Bitcoin, de gedecentraliseerde digitale valuta die zijn oorsprong vond na de economische crisis van 2008, heeft de financiële wereld stormenderhand veroverd. Met zijn unieke eigenschappen en grensverleggende technologie heeft Bitcoin nieuws de aandacht getrokken van investeerders en technologieliefhebbers wereldwijd. In dit artikel duiken we in de fascinerende wereld van Bitcoin, ontdekken we wat het zo bijzonder maakt en werpen we een blik op de toekomst van deze revolutionaire valuta.
De geboorte van een revolutionair betalingssysteem
In de nasleep van de economische crisis van 2008 verscheen er op het internet een opmerkelijke whitepaper van ene Satoshi Nakamoto. Dit document beschreef een nieuw soort betalingssysteem dat zou kunnen uitgroeien tot een van de meest spraakmakende uitvindingen van de 21e eeuw. In tegenstelling tot het traditionele financiële systeem functioneerde dit systeem volledig gedecentraliseerd, zonder enige vorm van centrale autoriteit en volledig open en transparant.
De anonimiteit en intrige rondom bitcoin
Bitcoin wordt niet beheerd door een bedrijf of organisatie en de mysterieuze bedenker, Satoshi Nakamoto, verdween enkele maanden na de publicatie van de whitepaper van het toneel. De identiteit van Nakamoto blijft onbekend en de communicatie verliep uitsluitend via mailinglijsten met andere “cypherpunks” – een term die verwijst naar mensen die geïnteresseerd zijn in cryptografie, speltheorie en internettechnologie.
De innovatieve kracht van blockchain
In de whitepaper legde Satoshi uit hoe hij via een revolutionair systeem genaamd blockchain waarde kon verzenden tussen twee partijen via internet. Deze waarde wordt uitgedrukt in Bitcoin. Elke transactie wordt samen met andere transacties opgeslagen in een blok en moet worden bevestigd om definitief te worden opgenomen in het grootboek van alle transacties.
Miners en de beveiliging van het netwerk
Dankzij sterke cryptografische methoden is de blockchain zelf onhackbaar. Om deze robuuste beveiliging te waarborgen, is er echter aanzienlijke rekenkracht nodig. Dit heeft geleid tot de opkomst van zogenaamde miners, die elektriciteit omzetten in Bitcoin door transacties te verifiëren en blokken toe te voegen aan het netwerk. In de beginjaren konden individuen zelfs Bitcoin genereren met behulp van eenvoudige laptops op zolderkamers, toen het netwerk nog klein was en de moeilijkheidsgraad laag. Sommige verhalen gaan zelfs over oude laptops met een fortuin aan Bitcoin, waarvan het wachtwoord verloren is gegaan.
De financiële aantrekkelijkheid van bitcoin
De aantrekkingskracht van Bitcoin op financieel gebied kan grotendeels worden teruggebracht tot zijn absolute en gecontroleerde schaarste, naast andere kenmerken die we hier niet verder zullen bespreken.
Een ongeëvenaarde schaarsheid
Ten eerste is in de broncode van Bitcoin vastgelegd dat er nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins in omloop zullen zijn. Dit kenmerk kan niet worden gewijzigd zonder de instemming van het gehele netwerk van gebruikers. Op dit moment zijn al bijna 90% van de Bitcoins in omloop gebracht, wat neerkomt op ongeveer 18,6 miljoen Bitcoins.
De geleidelijke vrijgave van nieuwe bitcoins
Ten tweede is ook de vrijgave van nieuwe Bitcoins vastgelegd in de broncode. Momenteel worden er 6,25 nieuwe Bitcoins toegekend voor elk geverifieerd blok, en gemiddeld wordt elke 10 minuten een blok geverifieerd. Dit betekent dat er dagelijks ongeveer 900 nieuwe Bitcoins in omloop worden gebracht.