In Europa zijn ze bijna niet te vinden, de grootste steden van de wereld. Vooral China spant de kroon, met maar liefst vijf steden in deze top vijftien. De steden kennen nogal wat problemen, als luchtvervuiling en vervoersproblemen door soms achterblijvende infrastructuur. Daarnaast heeft uiteraard elke stad zijn charme en er zijn de meest fantastische bezienswaardigheden te vinden. De vijftien steden hebben absoluut één ding gemeen: er wonen chaotisch véél mensen…
De top 15 lijst Direct naar de top 3
15. Lahore (10,052,000 inwoners)
Pakistan heeft nogal wat grote steden. Een daarvan is Lahore. Volgens een legende werd deze stad opgericht door Loh, een Hindu prins. Lahore was lange tijd de hoofdstad van Noord-India. Lahore staat bekend om zijn filmindustrie en wordt daarom ook wel Lollywood genoemd, niet te verwarren met Bollywood, de filmindustrie uit Bombay. In Lahore spreekt men Punjabi. De stad is te vinden aan de grens met India. Een van de meest belangrijke gebouwen in de stad is de Badshahi moskee. Dit is de vijfde moskee in de hele wereld en heeft van alle moskeeën het grootste binnenplein.
14. Jakarta (10,075,310 inwoners)
Jakarta ligt in Indonesië. De stad ligt op eiland Java en is de grootste metropool in Zuidoost-Azië. Oorspronkelijk heette deze stad Sunda Kelapa. In Jakarta zijn veel overdekte winkelcentra te vinden. De winkels in deze centra zijn nogal exclusief en daarom niet bereikbaar voor veel inwoners van de stad. Het tropische klimaat in de stad zorgt voor hoge temperaturen, het hele jaar door. Tijdens het regenseizoen zijn er nogal eens overstromingen. De stad heeft daar flink van te lijden. Ook luchtvervuiling is een groot probleem in Jakarta. Dit komt omdat er volop verkeersopstoppingen zijn. Een mondkapje is hier geen overbodige luxe!
13. Shenzhen (10,467,400 inwoners)
Aan de grens van Hongkong ligt de Chinese stad Shenzhen. Deze stad heeft de grootste metropool ter wereld. In de jaren zeventig van de vorige eeuw had de stad maar 30.000 inwoners. Veel mensen waren geëmigreerd naar Hongkong, New York en ook Nederland. In deze stad zijn zes grensposten te vinden. Deze controleren alle transport naar en van Hongkong. De stad heeft veel bezienswaardigheden, een daarvan is Dapencheng, een ommuurd dorp en Hongfatempel, een boeddhistisch tempelcomplex. Maar ook Windo of the World vind je hier, een kitscherig attractiepark waar o.a. een Eiffeltoren staat.
12. São Paulo (12,038,175 inwoners)
De Braziliaanse stad São Paulo is een miljoenenstad. Tot 1870 was het een klein stadje, maar nu heeft het de hoogste concentratie woontorens. Meer dan 18.000 gebouwen met vijftien of meer verdiepingen telt de stad. São Paulo heeft weinig oude gebouwen, die hebben bijna allemaal plaats moeten maken voor iets groters. Er heerst een subtropisch klimaat in de stad. Het seizoen is van december tot maart nat en van juni tot oktober droog. In São Paulo is het Musea de Arte de São Paulo te vinden, een van de grootste Latijns-Amerikaanse musea. Daarnaast is de kathedraal van São Paulo een van ’s werelds grootste neogotische kathedralen.
11. Moskou (12,197,596 inwoners)
De Russische stad Moskou staat bekend om bezienswaardigheden als het Rode Plein, het Kremlin en het Mausoleum van Lenin. In het Kremlin zetelt de nationale Russische regering. Er zijn veel nachtclubs in de stad te vinden, waar je voor een flinke duit naar binnen mag. In 1980 waren de Olympische Spelen in Moskou. Daarnaast staat de stad bekend om zijn vele voetbalclubs. Moskou is de laatste jaren heel snel gegroeid. En dat ondanks dat de stad een intern paspoortsysteem heeft, wat vestigen in deze grote stad ingewikkeld maakt. Er was ook een tijd dat hier de meeste miljardairs ter wereld woonden, maar inmiddels is de stad wat dat betreft voorbijgestreefd door New York en Londen.
10. Bombay (12,442,373 inwoners)
Bombay is de tweede grootste stad van India en wordt ook wel Mumbai genoemd. Dit is zelfs sinds 1996 de officiële naam van de stad, omdat men toen besloot dat alle Indiase steden een originele Indiase naam moesten hebben. Veel van het Indiase goederenvervoer komt het land in via de havens in Bombay. Bombay is een commercieel en cultureel hart van India. Veel Indiase bedrijven hebben er hun hoofdkantoor en er is een hoge levensstandaard. Helaas kent de stad ook veel sloppenwijken, maar liefst meer dan veertig procent leeft in zo’n wijk. In Bombay vind je onder andere Dharavi, een van de grootste Aziatische sloppenwijken.
9. Guangzhou / Kanton (13,080,500 inwoners)
In het Chinese Guangzhou, of Kanton zoals wij het in Nederland noemen, woont men heel dicht op elkaar. Je kunt het je voorstellen, als je bedenkt dat op een gebied dat ongeveer half zo groot is als Nederland, 62 miljoen mensen wonen. Kanton is een belangrijke havenstad. Ook de internationale luchthaven in de stad is een van de belangrijkste van China. In Guangzhou wordt door het grootste deel van de inwoners Guangzhouhua gesproken, een taal die door Kantonezen gezien wordt als Standaardkantonees. In deze stad zijn ook Danjia te vinden, een volk dat op boten woont. Deze mensen leven van de visserij.
8. Tokio (13,513,734 inwoners)
Tokio is de enige in dit rijtje dat geen stad is, maar een conglomeraat van steden. Tokio was ooit wel een stad, maar is dat sinds 1943 niet meer. Heel lang geleden heette Tokio Edo. Het was een vissersdorpje, dat door de Tokugawa-familie werd overgenomen in 1603. In 1923 was er een aardbeving, de branden die erop volgden maakten dat Tokio verwoest werd. De Tweede Wereldoorlog was ook geen goede tijd voor Tokio. De stad werd wederom met de grond gelijkgemaakt. Na de oorlog werd Tokio in sneltreinvaart opgebouwd en had het weer toekomst. Zelfs een toekomst waarin in 1964 de Olympische Spelen georganiseerd werden. Omdat de stad twee keer vanaf de grond is opgebouwd, is het stadsgezicht nogal modern en eigentijds.
7. Istanboel (14,160,467 inwoners)
Een van de weinige Europese steden in het rijtje, Istanboel ligt namelijk in het Europese gedeelte van Turkije. Onder de naam Constantinopel was deze stad bekend als de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. De stad bestaat uit 27 districten. Er zijn tal van bezienswaardigheden in de stad te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de vele kerkgebouwen, synagogen, moskeeën en paleizen. De Grote Basaar van Istanbul is een van de grootste overdekte winkelcentra die in de wereld te vinden zijn. Istanboel heeft een rijke cultuur, sloppenwijken kun je er niet vinden. Wil je het oude gedeelte van de stad bewonderen, klim dan eens op de Galatoren.
6. Tianjin (15,200,000 inwoners)
Havenstad Tianjin is te vinden in het noorden van China. Het grenst aan zowel de Gele Zee als de Bohaizee en is China’s grootste kuststad. Sinds de negentiende eeuw dient deze stad als toegangspoort via zee voor Peking. Tijdens de Tang-dynastie werd in deze stad goud verhandeld. Invloeden van Duitse, Franse en Britse komaf zijn in de geschiedenis van deze stad duidelijk te vinden. Dit komt tot uiting in de architectuur, die koloniaal genoemd kan worden. Wil je een fenomenaal uitzicht over Tianjin? Ga dan in het Tianjin Eye, een reuzenrad van honderdtwintig meter hoog. In Tianjin wordt ongeveer veertig procent van de grondoppervlakte gebruikt voor landbouw. Vooral tarwe, rijst en maïs wordt hier verbouwd. De haven van Tianjin is de derde grootste haven van de wereld.
5. Lagos (Nigeria) (16,060,303 inwoners)
Jarenlang was Lagos de hoofdstad van Nigeria. Sinds 1991 is dat echter Abuja. Het mag nu de vijfde stad van de wereld zijn, ooit was Lagos een klein dorp. Het stond beter bekend als Eko en had langs de Atlantische kust een natuurlijke haven. Delen van Lagos zijn op eilanden te vinden, die met bruggen verbonden zijn aan het vaste land. In Lagos is ook ’s werelds grootste kerk te vinden. Meer dan 50.000 zitplaatsen zijn er in de Fatih Tabernacle, zoals de kerk heet. Deze kerk staat er nog niet zo lang, sinds ergens eind twintigste eeuw. Het is de belangrijkste kerk van de Winners’ Chapel, een kerkgenootschap in Nigeria. Het is druk in Lagos, maar door de onduidelijke infrastructuur is het ook nog chaotisch. Lagos telt meer dan veertig sloppenwijken en twee derde van de bevolking is niet voorzien van elektriciteit.
4. Delhi (16,787,941 inwoners)
De Indiase stad Dehli was hoofdstad van Brits-Indië van 1912 tot 1931, sindsdien is New Dehli de hoofdstad eerst van Brits-Indië, later, na de onafhankelijkheid van India. Het heeft als stad een aparte constructie: het is een territorium en valt niet onder een deelstaat. De stad is een echt verkeersknooppunt, met de vele snelwegen, spoorbanen, busterminals en vliegvelden. De metro is in aanleg en is naar verwachting in 2022 klaar.Er zijn veel archeologische opgravingen en traditioneel wordt deze stad gezien als de hoofdstad van de Pandava’s. Dit waren de hoofdrolspelers in Mahabarata, een Indiaas epos. In dit epos trouwen vijf broers met één vrouw, die een van de broers had gewonnen tijdens pijlschieten. In Dehli staat de grootste moskee van India en een twee kilometer lange rode zandstenen muur met een hoogte van 33 meter. In Dehli vind je zowel sloppenwijken als luxewoningen.
3. Peking (21,516,000 inwoners)
Peking, ook wel Beijing genoemd, is de hoofdstad van China, maar qua inwonersaantal de tweede stad van het land. Sinds 2005 heeft de stad dezelfde status als provinciën in het land. De letterlijke vertaling van Beijing is ‘noordelijke hoofdstad’. In Peking spreekt men Bejinghua, de basis van het Standaardmandarijn. Ook de keuken is vooral Mandarijns. Uiteraard is de welbekende Pekingeend hier een beroemd lokaal gerecht. De stad heeft veel bijzondere bezienswaardigheden, als de Verboden Stad, het Plein van de Hemelse Vrede en het Zomerpaleis. Verboden Stad is een monument. Het Plein van de Hemelse Vrede kennen we vooral van de studentenopstanden. Peking is een verontreinigde stad, het schijnt dat het effect van een teug lucht nemen gelijkstaat aan het effect van meer dan twintig sigaretten roken.
2. Karachi (23,500,000 inwoners)
Karachi ligt in Pakistan, het is niet alleen de grootste stad van dit land, het is ook nog eens het commerciële en financiële hart van het land. Ooit, in de Griekse oudheid, bevond zich op deze plek de stad Krokola. Dit was een havenstad dat ook wel Barbarikon genoemd werd. En zelfs de naam Debal is een tijdlang gebruikt voor deze stad, wat ooit ontstond als vissersdorp. Karachi heeft een zeer explosieve bevolkingsgroei meegemaakt. Tussen 1998 en 2011 heeft de stad zijn inwonersaantal namelijk verdubbeld. In die tijd kwam een grote groep Urdu-sprekende moslims naar Karachi, als gevolg van de splitsing van India en Pakistan. Door deze verandering in het bevolkingsaantal spreekt bijna de helft Urdu, verder wordt er Punjabi, Pashto, Sindhi, Balochi en Saraiki gesproken.
1. Shanghai (24,256,800 inwoners)
Shanghai is niet alleen de grootste stad van China, het is de grootste van de wereld. Ooit ontstond deze megastad als Huating, een vissers- en textieldorpje. Sinds er in 1553 een stadsmuur gebouwd werd, ziet men Shanghai als stad. Sinds 1842, het Verdrag van Nanking werd toen met het Verenigd Koninkrijk gesloten, is het uitgegroeid tot een enorme havenstad met verbindingen naar de hele wereld. Deze haven is ook nog eens de grootste ter wereld. De letterlijke vertaling van Shanghai is ‘boven zee’. De stad is opgedeeld in achttien delen, waarvan zeventien districten en een arrondissement. Men spreekt in deze stad het Standaardmandarijn. In Shanghai stond ooit twaalf dagen lang een file van honderd kilometer. Hiermee is de stad niet alleen het grootste van de wereld en heeft het de grootste haven, het heeft ook nog de twijfelachtige eer het record van langste file ooit te hebben.