Hoe vaak moet ik het gazon maaien?

De ideale grasspriethoogte is zo’n drie centimeter. Het is dus afhankelijk van hoe snel het groeit hoe vaak je moet maaien. Als het zo’n zes centimeter lang is, is het zeker tijd om de maaimachine uit de schuur te halen. In de maanden april t/m november maai je met regelmaat, zo ongeveer elke vijf dagen. Dit is in het groeiseizoen, in de andere seizoenen kun je wellicht volstaan met eens per twee weken. Je gazon blijft zo mooi en onkruid of mos krijgt niet zo snel de kans om de kop op te steken. Hoe vaak je moet maaien is ook afhankelijk van het soort gras dat je hebt. Er zijn grassoorten die het best groeien als ze kort gehouden worden. Andere soorten floreren juist als ze wat langer zijn. Je moet je dus vooraf even goed inlezen en weten welke grassoort je hebt. Als het gras te lang is, heb je kans dat je je gazon stuk maait. Dit voorkom je door de maaibeurt in tweeën te doen, eerst een klein beetje je vervolgens de rest. Doe je dit niet, dan kan het gebeuren dat er in je grasmat open plekken ontstaan.

Gazon maaien

Als gras nog maar net gelegd is, kun je gelijk beginnen met maaien. Het maaisel dat achterblijft, hoef je niet weg te halen. Dit dient als voeding voor je gazon. Je kunt het beste alleen het fijne grasmaaisel laten liggen, grover gras of takken kun je het beste direct verwijderen. Mocht je toch per ongeluk een stuk gras beschadigen of stuk maaien, dan kun je dat eenvoudig oplossen. Een stukje nieuwe grasmat erin en je gazon straalt weer als nooit tevoren. Je krijgt overigens de mooiste grasmat door in rechte lijnen te maaien. Maaien is geen vervelend klusje, je krijgt er zelfs energie van. Even je verstand op nul en de maaimachine zijn werk laten doen. Binnen korte tijd ben je omgeven van de lekkerste geur die bestaat: de geur van vers, fris gemaaid gras. Het is weer afhankelijk van de grootte van je gazon welke manier van maaien het best is. Voor een klein gazonnetje is een handmaaier prima, voor een grote grasmat schaf je misschien liever een zitmaaier aan. En heb je zelf weinig tijd, dan ga je natuurlijk voor de grasrobot. Vergeet dan niet het lijntje te spannen waar de maaier tussen moet blijven, anders maait hij zo al je planten weg!

Speelgras hoeft overigens niet zo kort gemaaid te worden. Een centimeter of vier is prima. Heb je een gazon voor de sier, houd het dan op drie centimeter. Voor het groeien van gras heeft het gazon zonlicht nodig. Als je niet op tijd maait, kan de zon niet bij het gras komen en stagneert de groei. Maai je te vaak en te kort, dan droogt het gras juist uit van de zon. Zo’n beetje eind oktober of misschien begin november maai je het gazon voor de laatste keer in het jaar. Je laat het ietsje hoger dan normaal, zo’n centimeter of vijf. Je gras kan met deze lengte de winter in en is beschermd tegen vorst. De rustperiode gaat in. Het is misschien een precies klusje, maar als je eenmaal doorhebt hoe het werkt, geniet je optimaal van jouw gazon.