Bij het afsluiten van de verplichte autoverzekering moet je niet alleen rekening houden met de dekking en de premie, want ook de schadevrije jaren spelen een grote rol. Schadevrije jaren zorgen namelijk voor een korting op je premie. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, des te hoger de korting zal zijn. Vaak wordt aangenomen dat deze jaren strikt persoonlijk zijn en niet overgedragen kunnen worden. Na jouw overlijden, gaan de schadevrije jaren bijvoorbeeld niet over op je erfgenamen. Dat klopt, maar wat veel mensen niet weten, is dat schadevrije jaren in sommige gevallen wél kunnen worden overgedragen op iemand anders. Deze overdraagbaarheid kan in specifieke situaties van grote waarde zijn.
Belang van schadevrije jaren
Voor elk jaar dat je zonder schade rijdt, bouw je een schadevrij jaar op. Dit vertaalt zich in een hogere no-claimkorting op je premie. Deze schadevrije jaren worden meegenomen als je van verzekeraar wisselt, waardoor je korting behouden blijft. Het is dus van groot belang om schadevrij te blijven rijden, vooral omdat een enkel schadegeval er al snel voor kan zorgen dat je jaren aan opgebouwde korting verliest. Weet in ieder geval dat het verlies van schadevrije jaren een aanzienlijke financiële impact kan hebben. Dit maakt het belangrijk om je goed te verzekeren en na te denken over aanvullende dekkingen, zoals een no-claimbeschermer. Zo’n beschermer zorgt ervoor dat je premie niet stijgt na een schadegeval.
Overdraagbaarheid van schadevrije jaren
Je kunt de opgebouwde schadevrije jaren meenemen naar een andere autoverzekeraar, met uitzondering van de no-claimbeschermer. Bij de no-claimbeschermer zijn er namelijk wel gevolgen voor het aantal schadevrije jaren, maar door de beschermer zal de verzekeraar de premie niet verhogen. Dit geldt dus enkel voor deze verzekeraar. Houd hier rekening mee bij het uitvoeren van een autoverzekering simulatie en geef zeker het juiste aantal schadevrije jaren in. Zo voorkom je onaangename verrassingen.
Schadevrije jaren verdelen na relatiebreuk
Verder zijn deze schadevrije jaren strikt persoonlijk en zijn ze in principe niet overdraagbaar aan een ander persoon, zoals je zoon of dochter. Sinds 2022 zijn er echter een aantal uitzonderingen waarbij schadevrije jaren toch kunnen worden overgedragen. Dit geldt met name bij een ontbinding van een geregistreerd partnerschap, een echtscheiding of een overlijden. In dergelijke gevallen is het mogelijk dat een partner veel in de auto reed, maar persoonlijk geen schadevrije jaren heeft opgebouwd. Vroeger was het zo dat men na bijvoorbeeld een echtscheiding zelf ineens een hogere premie diende te betalen. Dat is sinds 2022 gewijzigd. Sindsdien kunnen de schadevrije jaren over de twee ex-partners worden verdeeld. Dit gaat echter niet vanzelf, maar moet bij de verzekeraar worden aangevraagd.
Schadevrije jaren meenemen uit leasing of uit buitenland
Een tweede geval van overdraagbaarheid geldt bij een leaseauto. Als je in een leaseauto rijdt, bouw je namelijk officieel zelf geen schadevrije jaren op. De premie wordt namelijk bepaald op basis van het risicoprofiel van de leasemaatschappij. Op basis van de leaseverklaring van deze maatschappij, waarin staat hoelang je met de auto hebt gereden en hoeveel schades er zijn geweest, kun je toch deze externe schadevrije jaren meenemen. Ook dit geldt sinds 1 januari 2022.
Volledigheidshalve moeten we zeggen dat het mogelijk is om schadevrije jaren uit het buitenland mee te nemen naar Nederland, bijvoorbeeld als je in het buitenland hebt gewoond of gewerkt. Hiervoor heb je een royementsverklaring nodig van de buitenlandse verzekeraar. Hierbij blijven de schadevrije jaren aan jou behoren, het gaat in dit geval dus niet om overdraagbaarheid tussen personen.