De GoPro, de camera waarmee je ook onder extreme omstandigheden foto’s en video’s kunt maken, neem je eenvoudig overal mee naar toe. Hij kan tegen extreme kou, is stevig en ook nog waterproof. Het is ook een prima backpackcamera. De duurzame draagbare camera’s kun je vastmaken aan je helm of bijvoorbeeld aan je snowboard. De GoPro’s worden vooral gebruikt tijdens vrijetijdsbesteding, maar eigenlijk kun je hem altijd gebruiken voor mooie beelden, al maak je een foto van een mooie boom!
Uiteraard kun je jouw meest avontuurlijke activiteiten met deze camera vastleggen. Ga je skydiven? Snowboarden of gewoon kanovaren? De GoPro kan tegen een stootje, dus die neem je gewoon mee. Maar hoe maak je nou echt mooie beelden? We geven je hierbij acht functionele tips waarmee je foto’s en video’s nóg mooier worden en ze nog meer opvallen in de menigte.
8. Vertel een goed verhaal
Het verhaal achter de video is misschien wel het belangrijkst van de hele video. Met een sterk verhaal boei je je publiek van begin tot eind, zelfs als je filmtechnieken niet zo goed zijn. Probeer altijd een goed idee achter je beelden te hebben, zodat je weet welke kant je verhaal opgaat en hoe je dit het best in beeld kunt brengen. Dit kun je zelfs vooraf in kaart brengen met een storyboard. Wil je helemaal goed voorbereid zijn, plan dan je hele verhaal in met een lijst van de verschillende shots. Maak een verhaal met een begin, midden en eind. Dit maakt dat je je tijdens het filmen helemaal kunt concentreren op de beelden en niet op wát je moet filmen. Hiermee kun je veel creatiever handelen.Wil je tips of meer ideeën over dit onderwerp? Dan raden wij je het boek Professional Guide to Filmmaking aan van GoPro. Het leert je alle grondbeginselen van het filmen met de GoPro en gaat dieper in op alle onderwerpen in dit verhaal, inclusief hoe je om moet gaan met verschillende onderwerpen, van skateboarden en skydiven tot een jamsessie in het donker.
7. Stabiliseer je camera
Er gaat niks boven een statief voor de meest stabiele films. Vooral stilstaande shots worden met een statief echt het mooist. Een GoPro weegt niet veel, het is daarom niet noodzakelijk een zware stick aan te schaffen. Voor het stabiliseren van opnamen die bewegen, is er niets beter dan een aangedreven gimbal. Dit is een camerahouder die gestabiliseerd is en er dus voor zorgt dat de camera recht blijft. Hier krijg je echt hele stabiele beelden van, ook als je trillende handen hebt. Drones zijn vaak voorzien van een ingebouwde gimbal, zodat de beelden altijd stabiel zijn, ook in een turbulente lucht. Een gimbal is niet goedkoop, houd daar wel rekening mee. Als je een gimbal niet kunt betalen, kun je ook de GoPro tegen je gezicht drukken. Het lijkt een vreemde tip, maar je krijgt echt een stabieler beeld van deze handeling. Dit is echter geen aanrader als je aan het mountainbiken bent en dus je handen aan je stuur moet houden. Je hebt voor deze manier van stabiliseren echt twee handen nodig.
6. Gebruik filters om de kwaliteit van de video te verbeteren
Fotografen en filmers maken vaak gebruik van filters waarmee je foto’s of video’s echt kunt verbeteren. Je moet hier niet denken aan de bekende Instagramfilters, waarmee je de kleuren van een foto aanpast. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een grijsfilter, waarmee je als je filmt in een heldere omgeving de mogelijkheid hebt gebruik te maken van een langere sluitertijd, zonder dat het beeld schokkerig wordt. Wil je filmen onder water, dan kun je met een roodfilter bereiken dat er een blauwgroene boventoon ontstaat. Er zijn een heleboel beschikbare filters, waar je de kwaliteit van je beelden echt kunt verhogen. Test de verschillende mogelijkheden gewoon eens uit!
5. Het gebruik van burst en time-lapse
GoPro camera’s hebben uitstekende video-mogelijkheden, maar ze functioneren ook als geweldige kleine camera. De Hero4 modellen bieden verschillende burst en time-lapse functies, waarbij je foto’s kunt toevoegen aan een video. Time-lapse is een manier van films maken waarbij er minder beelden per seconde gebruikt worden dan bij frame rate. Hiermee krijg je een aaneenschakeling van beelden, die als een soort vertraagde film getoond kunnen worden. Je kunt dit bijvoorbeeld gebruiken als je een uitkomende knop van een plant wilt filmen, waarbij er veel tijd tussen de diverse beelden zit en je er uiteindelijk een filmpje mee wilt monteren. Ook de time-lapse en night-lapse functie (met een lange belichting) geeft verrassende beelden, door het gebruik van nachtfoto’s. Je krijgt met deze functie echt mooie en opvallende video’s.
4. GoProtune
De GoPro Hero4 beschikt over een functie die GoProtune heet. Hiermee krijg je meer controle over witbalans, verzadiging, belichting, ISO, etc. Als je bijvoorbeeld beelden wilt maken in het felle zonlicht kun je de belichtingscompensatie instellen op niveau -1 waarmee je voorkomt dat het lijkt alsof een deel van de foto of video gewist is. Met deze functie krijg je veel meer flexibiliteit in kleuren en details. Dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, maar mocht je het standaard GoPro-aanbod ontgroeid zijn, biedt dit model met deze functie echt een keur aan nieuwe mogelijkheden.
3. Zoek een nieuwe invalshoek
Een GoPro heeft een hele brede kijkhoek die actie vastleggen heel goed mogelijk maakt, maar als je echt interessante video’s wil maken, moet je de invalshoek eens veranderen. Als je bijvoorbeeld actie opneemt, is het gebruikelijk om een naar voren gerichte GoPro te gebruiken. Als je zo af en toe de stand van de camera aanpast, krijg je een veel gevarieerder beeld. Neem als voorbeeld dat je gaat surfen, als je alleen maar foto’s maakt vanuit jouw zicht, krijg je geen spannende foto’s. Overweeg dus af en toe de camera in een andere positie te zetten.Nieuwere GoPro camera’s bieden een aantal gezichtsveld modi aan, als ultra breedbeeld (156-170 graden), medium uitzicht (127 graden) en beperkte visie (0 graden). Door te wisselen tussen deze drie ingebouwde gezichtsvelden, krijg je een soort zoomfunctie waarmee je gevarieerde video’s maakt en je ervoor zorgt dat ze meer opvallen.
2. Handmatig de instellingen aanpassen
Een GoPro is voorzien van automatische instellingen. Op zich niks mis mee, vooral als je nieuw bent met het apparaat, maar handmatig sleutelen en uitproberen geeft de mooiste beelden. Vooral als je foto’s wilt nemen in moeilijke lichtomstandigheden kun je met de handmatige instellingen het meest bereiken. Er zijn verschillende GoPro camera’s op de markt. Vooral met een kwalitatief beter model als de Hero4 (verkrijgbaar in zilver en zwart) kun je met de resolutie die je wilt fotograferen. Als je een beetje speelt met de verschillende resoluties, krijg je er steeds meer gevoel voor. Voor je het weet, weet je precies welke instellingen je moet gebruiken voor welke omstandigheden en krijg je de allermooiste foto’s. Je moet er wel rekening mee houden dat bestanden die gemaakt zijn met een hogere resolutie ook meer ruimte innemen op de GoPro. Maak je je video’s met als bedoeling ze op YouTube te zetten, maak ze dan niet te groot. Je kunt deze video’s het beste opnemen met een resolutie van 1080. De perfecte resolutie is ook afhankelijk van je workflow. Wil je snel schieten en delen of wil je echt een meesterwerk maken?Films bestaan uit een aantal frame rates per seconde. Wat naast resolutie dus belangrijk is om handmatig in te stellen, is de frame rate. Voor beeld dat eruitziet als reality-tv kun je het beste zestig frames per seconde gebruiken. Dit geeft het meest vloeiende beeld. Gebruik je vierentwintig tot dertig frames per seconde, dan krijg je een filmische uitstraling. Het onderwerp moet de keuze bepalen, hoewel je je wel moet realiseren dat niet alle frame rates te behalen zijn bij elke resolutie. Ongeveer kun je aanhouden zestig rates per seconde voor lichte omstandigheden en snelle actie of juist slow motion, dertig voor weinig licht, langzame en filmische beelden of juist regelmatige actie.Tot slot kun je de aspect ratio handmatig instellen. Met GoPro camera’s kun je schieten in 16:9 of 4:3 (denk hierbij aan een HD-televisie versus een ouderwetse televisie). 16:9 is nu de standaard, maar schieten met 4:3 geeft grotere beelden. Wat je kunt doen is aan een stok fotograferen met 16:9, maar als je foto’s wilt maken in 4K, gebruik dan 4:3 en snijdt de foto’s bij tot 16:9 in een nabewerking. Zo kun je de mooiste beelden uitsnijden.
1. Zet de camera vast
We geven je als advies mee om diverse plekken te testen, waar je de GoPro kunt monteren. Probeer het uit, vanaf welk punt krijg je de mooiste shots? En vanuit welke hoek kun je het te fotograferen object het best benaderen? Je kunt bijvoorbeeld de camera op je fietshelm monteren, waarbij je zo ongeveer beelden krijgt vanuit het oogpunt van de fietser. Ook kun je hem op de achterkant van je fiets monteren, waardoor je je medefietsers filmt. Monteer je er twee, dan krijg je twee weergaven van hetzelfde gebeuren, dat geeft een leuk effect. Voor het monteren van de GoPro zijn speciale zuignappen verkrijgbaar. De fabrikant heeft diverse standaards in het assortiment, maar ook andere leveranciers hebben goede accessoires, waardoor je veel mogelijkheden hebt. Kijk wel goed of je camera past op je standaard, voor je hem aanschaft.