Voor het laatst bijgewerkt: 4 jaren geleden Joppe

Beste gaming muis 2017

Als je games speelt, zijn de eisen aan je muis anders dan als je je pc alleen gebruikt voor tekstverwerking. Zo is het bijvoorbeeld handig als je de snelheid van de muis eenvoudig in kunt stellen. Ook zijn er muizen op de markt waarbij je het gewicht aan kunt passen. Een muis om te gamen zoals jij hem hebben wilt. Maar welke muis kun je nou het best aanschaffen? En wat is het verschil tussen de diverse muizen? Een top 10 met de beste gaming muizen!

Zie ook:
- Beste draadloze toetsenbord
- Beste videokaart

De top 10 lijst   Direct naar de top 3
 1. 10

  Sharkoon Shark Force

  De Shark Force van Sharkoon is verkrijgbaar in vier verschillende (opvallende) kleuren: zwart, wit, groen of roze. Hij heeft zes knoppen, een optische sensor en is instelbaar op 600, 1.000 en 1.600 dpi.

  Het ergonomische ontwerp maakt dat hij maximale grip biedt en perfect in de hand past. Het is een optische muis met een kabel van 180 cm. Je connect hem met usb.

  Gebruikers vinden het leuk dat sommige kleuren lekker opvallen. Wil je dat niet, dan kies je voor de zwarte of witte muis. Hij is stevig en ligt goed in de hand. De prijs is prima en de muis is plug and play. Negatief is misschien dat het lampje niet uit te schakelen is, zelfs als de computer uitstaat.

  Voordelen:
  - Stevige kabel
  - Ligt goed in de hand
  - Snelheid kun je zelf instellen

  Nadelen:
  - Lampje schakelt niet uit, ook niet als de computer uit is
  - Het logo licht fel op

  Koop bij Bol.com
 2. 9

  SteelSeries Rival 300

  Deze gaming muis is speciaal geschikt voor rechtshandigen. Hij heeft een geavanceerde optische sensor en RGB-verlichting. Volgens fabrikant SteelSeries gaat deze muis 30 miljoen kliks mee. Zes programmeerbare knoppen maken dat je de muis precies zo maakt als je hem hebben wilt.

  Deze gaming muis is bedraad en heeft een kabel van twee meter lang. Bij het ontwerp is gekeken naar klassieke favorieten. Hij is verkrijgbaar in drie kleuren, zwart, grijs en wit. De muis weegt 130 gram. De rubberen zijgrepen zijn ergonomisch.

  Een perfecte gamemuis en voor mensen met normale tot grote handen een goede pasvorm, zeggen gebruikers van de Rival 300. Het is een lichte muis, voor sommigen misschien wel té licht. Hij voelt degelijk aan en heeft een aangename afwerking. De prijs/kwaliteitverhouding is prima.

  Voordelen:
  - Goede prijs/kwaliteitverhouding
  - Ligt goed in de hand
  - Snel

  Nadelen:
  - Is niet geschikt voor linkshandigen
  - Voor sommige gebruikers te licht

  Koop bij Bol.com
 3. 8

  Trust GXT 130

  Gebruik je deze muis tijdens het gamen, dan kun je met de plus-minknoppen heel snel wisselen tussen dpi-standen. De muis heeft vijf standen: 800, 1.200, 1.600, 2.000 en 2.400 dpi. Ledverlichting kun je met de aan-uitschakelaar bedienen.

  De gaming muis is voorzien van drie extra duimknoppen voor achteruit, vooruit en Ctrl. Met een praktische knop kun je twee keer schieten met één klik. Grip en controle heb je door een speciale rubberen coating. De muis is draadloos en heeft een stabiele verbinding tot acht meter.

  Gebruikers zijn te spreken over het mooie ontwerp en de programmeerbare knoppen. De knoppen zijn alleen niet met alle spellen goed te programmeren. Het design wordt erg gewaardeerd en men vindt het fijn dat deze muis draadloos is. Wel heeft hij krachtige batterijen nodig, anders moet je ze binnen enkele dagen al vervangen.

  Voordelen:
  - Ligt goed in de hand
  - Draadloos
  - Heeft praktische knoppen

  Nadelen:
  - Heeft krachtige batterijen nodig
  - Knoppen niet met alle spellen te programmeren

  Koop bij Bol.com
 4. 7

  Logitech G300s

  Deze muis is bedraad en heeft negen knoppen die programmeerbaar zijn en waarmee je gameopdrachten of macro’s kunt toewijzen. Met de standaardconfiguratie kun je al goede resultaten bereiken tijdens gamen, maar via één knop zijn alle triggers voor acties in te stellen.

  De dpi kun je tijdelijk verlagen en is instelbaar van 250 tot 2.500 dpi. De G300s is zo ontwikkeld dat hij voor zowel links- als rechtshandigen goed in de hand ligt. De verlichting is aanpasbaar met zeven verschillende kleurenvariaties.

  Gebruikers noemen deze gaming muis mooi en functioneel. De software is goed en de extra knoppen worden gezien als een fijne optie. De muis heeft een geheugen met verschillende standen en heeft instelbare knoppen. Hij ligt goed in de hand en is eenvoudig te bedienen. Men ziet het als een minpunt dat de draad vrij lang is. De muis is vooral geschikt voor kinderen omdat hij vrij klein is.

  Voordelen:
  - Instelbare knoppen
  - Dpi is instelbaar
  - Ligt goed in de hand, geschikt voor links- en rechtshandigen

  Nadelen:
  - Draad te lang
  - De muis is wat klein

  Koop bij Bol.com
 5. 6

  Sharkoon FireGlider

  De ergonomisch gevormde muis past goed in de hand, terwijl een pad voor je duim zorgt voor stevige grip. Zelfs in de meest hectische spelsituaties heb je met deze muis genoeg grip. Het gewicht van deze muis kun je aanpassen aan je wensen door gewichtjes toe te voegen.

  Zes van de zeven knoppen kunnen worden geprogrammeerd met verschillende functies. Dit doe je met de meegeleverde software. Met diezelfde software kun je ook individuele macro’s opslaan in het intern geheugen van deze muis. De resolutie kun je zelf instellen, van 600 tot 3.600 dpi. Deze muis is bedraad en heeft een kabel van 180 cm lang.

  Een prima muis voor zijn prijs. Hij ligt perfect in de hand en heeft een soepele bediening. De muis reageert snel en is goed te programmeren met de bijgeleverde software. Helaas is dat volgens gebruikers alleen mogelijk met Windows. De instelbare dpi wordt als een voordeel gezien, evenals het instelbare gewicht.

  Voordelen:
  - Goede prijs/kwaliteitverhouding
  - Ligt goed in de hand
  - Muis is precies en snel

  Nadelen:
  - Als je kleine handen hebt, liggen de knoppen te ver uiteen
  - Bevat geen software voor MacOS

  Koop bij Bol.com
 6. 5

  Trust GXT 158

  De GXT 158 van Trust is voorzien van lasertechnologie en geavanceerde software. Met de software kun je knoppen en macro’s programmeren. De lasertechnologie maakt dat hij een hoge precisie heeft. Acht programmeerbare toetsen maken hem multifunctioneel.

  De gaming muis heeft een intern geheugen waarmee vijf gameprofielen op te slaan zijn. De ledverlichting van deze muis is instelbaar evenals de snelheid van de muis (400-5.000 dpi).

  Het installatiegemak en de vormgeving krijgen hoge recensies van gebruikers. Ook het gebruiksgemak en de ergonomie wordt gewaardeerd. De muis heeft volgens kopers een mooi ontwerp en goede extra knoppen. Hij is nauwkeurig, ligt goed in de hand en is gemakkelijk te bedienen. Deze muis heeft veel functies, die niet allemaal even goed uitgelegd worden.

  Voordelen:
  - Instelbare snelheid en ledverlichting
  - Vijf instelbare gameprofilelen
  - Gemakkelijke installatie

  Nadelen:
  - Niet alle functies worden goed uitgelegd
  - Draad is wat stug

  Koop bij Bol.com
 7. 4

  Logitech G403 Prodigy Corded

  Deze muis is bedraad, maar heeft ook een draadloze variant (G403 Prodigy Wireless). Door de rubberen grip aan beide kanten heb je met deze muis veel controle. Hij is gemaakt om zich naar je hand te vormen en geeft je comfort tijdens het gamen. De G403 is licht van gewicht en duurzaam.

  De muis is voor snelheid en nauwkeurigheid tijdens het gamen ontworpen. In vergelijking tot een standaardmuis is hij acht keer sneller. Bij elke klik of beweging heb je direct reactie. Verwijderbare gewichten maken dat je de muis zo kunt maken dat hij precies is zoals je hem hebben wilt. De RGB-verlichting is programmeerbaar.

  Minpunten heeft deze muis bijna niet. Hij ligt goed in de hand, is zeer precies en heeft een perfecte sensor. Gebruikers zijn zeer te spreken over het gebruiksgemak, de ergonomie, het installatiegemak en de vormgeving.

  Voordelen:
  - Goede sensor, muis is precies
  - Past goed in de hand
  - Dpi en licht instelbaar

  Nadelen:
  - Dikke kabel

  Koop bij Bol.com
 8. 3

  Razer DeathAdder Essential Ergonomic Gaming Muis

  Fabrikant Razer rustte deze gaming muis uit met een 6.400 dpi 4G optische sensor. De muis is bedraad en geschikt voor muisbewegingen van maximaal 200 inches per seconde. De DeathAdder sensor kan de Z-as volgen tot op een millimeter nauwkeurig.

  De muis is ontworpen met een matzwarte afwerking en zijgrepen van rubber voor een betere grip. Daarnaast zorgt de afwerking ervoor dat de opbouw van zweet voorkomen wordt. Over het gewicht van deze muis heeft Razer goed nagedacht, een te zware muis belemmert bewegingen en met een te lichte muis is het moeilijk om controle over de muis te hebben. Daarom heeft de fabrikant de ideale gewichtsverdeling in de muis gebracht, waardoor hij goed in de hand ligt en perfecte controle heeft.

  Gebruikers vinden het fijn dat de muis goed in de hand ligt. Daarnaast zijn ze blij met de grip en vinden ze het design mooi. Zowel vormgeving en gebruiksgemak scoort, evenals ergonomie en installatiegemak.

  Voordelen:
  - Goede sensor
  - Zuivere en precieze muisbewegingen
  - Vijf instelbare knoppen

  Nadelen:
  - Voelt wat goedkoop aan door het materiaalgebruik
  - Muisknoppen zijn te gemakkelijk in te drukken

  Koop bij Bol.com
 9. 2

  Logitech G502 Proteus Spectrum

  De G502 Proteus Spectrum gaming muis van Logitech heeft een optische sensor en is nauwkeurig. Door een speciale technologie, G Delta Zero, wordt de muisversnelling geminimaliseerd en het betrouwbaar richten verhoogt. Je kunt schakelen tussen de 200 en 12.000 dpi.

  De verlichting kun je zelf programmeren. Je hebt hierbij keuze uit miljoenen kleuren. Zo kun je jouw muis heel persoonlijk maken. Verlichtingseffecten synchroniseren met andere apparatuur van Logitech kan, waardoor je overal dezelfde verlichting hebt. De G502 Proteus Spectrum is bedraad.

  Gebruikers noemen deze muis een aanrader. Het design wordt gewaardeerd en de knoppen zijn goed te bereiken. Door verwisselbare gewichten kun je het gewicht van de muis aanpassen. Deze gaming muis ligt goed in de hand. De vele mogelijkheden met verlichting wordt gewaardeerd, evenals dat je het scrolwiel kunt verstellen.

  Voordelen:
  - Veel verstelbare knoppen
  - Plug and play
  - Snelheid en gewicht zijn aanpasbaar
  - Verstelbaar scrolwiel

  Nadelen:
  - Te klein voor grote handen
  - De verlichting is niet goed te zien als je de muis in je handen hebt
  - Rechtermuisknop is te gevoelig

  Koop bij Bol.com
 10. 1

  Trust GXT 152 Illuminated

  Een nauwkeurige muis met verlichte boven- en zijkant, waarbij je de keuze hebt uit drie kleuren. De muis heeft een snelheidsselectieknop van 800 tot 2.400 dpi en heeft een comfortabel en ergonomisch ontwerp.

  Voor grip is deze gaming muis geheel omhuld met rubber. De stevige nylonkabel heeft hij vooral voor gebruiksgemak. De muis is bedraad met een kabel van 170 cm lang en is geschikt voor rechtshandigen.

  Wie deze muis cadeau geeft aan gamers heeft ongetwijfeld succes. Hij voelt goed aan, ligt goed in de hand en is stevig. De verschillende led-standen worden door de gebruikers gewaardeerd, hoewel men minder te spreken is over dat je de led-kleuren en dpi niet los van elkaar in kunt stellen.

  Voordelen:
  - Verschillende led-kleuren
  - Snelheid is aan te passen
  - Reageert goed op beweging

  Nadelen:
  - Knoppen zijn niet instelbaar
  - Klein en laag
  - Led en dpi zijn niet los van elkaar in te stellen

  Koop bij Bol.com
Beste gaming muis 2017
Wat vind je van deze lijst?
3 sterren

Koopgids voor beste gaming muis

Hulp bij het kopen van de beste gaming muis

Wanneer je op zoek bent naar een geschikte gaming muis is het belangrijk dat je weet wat de verschillende termen inhouden en wat de invloed is hiervan op jouw gaming experience. Met deze uitleg hopen we dat je een betere keuze maakt wanneer je een nieuwe gaming muis gaat kopen. Uiteraard hebben wij in de lijst met beste gaming muizen hier al rekening mee gehouden. Maar als je zelf ook de achtergrondmaterie kent maakt dat jouw keuze nog makkelijker!

Hoe de ligt de muis in de hand?

Dit klinkt misschien erg obvious maar een goeie gaming muis begint bij hoe die in de hand ligt. Bepaalde muizen hebben een stukje grip bij de plek waar de duim komt. Dit zorgt ervoor dat de muis stabieler in de hand ligt en je bewegingen gecontroleerder zijn. Dit bevordert jouw skills in de game! Een voorbeeld van een dergelijke gaming muis is de Sharkoon FireGlider, die ook in deze lijst is opgenomen!

Maar daarnaast hebben muizen een bepaalde grip, de "Palm grip", "Claw grip" en de "Tip grip". Elke grip heeft zijn voordelen. Het is uiteindelijk aan jou de keuze welke het fijnste in de hand ligt. We kunnen hier zelf meer over vertellen maar Epicgear heeft in dit artikel daar al uitgebreid aandacht aan besteed!

DPI/CPI (gevoeligheid)

Fabrikanten en andere bronnen gebruiken zowel DPI als CPI. Voor beide termen wordt hetzelfde bedoelt: het geeft de snelheid/gevoeligheid aan van de muis. DPI staat voor Dots per Inch en CPI staat voor Characters per Inch. DPI is de meestgebruikte term, daarom gebruiken we vanaf nu DPI als we het hebben over de snelheid en gevoeligheid van de gaming muis.

Logischerwijs, muissnelheid is extreem belangrijk tijdens het gamen. Sommige gamers vinden dat een muis die te traag is resulteert in een muis die simpelweg niet snel genoeg over het scherm beweegt. Terwijl andere gamers weer een tragere muis prefereren voor een betere precisie. Een snellere muis resulteert in snellere bewegingen in de game. Het is maar net waar je de muis voor wilt gebruiken.

Gelukkig kan je van de meeste muizen de DPI instellingen handmatig wijzigen zodat ze voor elke situatie kunnen worden gebruikt. Veel muisfabrikanten adverteren puur met de maximale DPI instellingen. Maar dat is echt niet het belangrijkste en bovenal: extreme DPI instellingen zijn gewoonweg niet realistisch. Dergelijke extreme DPI waardes kunnen alleen worden bereikt door software en firmware aanpassingen.

Dus wat is de beste DPI waarde?
Ik hoor je denken! Dit hangt echter af van de game en ook van jouw persoonlijke voorkeur. Een goeie tip is om te zoeken op internet naar de DPI instellingen die de pro's gebruiken in jouw game. Zo krijg je een redelijk idee welke waardes ideaal zijn. Maar let wel op: het zijn wel pro's, het is daarom slim om iets af te wijken van hun instellingen en je als doel te stellen daarheen te werken na verloop van tijd.

Acceleratie

Naast de DPI is ook de acceleratie van invloed. Dit wordt gemeten in G krachten, waarbij één G kracht gelijk staat aan 9.8 meter per seconde. Om dit even in relatie te brengen tot de muis en het scherm: het bepaalt hoe snel de muis op het scherm beweegt ten opzichte van hoe snel jouw hand beweegt.

Spelers die een hoge DPI instelling hebben merken vaak weinig van de versnelling. Dit komt omdat een kleine beweging van de hand al resulteert in een flinke muisbeweging op het scherm. Spelers met een lage/middelmatige DPI instelling merken wel degelijk de invloed van de versnelling omdat een lage DPI instelling meer handbeweging vergt.

We kunnen onderscheid maken in drie verschillende acceleraties: geen acceleratie, positieve acceleratie en negatieve acceleratie.

- Geen acceleratie: houdt simpelweg in dat er geen acceleratie wordt uitgevoerd, met andere woorden: een standaard handbeweging resulteert in een muisbeweging op het scherm zoals je die zou verwachten;
- Positieve acceleratie: dit houdt in dat een normale handbeweging resulteert in een snellere muisbeweging op het scherm;
- Negatieve acceleratie: een normale handbeweging zorgt ervoor dat de muisbeweging op het scherm vertraagt wordt.

Een goeie gaming muis is dusdanig ontworpen dat de muisbeweging op het scherm sneller beweegt dan de handbeweging. Daarom wordt het afgeraden om een muis te kopen met een extreme acceleratie. Het is juist belangrijk dat je een gaming muis koopt die consistent is in de bewegingen. Hoge acceleratie beïnvloed de consistentie en dus uiteindelijk ook de precisie van jouw muis op het scherm.

Voorspellingsoftware

Moderne muizen hebben vaak ingebouwde software die helpen te compenseren voor de vaak onregelmatige/wispelturige handbewegingen waardoor je de muis op het scherm niet in een exacte rechte lijn kan bewegen (ook wel Mouse Correction-, Angle Snapping- en Predictionsoftware genoemd). Dit kan bijvoorbeeld voor Photoshop een handige aanvulling zijn maar voor gamen is dit desastreus. Want door de correcties van de software wordt de nauwkeurigheid van negatief beïnvloed in de game.

Polling rate

Dit betekend de snelheid van de dataoverdracht. Een muis die je beweegt stuurt de data door naar de computer en de computer moet deze informatie vervolgens verwerken. Dit heeft een bepaalde vertraging. De polling rate wordt uitgedrukt in hertz (Hz) en varieert vaak tussen de 250 en 1000Hz voor een game muis. Hoe hoger de Hz hoe sneller de reactietijd.

Sensor

Moderne muizen, en ook gaming muizen, gebruiken een optische of een laser sensor. Er zijn enkele verschillende tussen deze twee typen. Een optische muis is accurater op wat ongelijke ondergrond terwijl een laser sensor een stuk accurater is op glas of gladde ondergronden. Een laser sensor heeft van zichzelf ook een hogere DPI.

Gewicht

Het gewicht van de muis is volgens vele (pro) gamers één van de belangrijkste factoren als het aan komt op precisie. Sommige gaming muizen hebben de mogelijkheid om het gewicht te bepalen met gewichtjes die je eruit of erin kan stoppen. Op deze manier kan je de gaming muis helemaal aanpassen naar jouw voorkeur.

Configureerbare knoppen en profielen

Één van de belangrijkste verschillen tussen een normale en een gaming muis zijn de configureerbare buttons. De meeste gaming muizen hebben verschillende buttons op zich die je via software kan instellen als hot-keys. Zo kan je bepaalde acties in het spel instellen zodat ze reageren op de button op je muis (bijvoorbeeld reloaden in de game).

Verder hebben gaming muizen ook profielen, op deze manier kunnen meerdere gebruikers met eigen voorkeuren voor hot-keys en DPI instellingen gebruik maken van dezelfde muis. Je hoeft dan enkel het juiste profiel te kiezen.