Stel je voor: je loopt op een mooie zomerse dag met een dienblad vol kopjes koffie en thee, vanuit de keuken richting je tuin. En net op het moment dat je bij de drempel bent, slaat de deur door een zucht wind onverwachts dicht. Of je zit lekker op de bank een boek te lezen, terwijl je de bovenboel even laat doorluchten. De ramen van de slaapkamers heb je tegen elkaar opengezet en dan opeens: bam! Het lijkt alsof de bliksem inslaat, maar het zijn je deuren die door een flinke zucht wind loeihard in het kozijn klappen. Gelukkig zijn dit soort situaties makkelijk te voorkomen met één simpele oplossing: het plaatsen van een deurstopper.
Wat is een deurstopper?
Een deurstopper is eenvoudig voorwerp waarmee je openstaande binnen- en buitendeuren kunt vastzetten. Door het plaatsen van deurstoppers (ook wel deurbuffers genoemd) voorkom je dat deuren ongewenst dichtklappen en kun je bijvoorbeeld ongestoord je kamer ventileren. En omdat je deuren niet meer ongewenst en ongecontroleerd kunnen dichtslaan, voorkom je ook schade aan je deuren, muren en kozijnen. Daarnaast draagt een deurstopper bij aan de veiligheid in huis; vooral voor huishoudens met kinderen en huisdieren. Want door een deurstopper te gebruiken, zullen vingertjes of pootjes niet meer zo snel klem komen te zitten tussen de deur.
Deurstoppers in allerlei soorten en maten
De wereld van deurstoppers is verrassend divers. Er zijn namelijk verschillende varianten op de markt. Laten we ze even langsgaan en beginnen bij de meest voorkomende: de vloerdeurstopper. Vloerdeurstoppers plaats je op de vloer, tegen of net iets onder je deur. Deze deurstoppers zijn veelal gemaakt van zachte materialen, zoals rubber of plastic. Maar er zijn ook vloerdeurstoppers die gemaakt zijn van metaal. Nu is de vloerdeurstopper onder te verdelen in twee categorieën: vaste vloerdeurstoppers en losse vloerdeurstoppers. De eerste groep is veelal gemaakt van RVS (al is een enkeling van rubber) en schroef je vast in de vloer. Hierdoor ligt de stopper stevig op de grond en kan deze tegen een stootje. Daarbij zijn deurstoppers van RVS vaak duurzamer en gaan ze langer mee dan de plastic of rubberen varianten. Maar het grote voordeel van de losse, plastic en rubberen vloerdeurstoppers is dat je ze gemakkelijk kunt (ver)plaatsen en verwijderen. Ook zijn ze vaak kleurrijker; denk maar aan de deurstoppers van het merk Stoppy.
Naast vloerdeurstoppers zijn er ook muurdeurstoppers. Deze deurstoppers (die vaak gemaakt zijn van robuuste materialen, zoals metaal en roestvrij staal) zijn zeer geschikt voor de wat zwaardere deuren en deuren die intensief worden gebruikt. Wel is het zo dat je een muurdeurstopper met schroeven aan de muur moet bevestigen, waardoor je deze deurstoppers niet zomaar kunt verwijderen of verplaatsen. Nu hebben veel merken daar in hun ontwerp wel over nagedacht. Daarom zijn veel van deze stoppers in verschillende stijlen en kleuren verkrijgbaar, zodat ze in ieder interieur passen. De Anastasius deurstoppers zijn hier een goed voorbeeld van.
Deurstoppers kopen: waar moet je op letten?
Ga je een deurstopper kopen? Dan is het belangrijk om er één te kiezen die past bij jouw deur en jouw situatie. Bedenk allereerst voor welke deuren je een stopper wilt gebruiken. Voor een dikke, zware buitendeur heb je een grotere deurstopper nodig dan voor een dunne, wat lichtere binnendeur. Vraag je vervolgens af waar je de deurstopper wilt plaatsen en of je dan beter kunt kiezen voor een losse deurstopper of eentje die je met schroeven aan een vloer of muur moet vastzetten. En kijk welke buiten deurstoppers qua kleur en stijl het beste bij jouw tuin passen. Wil je een rustige deurstopper, die nauwelijks opvalt? Of vind je het juist leuk om met een trendy deurstopper een statement te maken? De keuze is aan jou!
Conclusie
De deurstopper is de beste vriend van een ieder die zijn of haar deuren op een veilige manier open wil houden. Van rubberen vloerdeurstoppers tot RVS muurdeurstoppers, met de juiste deurstopper hoef je je nooit meer zorgen te maken over dichtslaande deuren, klemmende vingers en beschadigingen aan je interieur. Ga je een deurstopper kopen? Let dan wel even op zaken als materiaal, het gewicht van je deur en de stijl van je interieur. Op die manier kom je vanzelf uit bij de perfecte deurstopper die jouw huis niet alleen veiliger maakt, maar ook een stukje mooier.