Pinguïns zijn fascinerende dieren met een hoop verrassende eigenschappen. Ze kunnen niet vliegen, maar zwemmen als de beste, leven in groepen van duizenden en hebben een sociaal leven dat je misschien niet verwacht. Hieronder vind je de leukste en meest verrassende pinguïn weetjes op een rij.
De kleinste en grootste pinguïn ter wereld
Er zijn zeventien verschillende pinguïnsoorten. De kleinste is de dwergpinguïn, ook wel de kleine blauwe pinguïn of fairy penguin genoemd. Deze soort leeft in Nieuw-Zeeland en Australië en wordt slechts tussen de 30 en 40 centimeter groot. Ter vergelijking: de grootste soort is de keizerspinguïn, die kan oplopen tot zo’n 120 centimeter en meer dan 40 kilo wegen. Dat is bijna net zo groot als een gemiddeld tienjarig kind.
Pinguïns leven niet alleen in de kou
Veel mensen denken dat pinguïns alleen in ijskoud Antarctica leven. Dat is niet zo. De meeste pinguïnsoorten leven op het zuidelijk halfrond, maar niet allemaal in sneeuw en ijs. De Galápagospinguïn leeft bijvoorbeeld op de Galápagoseilanden, vlak bij de evenaar, waar het tropisch warm is. Pinguïns zijn dus veel veelzijdiger dan je denkt.
Zwemmen kunnen ze als geen ander
Pinguïns kunnen niet vliegen, maar in het water zijn ze uitzonderlijk goed. Keizerspinguïns kunnen duiken tot wel 500 meter diep en blijven ruim 20 minuten onder water zonder adem te halen. Hun vleugels zijn in de loop van miljoenen jaren veranderd in stevige vinnen die hen razendsnel door het water stuwen. Sommige soorten halen snelheden van 25 tot 30 kilometer per uur.
Een pinguïn herkent zijn partner aan het geluid
In een kolonie van duizenden krijsende pinguïns klinkt het als chaos, maar elke pinguïn herkent zijn eigen partner en kuiken aan de stem. Ze roepen en antwoorden totdat ze elkaar gevonden hebben. Dat is belangrijk, want pinguïns zijn vaak trouw aan hun partner en keren jaar na jaar terug naar dezelfde broedplaats.
Pinguïn weetjes over het broeden
Bij keizerspinguïns is het de vader die het ei uitbroedt. Hij balanceert het ei op zijn poten en dekt het af met een warme huidplooi, een zogenoemde broedzak. Dat doet hij in bittere kou, soms bij temperaturen van min 60 graden Celsius en windsnelheden van meer dan 200 kilometer per uur. Ondertussen eet hij maandenlang niet en verliest daardoor tot de helft van zijn lichaamsgewicht. De moeder gaat in die periode op zee jagen.
Ze hebben veren, geen haar of vacht
Pinguïns zien er glad uit, maar ze zijn bedekt met kleine, dichte veren. Die veren zijn zo strak op elkaar geplaatst dat ze water buiten houden en lucht erbinnen vasthouden. Dat laagje lucht werkt als isolatie. Pinguïns smeren hun veren ook regelmatig in met een vetachtige stof uit een klier boven de staart, zodat ze waterafstotend blijven.
Ze lopen sloom, maar hebben een slimme truc
Op het land lopen pinguïns wat waggelend en langzaam. Op sneeuw en ijs hebben ze een handige oplossing: ze laten zich op hun buik glijden en duwen zichzelf voort met hun poten en vleugels. Dit heet “tobogganen” en is soms zelfs sneller dan lopen.
Pinguïns drinken zout zeewater
Zoet water is op zee schaars. Pinguïns hebben daarvoor een speciale klier boven hun ogen die het zout uit het ingenomen zeewater filtert. Het zoute vocht verlaten ze vervolgens via niezen of door het uit hun snavel te schudden. Zo kunnen ze op open zee overleven zonder te verdorsten.
Ze leven in enorme kolonies
Pinguïns zijn sociale dieren en leven bij voorkeur dicht op elkaar. Sommige kolonies tellen honderdduizenden tot zelfs miljoenen dieren. Die nabijheid heeft een praktisch voordeel: samen warm blijven. Keizerspinguïns schuiven voortdurend door elkaar heen in grote groepen, zodat iedereen om beurten aan de warme binnenkant staat.
Pinguïns kunnen oud worden
In het wild kunnen pinguïns afhankelijk van de soort 15 tot 20 jaar oud worden. In gevangenschap, zoals in een dierentuin, halen sommige dieren zelfs de 30 jaar. De precieze leeftijd verschilt sterk per soort en omgeving.
Pinguïns zijn kortom veel indrukwekkender dan hun grappige loopje doet vermoeden. Van extreme duikprestaties tot het herkennen van partners in een lawaaierige kolonie: deze vogels hebben zich op een bijzondere manier aangepast aan het leven op en rond de zee. Wie eens goed kijkt, ontdekt een dier vol slimme trucs en opvallend gedrag.

