Close Menu
prolist.nl
    Leukste berichten

    Vleermuis weetjes: 15 verrassende feiten over deze nachtdieren

    12 oktober 2026

    Spellen voor teambuilding: 7 activiteiten die echt werken

    12 oktober 2026

    Leuke weetjes die je nog niet kende: verrassende feitjes over mens, dier en meer

    12 oktober 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Contact
    • Over ons
    prolist.nlprolist.nl
    • Algemene kennis
      • Auto tips
      • Boeken
      • Geschiedenis
      • Huishouden
    • Entertainment
      • Films en TV
      • Gaming
    • Lifestyle
      • Eten & Drinken
      • Gezondheid
      • Mode & Fashion
      • Reizen
      • Sport
      • Verzorging
      • Wonen
    • Maatschappij
      • Werk
    • Opmerkelijk
      • Eng
    • Wetenschap
      • Mensen
      • Onze wereld
      • Technologie
    prolist.nl
    Home»Dieren»Tasmaanse duivel weetjes: 10 verrassende feiten over dit bijzondere dier
    Dieren

    Tasmaanse duivel weetjes: 10 verrassende feiten over dit bijzondere dier

    19 september 2026Updated:19 oktober 2026Geen reacties
    Facebook Twitter Pinterest Telegram WhatsApp
    Share
    Twitter Telegram Email

    De Tasmaanse duivel is een van de meest fascinerende dieren ter wereld. Dit zwarte, kompacte buidelzoogdier heeft de sterkste beet van alle zoogdieren ter wereld voor zijn lichaamsgrootte, maakt angstaanjagende geluiden en leeft alleen op het Australische eiland Tasmanië. Hieronder vind je de opvallendste weetjes over de Tasmaanse duivel op een rij.

    De sterkste beet van alle zoogdieren (voor zijn formaat)

    Het meest bekende feit over de Tasmaanse duivel is zijn beet. Voor zijn lichaamsgrootte heeft hij de krachtigste kaken van alle levende zoogdieren. Botten zijn voor hem geen probleem: hij knabbelt ze door alsof het droge twijgjes zijn. Daardoor eet hij zijn prooi of aas volledig op, inclusief botten, vacht en organen. Er blijft letterlijk niets over.

    Die krachtige kaken maken hem ook een uiterst efficiënte opruimer in het ecosysteem. Waar andere dieren een karkas half laten liggen, zorgt de Tasmaanse duivel voor een schone tafel. Dat is nuttig voor het milieu: bacteriën en ziektes krijgen minder kans om zich via resten te verspreiden.

    Waarom heet hij de “duivel”?

    De naam klinkt dramatisch, en dat is hij ook. Vroege Europese kolonisten op Tasmanië hoorden ’s nachts harde, griezelige geluiden uit het struikgewas: schreeuwen, grommen en gillen. Dat waren Tasmaanse duivels die vochten om voedsel of partners. De kolonisten konden de bron niet zien maar waren zo geschrokken dat ze het dier de naam “duivel” gaven. Overdag is het dier een stuk minder spectaculair: dan slaapt hij het grootste deel van de tijd.

    Tasmaanse duivel weetjes over zijn uiterlijk en formaat

    Een volwassen Tasmaanse duivel is ongeveer zo groot als een kleine hond, vergelijkbaar met een Franse bulldog. Hij weegt gemiddeld tussen de 6 en 12 kilogram. Mannetjes zijn meestal iets groter dan vrouwtjes. Zijn vacht is overwegend zwart, vaak met witte vlekken op de borst of flanken. Die vlekken zijn uniek per dier, net als een vingerafdruk bij mensen.

    Opvallend zijn ook zijn oren. Als de Tasmaanse duivel opgewonden of bang is, worden de oren felrood. Dat komt door de toegenomen bloeddoorstroming. Het is een duidelijk signaal dat het dier gestrest is.

    Hij is een buidelzoogdier

    De Tasmaanse duivel behoort tot de buidelzoogdieren, net als kangoeroe en koala. Vrouwtjes hebben een buidel aan de buikzijde waar de jongen zich na de geboorte naartoe slepen. Bij de geboorte zijn de jongen nog geen centimeter groot en zo kwetsbaar als een muis zonder vel. In de buidel drinken ze melk en groeien ze verder. Opvallend: een moeder kan tot vier jongen tegelijk grootbrengen, maar ze heeft maar vier tepels in haar buidel. Jongen die te laat arriveren, vissen achter het net.

    Eenzaat met een slecht humeur

    Tasmaanse duivels zijn solitaire dieren. Ze leven en jagen alleen. Alleen bij een groot kadaver komen meerdere exemplaren bij elkaar, en dan gaat het er luidruchtig aan toe. Ze bijten, schreeuwen en duwen om de beste stukken te krijgen. Toch raken ze bij die gevechten zelden ernstig gewond. Ze maken veel lawaai, maar lossen het conflict meestal snel op.

    Bedreigd door een besmettelijke kanker

    Een van de meest tragische feiten over de Tasmaanse duivel is de ziekte die zijn populatie bedreigt: de duivelsgezichtstumor (Devil Facial Tumour Disease, kortweg DFTD). Dit is een zeldzame, besmettelijke vorm van kanker die van dier op dier wordt overgedragen via beten, iets wat bij andere zoogdieren vrijwel niet voorkomt. De tumoren groeien rond de bek en het gezicht, waardoor het dier uiteindelijk niet meer kan eten. Sinds de ontdekking van de ziekte in de jaren negentig is de wilde populatie sterk afgenomen. Wetenschappers en dierentuinen werken aan programma’s om gezonde dieren te fokken en te beschermen.

    Leven en verspreiding

    Tot zo’n 3.000 jaar geleden leefde de Tasmaanse duivel ook op het vasteland van Australië. Waarschijnlijk door concurrentie van de dingo en menselijke activiteit verdween hij daar. Nu is Tasmanië het enige plek ter wereld waar hij nog in het wild voorkomt. In dierentuinen buiten Australië is het dier te zien, maar zijn natuurlijke leefgebied is en blijft dit eiland ten zuiden van het Australische vasteland.

    In het wild haalt een Tasmaanse duivel gemiddeld 5 tot 6 jaar. In gevangenschap kan dat oplopen tot 8 jaar. Hij is voornamelijk ’s nachts actief en slapst overdag in een hol of dicht struikgewas.

    Sneller dan je denkt

    Ondanks zijn gedrongen lichaam is de Tasmaanse duivel verrassend snel en beweeglijk. Hij kan korte sprints halen van rond de 25 kilometer per uur. Hij is ook een goede klimmer en zwemmer, wat hem helpt om voedsel te vinden in uiteenlopende terreinsoorten.

    De Tasmaanse duivel is kortom een dier vol tegenstrijdigheden: klein maar krachtig, luidruchtig maar solitair, indrukwekkend maar kwetsbaar. Juist die combinatie maakt hem zo bijzonder. Wie meer wil weten over de bescherming van dit dier, kan terecht bij organisaties zoals het Save the Tasmanian Devil Program van de Australische overheid.

    Lees ook

    • Koala weetjes: 12 verrassende feiten over dit bijzondere dier
    • Leuke weetjes die je nog niet kende: verrassende feitjes over mens, dier en meer
    • Kikker weetjes: 15 verrassende feiten over deze bijzondere dieren
    • Aalscholver weetjes: 8 verrassende feiten over deze bijzondere vogel
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn

    Gerelateerde berichten

    Vleermuis weetjes: 15 verrassende feiten over deze nachtdieren

    12 oktober 2026

    Kangoeroe weetjes: 15 verrassende feiten over dit bijzondere dier

    11 oktober 2026

    Koekoek weetjes: 9 verrassende feiten over deze bijzondere vogel

    11 oktober 2026

    Comments are closed.

    Laatste berichten

    Vleermuis weetjes: 15 verrassende feiten over deze nachtdieren

    12 oktober 2026

    Spellen voor teambuilding: 7 activiteiten die echt werken

    12 oktober 2026

    Leuke weetjes die je nog niet kende: verrassende feitjes over mens, dier en meer

    12 oktober 2026

    De beste bordspellen van dit moment: een eerlijk overzicht

    12 oktober 2026
    Over ons

    Bent u op zoek naar overzichtelijke en informatieve lijsten die u helpen de wereld om u heen te verkennen? Dan bent u bij Prolist.nl aan het juiste adres! Wij bieden een breed scala aan zorgvuldig samengestelde top 10 lijsten die u informeren, vermaken en inspireren.

    Samenwerken?
    redactie@prolist.nl

    Top berichten

    Vleermuis weetjes: 15 verrassende feiten over deze nachtdieren

    12 oktober 2026

    Spellen voor teambuilding: 7 activiteiten die echt werken

    12 oktober 2026

    Leuke weetjes die je nog niet kende: verrassende feitjes over mens, dier en meer

    12 oktober 2026
    Top Reviews
    Instagram

    Follow Me!

    © 2026 ThemeSphere. Designed by Prolist.
    • Cookiebeleid (EU)
    • Algemene Voorwaarden
    • Disclaimer

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Beheer toestemming
    Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
    Functioneel Altijd actief
    De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
    Voorkeuren
    De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
    Statistieken
    De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
    Marketing
    De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
    • Beheer opties
    • Beheer diensten
    • Beheer {vendor_count} leveranciers
    • Lees meer over deze doeleinden
    Bekijk voorkeuren
    • {title}
    • {title}
    • {title}