Als je gezond bent en je redelijk algemene doelen hebt, kun je kiezen voor een goede vriend of vriendin die je coacht. Je coach hoeft dan niet per se een professional te zijn. Het gaat erom dat je steun hebt van iemand. Is je doel specifieker, of wil je iemand die meer kennis en expertise heeft of heb je een medische noodzaak voor een dieet? Ga dan wel op zoek naar een professional. Dit kan een diëtist zijn, maar kan bijvoorbeeld ook een personal trainer zijn. Het gaat er vooral om dat je je prettig bij die persoon voelt. Al met al dus 3 tips:
– Niet diëten, maar je leefstijl aanpassen.
– Doe het op je eigen manier en op je eigen tempo.
– Zoek iemand die je coacht. “
7. Anna Hecheltjen
Anna Hecheltjen van Dietist-anna geeft aan: “Bij een dieet ontzeg je jezelf bepaalde producten, die mag je dan niet meer hebben. Soms is dat een lange lijst met verboden voedsel. Mijn beste tip is dan ook om eerst te kijken hoe je gewend bent om te eten. Vanuit daar ga je dan proberen kleine, haalbare stappen te zetten. Voorbeelden daarvan zijn: een lepel groente extra of niet meer de hele, maar de halve reep chocolade wegwerken. Op deze manier leg je de lat niet te hoog en voorkom je een ‘roze-olifant-effect’. Nog een laatste tip: vraag steun van je omgeving. Je voedingsgewoonten veranderen is gewoon veel makkelijker wanneer ook je partner, vriend(in), ouders, collega’s je helpen.”
6. Liesbeth Smit-Verbruggen
Liesbeth Smit-Verbruggen van Primavoeding vertelde ons: “Verander je voedings- en leefgewoonten op een manier die goed vol te houden is en blijvend voor de rest van je leven. Maak daarin kleine stappen, uiteindelijk kom je dan ook waar je wilt zijn en kan je nog wel genieten van eten.”
5. Anneleen Visser
Anneleen Visser zegt:
“Planning en organisatie; oftewel zorg dat je de gezonde producten in huis hebt en dat je van te voren je dag(en) indeelt wat eet- en sportmomenten betreft. Des te kleiner de kans dat je de mist in gaat met een verleiding die voorbij komt.
Motivatie en discipline; houd je doel constant voor ogen en weet waar je het voor doet. Schrijf het zo nodig ergens op waar je er regelmatig aan herinnerd wordt.
Progressie; registreer je resultaat door bijvoorbeeld regelmatig een foto te maken of je gewicht bij te houden in een tabel. Zo zie je welke voorruitgang je boekt en dit werkt vaak motiverend. Of dat nou gaat om afvallen, aankomen of bijvoorbeeld fitter worden.”
4. Eline Posthumus
Eline Posthumus van Dieetstudio13 zegt het volgende: “De beste tip die ik kan geven om een dieet vol te houden is: balans houden. Als de basis van je eetpatroon goed is, is er ook zeker ruimte voor wat lekkers. Zo behoud je ook resultaat op de lange termijn en voelt het niet als een streng dieet, maar als een verandering van je leefstijl.”
3. Valerie Smeets
Valerie Smeets van Dietiste-smeets zei: “De sleutel tot succes is om je nieuwe eetstijl niet als een dieet te zien, maar als een verandering van je levensstijl! Eigenlijk mag je net niet het gevoel hebben dat je op dieet bent. Een dieet klinkt op zich al negatief en automatisch zie je verboden lijstjes verschijnen, die dan net zo aanlokkelijk worden. Lijst op wat er anders kan in je voeding en kies er enkele punten uit waaraan je wilt werken. Heb je je deze punten eigen gemaakt? Mooi! Dan kan je een nieuw punt kiezen om te veranderen. Je eetgewoonten drastisch veranderen leidt meestal tot een tijdelijk resultaat. Je pakt het best stap voor stap aan. Zo geef je jezelf voldoende tijd om te wennen en je gewoontes daadwerkelijk te veranderen.”
2. Petra Kersten
Petra Kersten zegt: “In staat zijn om werkelijk contact te hebben met jezelf, je lichaam en je gezondheid en hier respect voor te hebben. En daarnaast in staat zijn om discipline en structuur voor jezelf aan te brengen in je leef-, en eetpatroon.”
1. Suzan Koekkoek
Suzan Koekkoek (fysiotherapeut voor (aanstaande) moeders) van Hipfitmam vertelde ons: “Allereerst is van belang; waarom wil je het dieet dat je hebt gekozen? Wat is je doel? En waarom wil je dat doel bereiken. Hoe liever je dat doel wilt bereiken, hoe groter de motivatie het te halen. Er is echter een heel belangrijk detail; is het haalbaar? Is je eind doel regel? Zo niet, zul je falen en dat leidt eerder tot een negatief gevolg dan een positief gevolg. Heb je kleine tussenstapjes, dan heb je vaker een positieve feedback naar jezelf waardoor je meer gemotiveerd raakt en overtuigd van je kunnen om je einddoel te behalen. Als fysiotherapeut ben ik van mening dat een dieet niet alleen uit ‘het aanpassen van je voedingspatroon’ bestaat. Eigenlijk hou ik misschien wel helemaal niet van de term dieet op zich! Ik geloof er namelijk niet in. Je moet je lifestyle veranderen. Bewust worden van wat je doet en wat er anders moet. Niet alleen op gebied van voeding. Maar ook op gebied van bewegen, stress verminderen, genieten, een goede balans in zaken die voor jou belangrijk zijn. Waar ik als fysiotherapeut verstand van heb is dat stukje bewegen. Maar ik denk dat voor alle facetten afzonderlijk hetzelfde geldt:
– Maak heldere, haalbare doelen met liefst tussenstapjes waardoor je sneller ‘resultaat’ ziet en weet waarmee je bezig bent en een grote kans hebt dat je je einddoel haalt
– Hou het simpel. Verwacht niet van jezelf dat je ineens iedere dag 1,5 uur gaat lopen terwijl je normaal gesproken alleen de koffie op je werk lopend haalde. Kleine veranderingen maken vaak het grootste verschil. Met de fiets naar school/de winkel/je werk i.p.v. met de auto. De trap i.p.v. de lift. Dat soort dingen.
– Bedenk wat je nodig hebt om je einddoel te halen. Sporten/bewegen/gezonder eten gaat voor sommigen makkelijker wanneer ze het met een groep gelijkgestemden doen om zo een stok achter de deur te hebben. Een coach aan wie je wekelijks ‘verantwoording’ moet afleggen heeft hetzelfde effect. Bepaal voor jezelf wat voor jou werkt.
– Zorg dat je mensen om je heen hebt die je een handje helpen. Positief stimuleren. Je partner, je ouders, collega’s, een coach.
– Meten is weten. Zet de ‘huidige situatie’ op papier. Zo kun je ook echt meten en vaststellen hoe je ervoor staat.”