Kamerplanten zijn eigenlijk nooit echt verdwenen, maar toch een tijdje door woonstylisten vergruisd. Een aantal kamerplanten zijn jarenlang zo ouderwets bevonden, dat ze alleen nog te vinden waren in de vensterbank van het bejaardentehuis. Tot de omslag kwam: vintage werd een trend. Veel kamerplanten die je jarenlang geen blik waardig gaf, zijn weer helemaal hip en kunnen weer gerust gekocht worden.
Een plant hoeft meestal helemaal niet zoveel verzorging, als je zijn gebruiksaanwijzing maar kent. Daarnaast misstaat hij niet in diverse trends. Denk bijvoorbeeld aan de eerdergenoemde vintage, maar ook aan de jungle trend, het verticale groen dat je steeds meer ziet en eetbare planten die de keuken domineren. Planten leveren zuurstof en zijn filters voor fijnstof, dus heel vreemd is het niet, dat we ze weer in ons hart sluiten.
De top 10 lijst
10 Sansevieria
Een goed voorbeeld van een vergruisde plant is de Sansevieria. Iedereen kent deze plant als statussymbool in de jaren zestig en zeventig. Destijds was hij niet uit het interieur te slaan, maar dat komt vooral omdat hij niet kapot te krijgen is. Omdat alleen een teveel aan water hem schaadt, kan iedereen deze plant succesvol verzorgen. Maar niemand deed het, omdat hij jarenlang als ouderwets te boek stond. En toen werd vintage een trend en daar mag Sansevieria mooi van meeprofiteren. Een Sansevieria is luchtzuiverend, hoeft niet in het licht te staan (hoewel hij het best floreert als hij niet verder van een meter of vier van het raam staat) en heeft, zoals gezegd, niet veel water nodig.Wat je waarschijnlijk nog niet wist, is dat er van de Sansevieria ongeveer zeventig verschillende varianten zijn. De bekendste is de Sansevieria trifasciata, die we ook wel vrouwentong noemen. Kenmerkend is dat het blad bij de diverse varianten rechtovereind staat. Komt er een bloem in je Sansevieria? Verwijder die dan, omdat de bloem hem te veel energie kost. En verder? In een kleurrijke pot doet hij helemaal mee aan de vintage-trend.
9. Cactus
Suf en prikkelend, dat is toch heel lang het imago van de cactus geweest. Dat is voorbij, het oubollige imago is verdwenen. Voordeel van deze plant is dat hij genoegen neemt met een watergeefbeurt per maand, wat hem gemakkelijk te verzorgen maakt. Hoeveel verschillende soorten cactussen er zijn, dat is niet helemaal duidelijk. Feit is dat het er meer dan 1.500 zijn. Cactus is voor veel mensen in hun hoofd gekoppeld met terracotta. Goed nieuws dat deze potten ook weer prima kunnen.Een aantal verschillende potten (het liefst met een verweerde uitstraling) zet je bij elkaar in een groepje. In elke pot doe je een andere cactus. Een andere trend is een grote cactus in een enorme pot, als eyecatcher in je huis. De plant springt letterlijk in het oog en doet je denken aan de cactussen die je in een tekenfilm in de woestijn ziet. Cactussen kunnen de meest uiteenlopende afwijkende vormen hebben, wat ze juist charme geeft.
8. Monstera
Monstera Deliciosa zegt je misschien niet veel, maar als je de plant ziet, herken je hem zeker. Zijn kenmerkende bladeren met diep ingesneden gaten gaven hem zijn bijnaam: gatenplant. Laat je deze plant zijn gang gaan, dan groeit hij uit tot een tien meter hoge klimplant. Geen wonder dat hij niet misstaat in de jungletrend. Het blad is leerachtig en de vruchten die hij draagt lijken op bessen met een harde schil. Jammer genoeg is de vrucht alleen eetbaar als hij goed rijp is, niet rijp is hij zelfs giftig. Dan hebben we het wel over de metershoge plant in het wild. In de huiskamer is het beter de vrucht niet zomaar uit te proberen.Bladeren van de Monstera Deliciosa worden vaak gebruikt in boeketten, dat is waarschijnlijk ook waar je de plant van kent. Het blad wordt gebruikt omdat het stevig is en een uniek uiterlijk heeft. Jammer genoeg doet het gebruik in boeketten de plant geen eer aan, door de korte houdbaarheid van een boeket in het algemeen. De bladeren belanden vaak nog helemaal intact in de groenbak. Goed nieuws dus, dat je hem gewoon weer als kamerplant neer kan zetten.
7. Schlumbergera
Een Schlumbergera is eigenlijk een onderdeel van de cactusfamilie, maar omdat het als bijzonder soort gezien wordt, noemen we hem apart. Je kent deze plant waarschijnlijk onder de naam lidcactus. Wie deze plant goed verzorgt, heeft hem voor jaren. Een beetje lidcactus kan namelijk wel dertig jaar oud worden. Dit is een van de weinige planten die in de winter bloeit en daarom ook wel een kerstplant genoemd wordt. Net als elke andere cactus heeft hij weinig water nodig. Een uitgebloeide bloem haal je weg, zodat alle energie naar nieuwe bloemen kan gaan. Een lidcactus staat graag in het licht, maar niet in de felle zon, iets waar andere cactussen beter tegen kunnen.Fraaie bloemen in diverse felle kleuren typeren de lidcactus. De plant heeft geen bladeren, maar leden, die plat zijn en eenvoudig afbreken. Aanvankelijk staan de leden overeind, maar de zware bloemen maken dat ze gaan hangen. Zijn grilligheid maakt hem trendy. Een lidcactus komt niet uit een woestijnachtig, maar juist uit subtropisch gebied. Tot slot een tip: draai de plant regelmatig, anders groeit hij scheef.
6. Varen
Een varen werd niet alleen jarenlang als ouderwetste plant gezien, het is van zichzelf een hele oude plant. Sommige varianten worden zelfs als fossielen gezien. Varen is onderdeel van een grote familie, er zijn heel veel verschillende soorten op de markt. In de woonkamer zal een varen vooral floreren als hij de ruimte krijgt. De bladeren rollen af vanuit krullende vorm. Er zijn diverse bladkleuren, van lichtgroen tot diep brons.Een varen heeft een groot luchtzuiverende werking. De plant geeft ook veel vocht af en maakt dat de luchtvochtigheid in de kamer op peil blijft. Dit maakt dat een plant als varen gebruikt kan worden als medicijn: klachten als droge huid en hoofdpijn verminderen. Een varen is daarom zeer geschikt als kantoorplant. Wel heeft hij wat eisen aan de verzorging: hij houdt van vocht, lucht en ruimte. Een varen doet het bijvoorbeeld ook goed in de badkamer. En laat dat nu juist de ruimte zijn in de woning die tegenwoordig ook gebruikt wordt voor het neerzetten van planten.
5. Senecio
Blaadjes lijken op erwten en de plant bevindt zich graag in de zon, we kennen dit plantje vooral van zijn bijnaam: erwtenplant. Omdat de bladeren naar beneden groeien, moet je deze plant de ruimte geven aan de onderkant. Hangen dus. Goed nieuws is dat je deze plant prima kunt combineren met een andere trend uit vervlogen tijden: macramé. Van draden knoop je een patroon en voor je het weet heb je een systeem geknoopt, waar je ene plantenpotje in op kunt hangen. Drie of vier naast elkaar in het raam, ze zijn weer terug van weggeweest. Natuurlijk stop je niet in elk potje een erwtenplant, variatie is juist leuk.Maar terug naar de erwtenplant, Senecio rowleyanus is de officiële naam. Als hij groeit wil hij een beetje water, maar in de winter kan hij prima zonder. Wordt hij te groot, dan kun je hem simpelweg met een schaartje bijknippen. Wil je meer erwtenplantjes? Stop dan een stukje stengel in de grond en wacht tot hij wortel schiet. Als hangplant past de Senecio in de verticale groentrend, maar naast in een hangmandje kun je deze plant ook mooi in een hoge pot zetten. Lang succes verzekerd!
4. Ceropegia
Ken je dat plantje nog dat in de jaren zeventig in een halve kokosnoot gestopt werd? Dat is de Ceropegia woodii, oftewel het Chinees lantaarnplantje. De plant dankt zijn bijnaam aan de vorm van de bloemen. Deze plant kun je naast het erwtenplantje hangen met ook een netje van macramé. Het lantaarnplantje houdt van de zon, wat hem geschikt maakt om voor het raam te hangen.De blaadjes van de Ceropegia zijn grijs en hebben een mooie tekening. De plant is vooral makkelijk, hij overleeft snel en heeft niet te veel water nodig. Een teveel kan wel zijn ondergang worden. De plant heeft zijn aparte uiterlijk te danken aan de lange stengels, waaraan met tussenpozen hartvormige bladeren groeien.
3. Kamerboom
Een kamerboom is een plant die zo groot is, dat hij bijna het plafond raakt. Een beetje algemeen misschien, maar elke grote plant is trendy. Een grote plant geeft de woonkamer een exotische uitstraling. In een mooie gevlochten mand of een opvallend gekleurde pot doet een grote plant het goed in het interieur. Voorbeelden van grote planten zijn de dadelpalm, een ficus of een pachira. Deze laatste naam zegt je misschien niet veel. Pachira Aquatica wordt ook wel geldboom genoemd, omdat men in het Verre Oosten de mythe heeft dat deze plant geld met zijn bladeren geld kan vangen. Dit maakt de plant uitermate geschikt als cadeau.De ficus is bekender. Een Ficus Lyrata, ook wel tabaksplant genoemd, kan wel drieënhalve meter hoog worden. Een ideale plant voor een hoge ruimte als een hal bijvoorbeeld. Let er wel op dat deze plant niet te ver van het raam staat. Hij gaat anders zijn blad verliezen en is binnen korte tijd zijn uitstraling kwijt. Een Yukka heeft een stoere houten stam, is onderhoudsvriendelijk en heeft een uniek uiterlijk. Kamerbomen zijn echte sfeermakers en worden daarom steeds meer populair.
2. Keukenkruiden
In elke ruimte van de woning staan planten dus de keuken kan niet ontbreken. De eetbare tuin is al langer een trend en eigen keukenkruiden kweken kan gezien worden als een logisch gevolg. Peterselie, tijm, oregano, als ze maar genoeg licht hebben, groeien ze in de keuken uit tot onderdeel van kookrituelen. Let wel op de luchtvochtigheid in de keuken, vooral als de oven aanstaat wil dat nog weleens dalen. Als er gekookt wordt, is er niet veel aan de hand, de luchtvochtigheid is dan precies zoals keukenkruiden het willen.Een van de eerste planten die toegang wist te vinden tot de keuken was de muntplant. Al jaren wordt verse munt gebruikt voor een trendy kop thee. Daarnaast is een potje basilicum niet meer weg te denken uit de supermarkt. Basilicum is niet de makkelijkste plant om zelf te kweken, dat vergt wel de nodige kennis. Stress geeft de plant gele bladeren, veroorzaakt door bijvoorbeeld verkeerde temperaturen of te weinig water. Voor de beginner is er altijd nog bieslook, een makkelijke plant met smakelijk blad.
1. Cyclaam
Nog niet iedereen is het er mee eens, maar de cyclaam is zeker terug van weggeweest. Een aantal cyclamen bij elkaar in een pot en je creëert een fleurig geheel. Een cyclaam is een knolplant met hartvormig en getekend blad. Hij staat bekend om zijn ingewikkelde verzorgingseisen. Met een beetje kennis hoeft dit echter helemaal niet zo moeilijk te zijn. Een cyclaam heeft het liefst water van onderen, dat wil zeggen dat je de plant op een schoteltje zet, het water in de schotel schenkt en de cyclaam zelf zijn benodigde water opzuigt. Wat er na een half uur nog op de schotel ligt, dat kan weg. De aarde van een cyclaam moet vochtig zijn, maar niet nat.Als je, wat nu juist trendy is, een aantal cyclamen bij elkaar in een pot poot, dan valt van onderen watergeven niet mee. Je kunt dat oplossen door een pot te gebruiken die je normaal gesproken in de tuin gebruikt: met een gat aan de onderkant. Een mooie schotel eronder en hij is geschikt voor de woonkamer. Naast de vochtige aarde houdt de plant ook van luchtigheid en een koele temperatuur. Met de juiste behandeling gaat een cyclaam juist lang mee. Dat een cyclaam ook een tuinplant is, dat wist je misschien wel, als snijbloem doet hij het ook goed.