Oorlog dient vaak als inspiratiebron voor films. Over vooral de Tweede Wereldoorlog en de Vietnamoorlog zijn dan ook ontelbaar veel films verschenen. Sommige bedoeld als documentaire, andere als eerbetoon. Er zijn verschillende soorten films in omloop. Zo zijn er films waarin de soldaten en hun dagelijks leven centraal staat. Maar ook films over krijgsgevangenen, juist over de burgers, over de militaire handelingen of over oorlogsmisdaden. In deze top tien zijn alleen films genoemd over de twee eerdergenoemde oorlogen, maar er zijn ook genoeg films over de Eerste Wereldoorlog of de Amerikaanse Burgeroorlog. Worden nog oudere oorlogen behandelt in de film, dan wordt het gezien als een historische film. Films over futuristische oorlogen worden gezien als sciencefiction- of fantasyfilms.
Een oorlogsfilm kan zowel gebaseerd op fictie zijn als op werkelijkheid. Veelal hebben de films een hoog realiteitsgehalte en worden de films daarom gezien als gedenkteken. Om de verschrikkingen tijdens een oorlog goed in beeld te brengen wordt gebruikgemaakt van speciale effecten of stunts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden zelfs tijdens de oorlog diverse films uitgebracht, waarin het verloop van de oorlog in beeld gebracht werd. Een heel bekend voorbeeld hiervan is The Great Dicator, waarin Charlie Chaplin dictator Adolf Hitler nogal belachelijk maakt. Dit artikel behandelt de tien oorlogsfilms die volgens kijkers de beste recensies kregen. Films die elke fan van oorlogsfilms eigenlijk in zijn collectie moet hebben.
Zie ook:
Top 15 beste Netflix series
5 series zoals Homeland
De 10 beste films van 2016
15 films met de meeste Oscars
De top 11 lijst Direct naar de top 3
11. Dunkirk
De oorlogsfilm Dunkirk is uitgekomen in 2017 en speelt zich af in Duinkerken. De film gaat over het verhaal waarbij geallieerden troepen worden geëvacueerd in 1940. De geallieerde troepen worden vastgehouden op het strand en in de haven. In de film volg je drie verhaallijnen: vanaf de pier, de zee en de lucht. Elk met hun eigen personages. Zo speelt Tom Hardy de piloot. Mooi detail: de haven van Urk stond centraal in de film. Een tijd lang leek Urk één groot Hollywood spektakel.
10. The Longest Day
De film The Longest Day is de oudste film in dit rijtje. Het is de verfilming uit 1962, naar aanleiding van het boek The Longest Day uit 1959. Het speelt zich af op 6 juni 1944, tijdens D-Day in Normandië en geeft een overzicht van de landing van de geallieerde troepen. Het is opgezet als docudrama en er werd daarom gebruikgemaakt van origineel filmmateriaal, genomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. The Longest Day won acht prijzen, waarvan twee Oscars. Hoewel het een docudrama is, zijn niet alle historische gebeurtenissen waargebeurd. Het verhaal is enigszins geromantiseerd en er zijn zelfs (historische) fouten gemaakt. De rij onjuistheden is enorm. De zwart-wit film is ooit voor een andere versie ingekleurd, echter daar is nooit een dvd van verschenen.
9. Platoon
Chris Tayler stopt in de film Platoon met zijn studie en meldt zich als vrijwilliger bij het leger. Hij gaat naar Vietnam en krijgt het daar hard te verduren. In het peloton heerst verdeeldheid en er is geen gezag. De strijd die onderling woedt tussen de soldaten wordt mooi in beeld gebracht. De film is meeslepend en krachtig en is gebaseerd op de ervaringen van regisseur en Vietnamveteraan Oliver Stone tijdens zijn diensttijd. Het is bedoeld als eerbetoon aan de soldaten in de jungle van Vietnam en wil hun onschuld aantonen. De oorlog in Vietnam was, net als elke andere, een onmenselijke oorlog. Platoon won vier Oscars, drie Golden Globes en nog zestien andere filmprijzen. Daarnaast was het muziekstuk van Samuel Barber, dat door de hele film te horen is, een groot succes in de hitlijsten. De film wordt gezien als klassieker die niet in je assortiment films kan ontbreken.
8. The Deer Hunter
The Deer Hunter gaat over vijf vrienden die bij de hoogovens in Pennsylvania werken. Ze jagen op herten, gaan trouwen en krijgen een afscheidsfeest. Drie van de vrienden worden namelijk uitgezonden naar Vietnam. Daar woedt de Vietnamoorlog en worden de drie gevangengenomen door de Vietcong. The Deer Hunter gaat over kampgruwelen en hoe dit de gevangen de rest van hun leven blijft achtervolgen. The Man Who Came To Play was het originele scenario van deze film, echter deze is nooit uitgebracht. Herschreven werd het The Deer Hunter, een film die maar liefst vijf Oscars won en 17 andere filmprijzen. De film kreeg echter ook het een en ander aan kritiek, zo zijn er scènes te zien waarin de Amerikanen als krijgsgevangen gedwongen Russisch Roulette spelen en de filmmakers hiermee volgens critici een eenzijdige kijk gaven van de Vietnamoorlog.
7. Full Metal Jacket
Voor Full Metal Jacket was ook de Vietnamoorlog inspiratie. De film is gebaseerd op The Short Timers, een roman over Amerikanen die in training zijn om marinier te worden en hun lijdensweg in Vietnam. Het laat zien wat oorlog mentaal met soldaten doet en hoe zij zich daardoor schuldig maken aan ellende. De film Full Metal Jacket wordt verteld vanuit Private Joker, een jonge soldaat die propaganda schrijft over zijn ervaringen in de oorlog als oorlogscorrespondent. De film heeft er zeven jaar over gedaan voor hij in de bioscoop verscheen. Het leverde een Oscarnominatie op en zeven andere gewonnen filmprijzen.
6. Inglourious Basterds
De Amerikaans/Duitse film Inglourious Basterds speelt zich af in Frankrijk, waar Shosanna Dreyfus ziet hoe haar familie op brute wijze door Duitsers vermoord wordt. Ze ontsnapt en gaat een filmtheater runnen in Parijs. Daar begint ze, samen met een geheim agent een missie tegen de leiders van nazi-Duitsland. De film staat bekend als een typische Tarentino-film, door het gebruik van ruw geweld en lange dialogen.Regisseur Quinten Tarentino koos voor deze film voor de Duitse rollen specifiek Duitse acteurs, Britse voor de Britse rollen en Franse voor de Franse. Eén personage in de film sprak zowel Italiaans als Duits, Engels en Frans en het kostte daarom nogal moeite hiervoor de perfecte acteur te vinden. De film Inglourious Basterds is goed voor 126 filmprijzen, waarvan één Oscar.
5. Der Untergang
De Duitse film Der Untergang gaat over de laatste dagen van Adolf Hitler. Het is een film vanuit het perspectief van zijn secretaresse, Traudl Junge. De film gaat over wat de titel al zegt: de ondergang van het Duitse Rijk. Vanuit een bunker probeert Der Fuhrer aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn leger nog aan te sturen, maar dat is tevergeefs. Het einde van Hitler is alom bekend, samen met zijn vrouw Eva pleegt hij zelfmoord. Het moment dat Hitler zich verliest in een tirade, omdat hij doorheeft dat het winnen van de oorlog er niet meer in zit, wordt na deze film vele malen geparodieerd. Veelal wordt er gespeeld met de ondertiteling, waardoor het lijkt alsof Hitler zich over onbeduidende dingen druk maakt. Der Untergang werd wel genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film, maar won hem niet. Wel wist de film 21 andere prijzen te scoren.
4. The Pianist
In The Pianist, van regisseur Roman Polanski, zien we het verhaal van Wladyslaw Szpilman, een Joodse pianist. Het is een verhaal, gebaseerd op de autobiografie van de pianist zelf. Szpilman is getalenteerd en weet zich tijdens de oorlog te verstoppen voor nazi-Duitsland in het getto van Warschau. Daarbij ontmoet hij mensen die hem helpen en mensen die hem dwarszitten. Voor The Pianist werd een getto opgebouwd in filmstudio’s in Duitsland. Hiervoor werden oude kazernes gebruikt uit de Sovjet-Unie, die op het punt stonden vernietigd te worden. Dit omdat er in Warschau niet veel meer te vinden was van het getto in de Tweede Wereldoorlog. De film The Pianist is rijkelijk beloond, maar liefst 55 prijzen wist de film binnen te slepen. Drie daarvan zijn Oscars. Al tijdens de première ontving het een Gouden Palm. Na deze première was de eerste bioscoopvertoning in het land waar de film zich afspeelt: Polen.
3. La vita è bella
Hoewel de titel anders doet vermoeden (Het leven is mooi) is dit wel degelijk een film over de Tweede Wereldoorlog. Joodse man Guido trouwt de katholieke Dora. Samen krijgen ze een zoon, Giosué. Als Guido en Giosué zijn afgevoerd door de Duitsers naar een concentratiekamp besluit Dora hen te volgen. Guido tracht zijn zoon te beschermen door te verzinnen dat het kamp een ingewikkeld spel is, waarbij de hoofdprijs een tank is. Hij gebruikt hiervoor de perfecte mix van verbeelding, humor en wilskracht. La vita è bella won 69 filmprijzen, waarvan de Oscar voor de beste buitenlandse film er een was. Ook een vooraanstaande Italiaanse filmprijs viel La vita è bella ten deel, de David di Donatello. Hoofdrolspeler Roberto Benigni was de eerste niet-Engelstalige acteur die de Oscar voor beste acteur in de wacht sleepte. Op de Italiaanse televisie is deze film nog steeds de beste bekeken speelfilm ooit.
2. Saving Private Ryan
Saving Private Ryan vertelt het verhaal van James Ryan, een sergeant wiens drie broers tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn. Een speciaal team gaat op pad om James te vertellen dat hij daarom huiswaarts mag keren, wegens de speciale Sole Survivor Policy. Een waanzinnige tocht volgt, met de typische gruwelijkheden van de oorlog, waarbij de dienstdoende kapitein zich afvraagt waarom een heel team op pad is om één soldaat te redden. In totaal telt deze film 206 doodgeschoten personen. De film is gebaseerd op het leven van Frederick Niland, een sergeant die tijdens de oorlog gelegerd was in Normandië. De feiten zijn wel wat gedramatiseerd. Regisseur Steven Spielberg bedacht uit artistieke redenen dat de kleurwaarden met zestig procent omlaag konden. Televisiemaatschappijen schroefden de kleurwaarden in de film echter weer omhoog, omdat men massaal dacht dat er een storing was. Saving Private Ryan won totaal 79 prijzen, waarvan vijf Oscars.
1. Schindler’s List
De film Schindler’s List vertelt het verhaal van de Duitser Oskar Schindler, een industrieel die het tijdens de Tweede Wereldoorlog voor elkaar kreeg om 1.100 Poolse en Tsjechoslowaakse joden het leven te redden. Dit deed hij door deze mensen op de loonlijst te zetten van zijn fabriek. Het is een Amerikaanse film, gebaseerd op een boek van schrijver Thomas Keneally. Overlevenden van de Holocaust waren verontwaardigd over Schindler’s List. Volgens deze mensen deed verfilming van dit onderwerp geen recht aan de werkelijkheid en zou het zelfs de werkelijke gebeurtenissen bagatelliseren. Regisseur Spielberg werd verweten zich niet genoeg in Oskar Schindler verdiept te hebben en de man onterecht als held te hebben neergezet. Filmliefhebbers zijn echter zeer over de (bijna gehele) zwart-witte film te spreken, evenals critici. Maar liefst 78 prijzen sleepte Schindler’s List in de wacht, waarvan zeven Oscars, drie Golden Globes en zes BAFTA Film Awards.