Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, dan heb je veel andere zorg nodig dan je gewend bent. Deze zorg kost veel geld, maar niet getreurd: er zijn vergoedingen voor. In dit artikel nemen we alle vergoedingen voor zwangerschap, bevallingen en nazorg (bij complicaties) met je door. Zo weet je precies wat je kunt verwachten bij gezinsuitbreiding.
Tijdens de zwangerschap
Tijdens je zwangerschap komt er meer zorg kijken dan je wellicht denkt. Zo heb je om de zoveel tijd een controle en een echo. Deze controles en echo’s vinden plaats bij een verloskundige afdeling van een ziekenhuis en worden vergoed door de basisverzekering. Vanaf 2024 wordt ook de 20 weken echo vergoed, maar dan vanuit de overheid. Je hoeft zelf alsnog niks te betalen voor deze echo. Ook wordt verloskundige zorg, bloed laten prikken, een NIPT en vervolgonderzoek, een 22 weken prik (kinkhoest) vergoed. Een zwangerschapscursus. kraampakket en babyuitzetlijst kun je als aanstaande ouder zelf moeten betalen, maar er zijn wel vergoedingen mogelijk. Het enige dat niet wordt vergoed naar aanleiding van de zwangerschap, is een fysiotherapie vergoeding 2024.
Bevallingen en kraamzorg
Ook wanneer je gaat bevallen, wordt er het één en ander vergoed vanuit de basisverzekering. Dat is fijn, want een bevalling kan aardig wat geld kosten. Wat je wellicht verrast, is dat een thuisbevalling vergoed wordt vanuit de basisverzekering, maar een bevalling in het ziekenhuis zonder medicatie niet (er wordt tot 205 euro vergoed). Daar is wel een aanvullende verzekering voor mogelijk. Beval je in het ziekenhuis en is er wel medicatie nodig, zoals een ruggenprik, dan vergoed de basisverzekering dit wel.
Is de bevalling goed verlopen en mag je weer naar huis, dan krijg je 10 bezoeken van kraamzorg vergoed. Vanaf 2024 kun je deze bezoeken verdelen over zes weken. Wil je meer kraamzorg, dan kun je je aanvullend verzekeren of ervoor kiezen deze kosten zelf te betalen. Hetzelfde geldt voor hulp bij voeden.
Complicaties, nazorg en aanvullend verzekeren
Niet iedere bevalling verloopt vlekkeloos en soms zijn er complicaties die nazorg vereisen. Denk aan complicaties bij hechtingen of het zakken van de bekkenbodem. Hechtingen en dergelijke worden gecontroleerd in het ziekenhuis of bij de (assistente van de) huisarts. Dit wordt vergoed. Ook wanneer hechtingen open gaan, krijg je de ziekenhuiszorg gewoon vergoed vanuit de basisverzekering.
Wanneer je er zeker van wilt zijn dat alle kosten omtrent zwangerschap, bevalling en nazorg gedekt worden, dan kun je je aanvullend laten verzekeren bij zwangerschap. Deze verzekeringen zijn speciaal gericht op zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden. In een aanvullende verzekering voor zwangerschap zit doorgaans een vergoeding voor zwangerschapscursussen, extra kraamzorg, de eigen bijdrage voor de kraamzorg, hulp bij borstvoedingsproblemen en bevallingen in het ziekenhuis zonder medicatie.
Er is ook goed nieuws voor de vrouw met bekkenbodemproblemen: een aanvullende verzekering dekt deze specifieke behandeling.
Wie niet op natuurlijke wijze zwanger kan worden, kan via een aanvullende verzekering IVF-behandelingen vergoed krijgen, vanaf de derde poging.
Zoals je ziet, wordt er een hoop zorg vergoed vanuit de basisverzekering en zijn er ook aanvullende verzekeringen die zeker de moeite waard zijn. Zo kun je onbezorgd zwanger zijn!