In de Amerikaanse televisieserie Homeland volgden we CIA-agente Carrie Mathison in haar overtuiging dat oorlogsgevangene Brody als vermeend lid van Al Qaida een aanslag wilde plegen op Amerikaans grondgebied. Vier seizoenen hebben we al vol spanning gekeken, de vijfde is in aantocht en het verhaal schijnt pas te stoppen na seizoen acht. Ben je fan van Homeland maar heb je alle afleveringen die in Nederland te zien zijn al lang gezien? Vijf tips, series die net als Homeland lekker spannend zijn en de moeite van het kijken waard. Sommige van deze series hebben zelfs een link met Homeland.
Zie ook:
Top 15 beste Netflix series
De 10 beste films van 2016
15 films met de meeste Oscars
Beste Oorlogsfilms
De top 5 lijst Direct naar de top 3
5. 24
Ook in de serie 24 spelen terroristische aanslagen een hoofdrol. De serie bestaat uit 24 uur per seizoen, waarin je alle gebeurtenissen rondom een antiterrorisme organisatie kunt volgen. In eerste instantie was het de bedoeling dat de serie zou stoppen na dertien afleveringen. Dat is niet helemaal gelukt: er zijn inmiddels al een heleboel seizoenen gemaakt. 24 is van dezelfde bedenker als Homeland: Howard Gordon. Hij baseerde de serie op een televisiefilm uit Israël. Hoewel de serie natuurlijk niet direct te vergelijken is met Homeland, is de verhaallijn dat deels wel. Wat 24 bijzonder maakt is dat de serie zich afspeelt in real time. Dit betekent dat, als we als voorbeeld een autorit nemen, een ritje een kwartier duurt, zoals het in het echt ook zou zijn. In elke andere film of serie zou het autoritje hooguit een minuut of twee in beeld komen. Scènes komen van meerdere kanten in beeld, soms wordt daarvoor het scherm opgesplitst in meerdere blokken. Een tikkende klok die in het begin en aan het eind in beeld komt, klopt met de werkelijkheid. Van de serie zijn al negen seizoenen te bekijken. Voor het volgende seizoen is een compleet nieuwe cast opgeroepen. Fans zijn heel blij met het feit dat de serie nog steeds opvolging heeft. 24 zit boordevol spektakel en actie en zelfs over de negende serie is men nog steeds te spreken. De hoofdpersoon Jack Bauer mag ouder geworden zijn, maar ook feller. Maakt ons benieuwd naar het tiende seizoen met een andere cast, waarin de nieuwe hoofdpersoon, Eric Carter, de wereld in 24 uur weer gaat redden.
4. The Blacklist
In The Blacklist zien we een van de meest gezochte criminelen van Amerika, Raymond Reddington, die zichzelf aangeeft bij de FBI. Jarenlang bleef hij onvindbaar, maar Reddington is het zat. Hij heeft een lijst samengesteld met daarop gevaarlijke criminelen en gaat de FBI helpen deze op te sporen. Samen met Elizabeth Keen, een jonge profiler van de FBI, reist hij het hele land door om die criminelen in de kraag te vatten. Uiteraard heeft Reddington zijn eigen agenda en verloopt zijn samenwerking met Keen allesbehalve soepel. Reddington had namelijk een goede reden om specifiek te vragen om met Keen samen te werken, wat gedurende de serie steeds duidelijker wordt. Drie belangrijke vragen geven de serie een rode lijn: wat is Reddington van Keen? Heeft de man van Keen een dubbele rol? En waarom geeft Reddington zichzelf aan en wil hij alleen maar samenwerken met Keen? Schrijver Jon Bokenkamp baseerde zijn personage Reddington op een echte maffiabaas in Boston. Veel acteurs uit The Blacklist spelen ook in Homeland. Kijkers waarderen het door elkaar heen lopen van meerdere verhaallijnen. Meerdere malen wordt je op het verkeerde been gezet, waardoor de serie verrassend te noemen is. Van The Blacklist zijn nu twee series verschenen in Nederland, de derde speelt nog in Amerika en de vierde is in de maak. Je kunt met deze serie dus nog wel even vooruit!
3 The Following
Amerikaanse serie The Following gaat over psychopathische seriemoordenaar Carroll, die ontsnapt is uit de dodencel. Samen met een groep volgelingen heeft Carroll een sekte gevormd van seriemoordenaars. FBI-agent Ryan Hardy wordt ingezet om de sekte te stoppen. Hardy heeft Carroll eerder in de boeien geslagen. Een kat en muisspel tussen de agent en de psychopaat is een van de rode draden in de serie. Carroll aast namelijk op wraak op de FBI-agent en weet zijn volgers zo ver te krijgen dat zij zich opofferen voor Carrolls plannen.Van The Following zijn drie seizoenen beschikbaar. Omdat niet alle recensies even goed waren, komt er waarschijnlijk geen vierde seizoen. Waar de een de The Following goed geschreven vindt, snapt de ander niet waarom het niet wat geloofwaardiger neergezet is. De serie wordt vermakelijk genoemd, maar niet heel bijzonder. De wendingen zijn nogal onlogisch en het wordt niet helemaal duidelijk waarom Carroll nu eigenlijk volgers heeft binnen de sekte. Zo vertelt een van de kijkers dat ze niet weet waarom, maar toch steeds weer aan de buis gekluisterd is. Het kijken van de serie kun je zien als een ‘guilty pleasure’, ondanks dat de kwaliteit niet hoog is, kijk je toch elke keer weer uit naar een nieuwe aflevering.
2. The Bridge
The Bridge is de enige niet-Amerikaanse serie in dit lijstje. De dramaserie komt uit Scandinavië en is een combinatie van Deens met Zweeds. Op een brug tussen de twee landen wordt een dode gevonden. Deze vondst maakt dat de Deense en Zweedse politie moeten samenwerken. Dit gebeurt met een portie tegenzin. Deen Martin Rohde en Zweed Saga Norén zitten niet te wachten op elkaars gezelschap. Bovendien blijft het niet bij deze ene dode: er volgt een reeks van gruwelijke gebeurtenissen.Van de Scandinavische coproductie zijn drie series op de buis verschenen en de vierde is in de maak. Fans moeten nog wel even geduld hebben, want het kan nog wel even duren voor hij verschijnt. En fans heeft deze serie zeker. Het verhaal is goed, de spanning is mooi opgebouwd en de personages zijn zo boeiend dat er gerust nog een serie kan volgen. Elk seizoen heeft zo’n bizar begin, dat je er direct weer helemaal in zit. Natuurlijk krijgt ook deze serie wel kritiek, zo zijn er mensen die de seizoenen te lang vinden en wordt er gezegd dat er te vaak nieuwe personages zijn. De recensies zijn evengoed overwegend positief. Als je denkt dat je het snapt, heb je het toch weer verkeerd. The Bridge is niet voorspelbaar en dat is precies wat de serie siert.
1 The Americans
Amerikaanse dramaserie The Americans gaat over officieren in de Sovjetunie in de jaren ’80. De russen hebben als opdracht als Amerikaan undercover spion te zijn. Dit betekent dat ze opgeleid worden tot echte Amerikanen. Omdat zelfs de familie niet weet waar de officieren mee bezig zijn, ontstaat dat ze een dubbelleven leiden. De koude oorlog speelt een grote rol in deze serie en de zowel de verschillen als de overeenkomsten van de KGB met de FBI komen aan de orde. Omdat het gevaar altijd uit een onverwachte hoek lijkt te komen, is het plot nogal eens verrassend.Moet je nog beginnen aan deze serie, dan heb je nog genoeg te kijken. Er komt immers een zesde seizoen aan van The Americans. Volgens de makers is dit wel de laatste in de reeks. Fans wachten met smart op het volgende seizoen van de serie die per seizoen beter wordt. In recensies wordt geroemd dat de serie het typische jaren 80-gevoel brengt: de auto’s en het stadsbeeld kloppen precies. Het knappe van The Americans is dat historische gebeurtenissen met het plot verweven zijn, waardoor de serie ook nog eens leerzaam is. The Americans wordt origineel genoemd, maar ook intelligent. Het heeft een goede mix van drama en actie.